juvenal's Journal
 
[Most Recent Entries] [Calendar View] [Friends View]

Sunday, July 14th, 2024

    Time Event
    6:47p
    Zemenes un Centrālkomitejas Plēnums
    Pasaulē nekas interesants nenotiek, tāpēc jāmedī baumas. Un interesantākās ir par to, kā OpenAI no Q* ir uztaisījis Strawberry https://www.reuters.com/technology/artificial-intelligence/openai-working-new-reasoning-technology-under-code-name-strawberry-2024-07-12/ un, ka "In recent months, the company has privately been signaling to developers and other outside parties that it is on the cusp of releasing technology with significantly more advanced reasoning capabilities".

    Šāda secināšana pa soļiem un pašpārvaldīta dziļā izpēte tiešām būtu svarīga. Piem., jau tagad var augšuplādēt 50+ lpp garu abstraktu rakstu (kas nav plaši izplatītas zināšanas), bet GPT nespēj no tā dabūt jēgu ārā.

    Kaut kad pēdējās nedēļās ChatGPT4o nikojās un tajā brīdī parakstījos arī uz Anthropic Claude maksas versiju (maksā aptuveni tikpa - nedaudz virs 20eur mēnesī). Claude kodu raksta tīri labi, bet tests ar augšuplādēta raksta skaidrošanu nebija apmierinošs.

    ---
    Jau pirmdien sāksies Ķīnas Komunistiskās partijas 20. Kongresa 3. Plēnums. Par to daudz runā, jo 3. plēnumi (5 gadu ciklā starp Kongresiem) ir par jaunām ekonomikas politikām https://www.chathamhouse.org/2024/07/chinas-third-plenum-marks-sea-change-growth-model Šoreiz laikam būs 2 jaunas politikas:

    1) 'new quality productive force' attīstība, kas nozīme valsts atbalstu jaunajām un nākotnes tehnoloģijām. Laikam jau tāpēc, ka tās rada straujāku izaugsmi, nekā tirgus neredzamā roka (kurā darbojas arī daudz neracionāli, savtīgi, amorāli, resursos ierobežoti, neoptimāli aģenti) spēj samiksēt jaucot attīstītās tehnoloģijas ar tukšību. Vairāk par to partijas CK biļetenā Quishi http://en.qstheory.cn/2024-07/08/c_1002024.htm (ar bildītēm). Eiropa tikmēr uz ledus ir nolikusi savu Dargi ziņojumu https://www.politico.eu/article/mario-draghi-europe-eu-union-italy-politics-report-central-bank-china-commission-france/ par to, ko Eiropai būtu jāda, lai konkurētu ar ASV un Ķīnas industriālām politikām.

    2) 'new national system' kas nozīmē sociālā taisnīguma attīstību un valsts pašpietiekamību arī attīstītās tehnoloģijās.

    Chatham House gan pukojas, ka šie Ķīnas centieni neesot tas, ko "uzņēmēji" gaida un tas varot arī neradīt darbavietas. Bet mēs jau redzam tos uzņēmējus, kas pastāvīgi sūdzas un lobē - sākot ar primitīvā darba ekspluatētājiem un sociāliem/zaļiem biznesiem un beidzot ar alkoholu, porno, marihuānu, medijiem&reklāmu, utt.

    Varētu likties, ka Ķīnas politika galīgi nav jauna. Jo Ķīna ir audzējusi savas R&D investīcijas, tehnoloģiju uzņēmumus jau gadiem. Ko tad vēl var pielikt klāt? Droši vien šoreiz būtu jārunā par mērogiem: vēl vairāk! Lai tehnoloģiju biznesi aizstāj pat NĪ sektoru kā izaugsmes dzinēju.

    Šie Ķīnas centieni ir ļoti simpātiski, bet Rietumiem tie nepatīk. Ja atceramies, tad tirdzniecības kari un embargo pret Ķīnu sākās vēl pirms Ukrainas kara. Un tāpēc, ka Ķīna izvēlējās savu attīstības ceļu:

    1) Ķīna identificēja izaugsmes tēmas un faktorus un apzināti investējas zinātnē un jaunuzņēmumos, kas tālāk radīja fascinējošus un efektīvus produktus - EV, saules baterijas un tagad - kā pirms pāris dienām ziņo - arī robotakšus. Un daudz ko citu.

    2) Rietumu pieeja ir cita. Rietumos politiki izdod regulējumus un liegumus, piem., izmešu kvotas. Un tālāk biznesiem pašiem ir jāinvestē R&D, kas meklē risinājumus. Jāriskā, jālūkā nauda. Ja kaut kas izdodas, tad biznesi lobē un monopolizē kādu pieeju, lai visus ieslēgtu tajā. Tas ir ne tikai zaļajā jomā, bet tas ir arī MI, kurā Eiropa izdod regulējumu uz MI sistēmām un nevis R&D investīcijas, kas risinātu MI izaicinājumus.

    Līdz šim Ķīnas pieeja ir bijusi tik veiksmīga, ka Rietumi uz to reaģē cenšoties Ķīnas izaugsmi apturēt. Lai cik dumji tas būtu raugoties no vispārcilvēcīgā kopējās attīstības skata.

    ---

    Vēl citās ziņās. youtube sakusi rādīt Millermilch reklāmu: viens džeks cenšas dzert pienu, kuru otrs džeks sev nopircis un nolicis ledusskapī. Tie laikam ir pieauguši studenti, kas īrē kopīgu dzīvokli. Bet par vienu nav spējuši vienoties.
    7:16p
    Un lai kā Rietumu komentētāji nelamātos par Ķīnas ekonomikas vadību. Tomēr jāizsaka visdziļākā cieņa. Rietumi ir slaveni ar savu "salīdzinošo priekšrocību" teoriju. Proti, Rietumi esot piemēroti, lai strādātu vadībā, mārketingā, dizainā un (nu jau tikai daļēji) tehnoloģijās, bet Globālie Dienvidie savukārt esot "specīgi" strādāt kobalta un nikeļa raktuvēs. Pēc šīs logikas Ķīnas "salīdzinošā priekšrocība" būtu bijis lētais darbaspēks.

    Bet Ķīna nostājās pret šo nolemtību un aizvien veiksmīgāk strādā pie tā, lai parādītu, ka tā var darīt arī labos darbus! Pretēji Rietumnieku teorijām.

    Cik liberālās ekonomikas ir pašas spējušas izrauties no "salīdzinošo priekšrocību" diktētās bedres? Man liekas, ka Krievijai 1993.-1999. gadā tā arī palika neizmantotā iespēja. Arī Timošenko Ukraina bija neizmantotā iespēja, kas noteica tālākās turbulences. Arī Gruzijas liberālais periods neradīja veiksmi tik lielam cilvēku skaitam, lai būtu paliekošs. Citiem piemēriem (Japāna, Taivāna, DKoreja) ir cits konkteksts - plašs Rietumu pasaules atbalsts.

    Es tomēr ticu, ka arī Rietumos (un arī Globālo Dienvidu augošajās demokrātijās) ir iespējamas arī liberali-demokrātiskas partijas, kas spēj veidot un realizēt izaugsmes politikas. Tikai tas, diemžēl, ir ļoti, ļoti sarežģīti. Veiksmes recepte šajā gadījumā ir tikai viena - brīvības un radošuma apvienošana ar sociālo spēcināšanu, lai izaugsme būtu visaptveroša. Ja šī kombinācija nav, tad panākumi izpaliek.
    8:01p
    Video par to, cik nežēlīgi tiek apmācīts robotsuns https://www.youtube.com/watch?v=8ClYBtfhkaw

    Un ko no tāda var sagaidīt?

    << Previous Day 2024/07/14
    [Calendar]
    Next Day >>

About Sviesta Ciba