when the time swirls - SS

Feb. 2nd, 2010

01:30 pm - SS

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry

Taisniba jau ir D. Rieffam, ka vinja maate bijusi tiesataja - visur un vienmer, vinjas domu izteiksmes stils (tieshi diengr.) man atgadina kadu pazistamu cilveku - ir tikai viena taisniba pasaulee un taa ir vinja/vinjas taisniba. Taisniba arii, ka shads stils pieder pie 19. gs., tachu ir daudzas citas lietas, kuraas SS ir paaraka par daudziem  - kursh gan veel cits ir saacis taadu sevis analizi un veidoshanu tiinja gados (mums agra vidusskola), ja ne pat agraak, kaa vinja pati atzist - jau lidz devinju gadu vecumam izlasijusi kaudzi pieaugusho literaturas (Twenty Thousand Years in Sing Sing, Heavenly Discourse, Les Miserables, Tales from Shakespeare etc.) un to visu atceras. Nepiecieshamiba jau 16 gadu vecumaa - 'to document+structure my experiences, to understand my growth as dialectic - to be fully conscious at every moment which means feeling the past to be as real as the present ...' . Un riktigi kaitinoshs ir priekshvarda vinjas delja Rieffa uzstadijums atmaskot maati, tajaa pashaa laikaa redigjejot dienasgramataa vietas, kur ielikti garumgari graamatu saraksti (kas man skjita buutu bijusi pati skaistakaa lasamviela, palukot, ko tad 15gadiga pusaudze sadzen sev kaa veelamo izlasaamo vismaz triis lappushu apmeeros), bet atstajot visas miilestibas peripetijas, frustracijas, sevis shaustishanu. Kaut arii Rieffs piebilst - butu bijis labak vinja maatei mazliet atslabt, tvert dzivi daudz relaksetak, nevis ar uzstadijumu - apskatit, izklausit, izlasiit visu iespejamo un buut par visu informetaai un zinoshai - shii ir viena no intrigjejoshakaam diengr., ko esmu lasiijusi (diemzjel neesmu lasijusi daudz!), kuraa atklajas normala cilveeka dziive ar vientulibu, vilshanos, veelmem, tieksmeem, nemitigu sevis shaustishanu un vienlaikus disciplinu. Te tikai klaat veel pamatiga intelektualaas dzives analize (nu nezinu, kam veel 16gados kas taads piedzivots - domaaju, no man apkart esoshajiem mirstigajiem).


Luuk, skaists fragments:

'(All her life SS made lists of words into which she occasionally inserted a person's name or a brief observation. This undated, fall 1949 entry is representative and shows how early this habit became second nature for her)

effete
noctambulous
perfervid
detumescence
disheveled
so alluring, so celebral
sodden
intriguing
corrupt dignity
lotophagous
elegiac
Meleager
disponibility
pardine
demotic etc. 

Ceru uz ieteikumiem nakamo diengr. lasishanaa! Rindaa gribu kaadu viriesha kartas.

(2 comments | Leave a comment)

Comments:

From:[info]kampars
Date:February 2nd, 2010 - 11:01 pm
(Link)
man jau šķiet, ka izlasīto grāmatiņu skaits, tai skaitā arī agrā pubertātē neko neliecina, galvenais, jau vai tev no tā visa kaut kas "aizķeras".
(Reply to this) (Thread)
[User Picture]
From:[info]josie
Date:February 3rd, 2010 - 02:16 pm
(Link)
vinjai, kaa redzams, aizkjeeries...
(Reply to this) (Parent)