Softs: Kas ir RSS un ko viņš ēd

Vispirms jau jāsaka - tie, kas zin un lieto RSS var droši tālāk nelasīt, jo šo es rakstu tiem, kas uz jautajumu par RSS atbild ar "e?".

Tātad, gaužām vienkāršiem vārdiem sakot - RSS ir iespēja lasīt ziņas/ierakstus no dažādām lapām, pašas lapas nemaz neapmeklējot. RSS lasošā programmiņa vienkārši izloba tīro tekstu no atiecīgās lapas. Kāds no tā visa ir labums? Pirmkārt tas ir ērtāk. Otrkārt nav jācīnās ar reklāmām vai citām drazām kas traucē vai vienkārši noverš uzmanību.
Protams, ne visas lapas piedāvā šādu iespēju. Tapēc jāmeklē ir atiecīgās norādes vai zīmītes ( ). Pa tiešo atverot RSS linku, mēs ieraudzīsim XML kodu, kas lielākajai daļai cilveku būs vienkārši nesaprotama abrakadabra. Tapēc ir vajadzīga speciāla programmiņa, kas to spēs pārvērst mums pieņemamā formā.


Šādu programmiņu protams ir milzīgs daudzums un lielākoties tās ir bezmaksas. Šoreiz piedāvāšu Sage, kas ir neliels papildinājums Mozilla Firefox pārlūkam. Šeit to var uzinstalēt (droši, nekādu slēpto dranķu tur nav). Pēc uzinstalēšanas Firefox logā parādīsies jauna vertikālā josla kurā jau būs dažas RSS adreses. Nospiežot uz kādas no tām, piemēram BBC, apakšējā daļā parādīsies pēdējo rakstu virsraksti un galvenajā logā paši ieraksti, glītā, tīrā teksta veidā. Tālāk jau varam klikšķināt uz virsrakstiem un atvērt konkrēto rakstu galvenajā logā.
Šādi tas izskatās
Lai pievienotu jaunas adreses, jāklikšķina labo taustiņu adrešu saraksta logā un jāizvēlas New Bookmark. Atvērsies mazs dialoglodziņš kurā ievadam vajadzīgo adresi (piem. http://journal.bad.lv/users/jbook/data/rss) un spiežam OK (adreses nosaukumu programma atradīs pati, tapēc to var arī neievadīt). Tas tad arī viss. Priecīgu eresesošanu!

Vēl dažas programmiņas RSS lasīšanai:
FeedReader - atsevišķa programmiņa, kas izskatās gluži tapat, kā jebkura epasta programma, tikai vēstuļu vietā ir atiecīgie RSS ieraksti. Izstrādājuši mūsu brāļi ikauņi, tapēc programma var mazliet bremzēt... ;)
RSS reader - arī epasta tipa programma.
Pluck - papildinājums Internet Explorerim, līdzīgs kā aprakstītais Sage, bet ar daudz vairāk iespējām un manuprāt nedaudz pārslogots.

Šeit lērums dažādu RSS ziņu adreses.

Dažas latvijas RSS ziņu adreses: Apollo ziņasLTV-Panorāma, Laacz, ITworld un protams JyBook :)

Saistītie raksti: Softs: Ravējam reklāmas ar Adblock, Picaso? Picasa!

Comments

droshi vien lieti buutu piebilst, ka arii Opera (viens no maniem miiljaakajiem webbrauzeriem) juuzo rss jau "peec nokluseejuma". Izveido jaunu katalogu ieksh "Mail" panelja zem "Newsfeeds" apakshgrupas.

July 2005

Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Powered by Sviesta Ciba