tako salāti pēc aptuvenas trimdas latviešu receptes ar daudzām manām izmaiņām

Posted by [info]inese_tk on 2022.08.02 at 20:24
manas šīvakara pusdienas diezgan ietekmēja tas, ka bija pienācis pats pēdējais brīdis apēst mazu, no pērnā gada aizķērušos ķirbīti. un kuram gan augustā gribas ēst vecu ķirbi. tāpēc atcerējos gan par indiāņu trīs māsām (ķirbis, pupiņas, kukurūza), gan tako salātiem, ko ēdām pie Amandas mammas Amerikā. toreiz es gatavošanai nepievērsu lielu uzmanību, bet daudz maz atceros, ko un kā es ēdu un šī būs tāda kā netieša restaurācija.

galvenā sastāvdaļa jeb pildījums:
nelielos gabaliņos sagriezti dārzeņi - ķirbis, kabača gals, drusku paprika, tomāti + kukurūza un sarkanās pupiņas no bundžas;
sīpols, ķiploks;
garšvielas - Amandas mamma bēra gatavu tako garšvielu maisījumu. man tāda nav, tāpēc lasīju kopā pati - kumins, čilī, paprikas pulveris, raudene, sāls, varbūt kaut kas vēl, ko jau paspēju aizmirst.

lielā pannā, nelielā eļļas daudzumā apcep čilī pārslas, piegāž gandrīz visus sīpolus un gandrīz visus ķiplokus, drusku apcep un piegāž pārējos dārzeņus (izņemot pupiņas). pieber garšvielas un sāli. cep/sutina zem vāka - tā, lai viņš vienlaikus nav ne sauss, ne šķidrs, bet viss tāds kopā savilcies.
tikmēr uz otras, mazākas, pannas, sataisa refried beans - apcep atlikušo sīpolu un ķiploku, piegāž pupiņas, drusku pacep un tad visu samačkā ar kartupeļu stampiņu un vēl pacep. cik daudz mačkāt ir gaumes jautājums. manā gaumē ir par 2 trešdaļām samačkātas pupiņas.
kad otrā pannā visi dārzeņi mīksti, tad iegāž pupiņas tur un visu labi samaisa kopā + pievieno arī krietnu sauju svaigas kinzas (manā gadījumā tālredzīgi sasaldētas, jo dārzā visa jau sen pāraugusi un aizgājusi ziedos un sēklās).
trimdas latvieši to visu gatavoja vienā pannā, bet tur bija liels uzsvars uz pupiņām un ļoti maz citu dārzeņu, man šajā variantā negribējās, lai viss ir samačkāts, tāpēc taisīju divās.

tālāk vienkārši krāmē visu kārtās uz šķīvja:
1. krietna sauja kukurūzas čipsi/tortijas - ar roku salauza vidēji lielās drupačās;
2. pupiņu - dārzeņu šļura;
3. pēc izvēles rīvēts siers/vegan siers (nezinu, kas tas bija par sieru, ko likām salātos Amerikā. es tagad sarīvēju kāds nu man ledusskapī bija. kaut kāds ļoti parasts siers)
4. svaigi zaļumi, jeb pareizāk sakot, kinza. tiem, kas neēd kinzu, iespējams var palīdzēt pētersīļi.
5. krietns slānis ar sagrieztām salātlapām. man šķiet, ka trimdā tas bija ledussalāts. es vienkārši salasīju pēc iespējas nepāraugušākas random salātlapas pa dārzu. vēl es tur ļoti labprāt pievienotu svaiga avokado šķēles, diemžēl uz sitienu dabūt labu avokado mazpilsētā nereti ir nereāli. tāpēc nācās iztikt bez.
6. visu pārlej ar veikalā pirktu meksikāņu mērci. es biju nesen kaut kādu nopirkusi Depo un to arī uzgāzu. gan jau var iespringt un šmorēt pats, bet mans šodienas uzstādījums bija minimāla piepūle.

droši vien kaut ko aizmirsu pierakstīt, bet tāpēc es pati nekad negatavoju tieši pēc svešām receptēm un iesaku tāpat darīt arī jums.
tā dārzeņu šļura ir ļoti garšīga. es apēdu krietni vairāk nekā man reāli gribējās un, ja kaut kas vēl paliks pāri pēc tam, kad būs atbraucis un paēdis vīrs, tad to es rīt satīšu burito un paņemšu līdzi uz Valmieru.

Reply to this entry:

No:
( )Anonīms- ehh.. šitajam cibiņam netīk anonīmie, nesanāks.
Lietotājvārds:
Parole:
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Gandrīz jau aizmirsu pateikt – šis lietotājs ir ieslēdzis IP adrešu noglabāšanu. Operatore Nr. 65.