January 27th, 2012

Pirmkārt, kino galvenām kārtām ir izklaide un šovbizness un ļoti atsevišķos gadījumos māksla. Tātad, ja kaut kāds tehniskais jaunievedums skatītājus vairāk izklaidē, tas ir galvenais, kas viņam jāpienes.

Otrkārt, kopš parādījās televizors, visvisādi jaunievedumi kino ir tāpēc, lai cilvēki ietu uz kinoteātri, nevis sēdētu mājās pie televizora, videomagnetofona vai nu jau kompīša. Ko melnbaltajam kino pienesa krāsas? Pirmām un galvenām kārtām to, ka to nevarēja redzēt pa televizoru. Ko pienesa platekrāna kino? Tāpat tak varētu teikt, phe, platekrāns, tikpat labi var mazliet piemiegt acis. Ko pienesa daudzkanālu skaņa? Arī takš lēts tehnisks triks. Piemēram, Friča Langa Metropole bij afigenna spēcīga filma arī melnbalta un bez skaņas, savukārt gana daudzas trīsdimensiju filmas ir sūds arī trijās dimensijās.

Un, treškārt, trīsdimensiju kino vēl joprojām ir salīdzinoši jauna padarīšana (ja ignorējam 50. gadu 3D bumu un norakstām Imax uz sīku nišas padarīšanu). Tad, kad krāsu kino bija jauna padarīšana, gana daudzi uzskatīja, ka tas ir brīnumlīdzeklis, kas visu pataisīs ienesīgu, uz tādiem sīkumiem kā story telling nav jāiespringst. Tāpat bija ar platekrānu un daudzkanālu skaņu un vispār skaņu -- un tāpat ir ar 3D. Vēl ir stipri maz filmu, kas parāda, ka 3D var būt ne tikai tehnisks triks, bet pilnvērtīgs izpausmes līdzeklis. Man, piemēram, ļoti patika Korelaina, kur 3D tik tiešām bija vietā un laikā, daudz veiksmīgāk ievilka tajā filmā iekšā. Un, lai gan par Avatāru pienākas sprauslāt, tomēr nevar noliegt, ka arī tur 3D bija izmantots prasmīgi un filma no tā tikai ieguva. Tāpat datoranimētās multenes 3D izskatās ļoti labi. Pēc pavisam īsa brīža tu pat aizmirsti, ka skaties 3D, viss izskatās tieši tā, kā vajadzētu -- jo visa apkārtējā pasaule arī tak ir trīsdimensionāla.

Es gan neesmu objektīvs. Es esmu bijis 3D fanāts jau kopš sešpadsmit gadu vecuma, kad ķibināju kopā divus fotoaparātus, lai dabūtu 3D fotogrāfijas. Un mana plašā 3D ceļojumu diapozitīvu kolekcija joprojām ir mans prieks un lepnums. Neviens mani nepārliecinās, ka 3D nav insanely great lieta.

From:
( )Anonymous- this user has disabled anonymous posting.
Username:
Password:
Subject:
No HTML allowed in subject
  
Message:

Notice! This user has turned on the option that logs your IP address when posting.