Janvāris 19., 2009


[info]honeybee09:55
Naktī sapnī sapratu, kas par vainu šitai sūda literatūrai.
Ir vesela kaudze iniciatīvu, kas atbalsta iesācējus - "Aicinājums", Jauno Autoru seminārs, Literārā Akadēmija, konsultācijas Rakstnieku Savienībā un vēl pilna pakaļa visādu pasākumu (par kuriem atcerējos tikai tāpēc, ka uzzināju, ka šitam visam finansējumu hrjas un nogriezīs, un grafomāni iesācēji autori dabūs par to maksāt, redzēs, kā veiksies - vispār jau cilvēku slimību aprūpēšana talanta izkopšana ārzemēs ir tīri ienesīgs piznesiņš), bet tajā brīdī, kad cilvēks ir pietiekami kruts, lai taptu publicēts, gandrīz nekad šim nabaga cilvēkam netiek piespēlēts labs redaktors, kas kopā ar autoru izietu tekstam cauri un noslīpētu to līdz perfekcijai.
Atskaitot tos retos gadījumus, kad autors ir pats par to ir samaksājis vai arī, ē, ietekmīga patrona/patroneses izbīdīts, un tad nu redaktors tiek pieaicināts, lai glābtu izdevniecības goda paliekas.

Situācija, kurā gan autors, gan kritiķi atzīst, ka, piemēram, gabals ir "liekvārdīgs", ir nepieļaujama. Tāpat kā, starp citu, situācija, kurā autors atstāj tekstā n-tās interpunkcijas kļūdas un attaisnojas ar klātpieliktu briesmīgi stilīgu "izlabojiet komatus paši" zīmīti.
Es saprotu, ja redaktors neaiztiek sižeta gļukus, nedatīstītus varoņus un tamlīdz, jo to izdiskutēt un salabot ir sarežģīti, un, ja autors nemaz nav spējīgs uz ko labāku, tad dirsā darbs un materiāls, bet izsvītrot atkārtojošos informāciju var jebkurš, kam pietiek iekšu pateikt atzītajam un krutajam autoram, ka, sorry, bet darbs ar savu tekstu neapstājas pēc tam, kad tu esi par vecu semināram un par gudru akadēmijai.

Un, P.S.: es labi apzinos, ka mana bļaustīšanās ir visai nevietā latviešu literatūras kontekstā, kur "pasaules līmeņa darbu nav" un attiecīgi pasaules līmenī nemaz nav jādomā. Un viss, ko es varu parādīt, ir pirms desmit gadiem izdota grāmata, kurai būtu varēts izņemt ārā, teiksim, 5 lpp (precizēju: 5 lapu blāķi, nevis 5 lpp pa visu grāmatu :)) bez mazākajām sircsāpēm, nemaz nerunājot par sīkākiem gļukiem. Un vispār, es esmu diskvalificēta, jo trīs gadus neesmu sadzērusi ar ko nu tur tagad jāsadzer.

Read Comments

Reply


No:
Lietotājvārds:
Parole:
(komentārs tiks paslēpts)
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Gandrīz jau aizmirsu pateikt – šis lietotājs ir ieslēdzis IP adrešu noglabāšanu. Operatore Nr. 65.
honeybee - Komentāri

> Jaunākais
> Arhivētais
> Draugi
> Par sevi


> Go to Top
Sviesta Ciba