Jūnijs 8., 2006


[info]honeybee08:32 - par to pašu :)
Nāvessods ar motivāciju "lai cilvēks vēlreiz neizdarītu to pašu noziegumu" ir absurds un nehumāns, jo būtībā mēs viņu sodām par to, ko viņš vēl nav izdarījis, tikai ar potenciāli lielāku varbūtību varētu izdarīt. (Pēc šī paša principa būtu jāsoda arī narkomānu bērni, jo viņi ar lielāku varbūtību varētu sākt lietot un izplatīt narkotikas, kabatzagļu bērni, jo viņi ar lielāku varbūtību var kļūt par kabatzagļiem, kā arī visi bērni no sociāli nelabvēlīgām ģimenēm, jo viņi var kļūt par noziedzniekiem, jebkurš bērns, kurš neapmeklē skolu, jo bastošanas laikā ir lielāka iespēja izdarīt noziegumu, un jebkura māte, kas, bērnu gaidot, nav saulainā garastāvoklī, jo pastāv lielāka iespēja, ka pēcdzemdību depresijas laikā viņa varētu nodarīt pāri savam bērnam.)
Nāvessods ar motivāciju "negribu par šī cilvēka uzturēšanu maksāt ar saviem nodokļiem" ir tikpat nežēlīgs. Jā, mēs maksājam nodokļus, lai uzturētu tos, kuri šādu vai tādu iemeslu dēļ nevar uzturēt sevi. Mēs uzturam mazus bērnus, mēs apmaksājam skolas un bērnudārzus, mēs maksājam par to invalīdu uz ielas, mēs maksājam par pensionāriem, mēs maksājam par to bērnu ar Dauna sindromu, mēs maksājam par bezdarbniekiem, mēs maksājam par noziedzniekiem. Mēs, sabiedrība, maksājam par visiem, kuriem nevaram palīdzēt citādi, kā vien iedodot naudu iztikai. Ja tu nevēlies maksāt par slepkavu, tad padomā par to, ka tad, kad tu aiziesi no darba un izdomāsi kādu brīdi padzīvot no bezdarbnieka pabalsta, kāds varētu paziņot "ai, es negribu maksāt par to kretīnu, kurš izdomājis nestrādāt, davai ka piespriežam nāvessodu".

Vienīgā man saprotamā, ne pārāk humānā, bet vismaz modernā nāvessoda motivācija būtu: "Nāvessodu izpildām cilvēces PR nolūkos. Novācam no skatuves radījumu, kurš pieder cilvēku sugai un ar savu rīcību ir parādījis cilvēka dabu no pretīgākās, nežēlīgākās un atbaidošākās puses. Tas tiek darīts nevis tāpēc, lai pasargātu sabiedrību no viņa, bet tāpēc, lai cilvēks riebumā nenovērstos pats no sevis, lai cilvēks spētu turpināt ticēt sev, saviem draugiem, savai ģimenei, saviem līdzcilvēkiem."
Bet diemžēl mūsu sabiedrībā - spriežot pēc ļautiņu izteikumiem - reti kurš spēj aizdomāties līdz domai, ka pieder pie vienas sugas ar to pretekli noziedznieku, līdz ar to šāda veida "PR nāvessods" viņiem šķistu šokējošs un nekaunīgs. Lai arī, protams, viņi laimīgi sauktu "man vienalga, ar kādu motivāciju, ka tik nogalināt".

Read Comments

Reply


No:
Lietotājvārds:
Parole:
(komentārs tiks paslēpts)
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Gandrīz jau aizmirsu pateikt – šis lietotājs ir ieslēdzis IP adrešu noglabāšanu. Operatore Nr. 65.
honeybee - Komentāri

> Jaunākais
> Arhivētais
> Draugi
> Par sevi


> Go to Top
Sviesta Ciba