Novembris 16., 2016


[info]honeybee07:33
oh, seriously, pateikt actually labi zināmu faktu, ka ambienta seksisma/rasisma problēma pastāv, pēkšņi šķiet kaut kas cringy? Nu, sorry, bet realitāte ir cringy, deal with it.

Ambients seksisms ir labi zināms fakts. Tb nav zināma *neviena* kultūra tagadnē vai pagātnē, kurā pastāvētu dzimumu vienlīdzība; dzimumu nevienlīdzība dažādos aspektos un veidos ir *visās* kultūrās, pat tajās, kuras ir matrilineāras, un to nosaka pēc, ja nemaldos, 7 faktoriem, tostarp "iespēja ieņemt politiski nozīmīgas lomas" un "kontrole pār savu ķermeni". T.i., ambients, kultūras noteikts seksisms ir *visur*, un to mazināt var tikai tad, ja šo faktu apzinās. (Un jā, seksisms strādā visos virzienos, un jā, arī sievietes to veicina, un nē, "ambientais seksisms" nenozīmē "cilvēki ir ļauni kretīni".) Parasta google search rezultāts => http://www.nyu.edu/classes/jackson/future.of.gender/Readings/DownSoLong--Persistence&Origins.pdf

Ditto ambients rasisms, cilvēku dalījums "savējos" un "svešajos" ir psiholoģisks mehānisms, kas darbojas arī tad, ja mēs apzināti to neieviešam, un, jo tālāk mēs šo "svešo" uztveram, jo mazāk mēs viņu spējam uztvert kā individualitāti. Tas gan diemžēl nav tikai par rasismu, tas ir par dajebko, kas nav "savējais", rasisms vienkārši vēsturiski ir bijis viens no redzamākajiem piemēriem. No citas operas man jau kādas 5 reizes ir ieteikts izlasīt Edward W. Said - Orientalism. Pieņemu, ka Saīda grāmatas varētu arī palīdzēt drusku tikt galā ar "Islama ideoloģiju", kuras dēļ tevi, nabadziņu, tik drausmīgi diskriminē un apsmej par no pakaļas izrautas "kritikas" izteikšanu, kāpēc gan man būtu kaut kas jāzina par tēmu, par ko runāju???

Un jā, visa tā figņa, ko tu saki par savu superīgo attieksmi pret citām rasēm/dzimumiem/orientācijām/whatever, Latvijas teritorijā būtu bijusi "progresīva" pirms apmēram gadsimta. Un jā, pussoli atpakaļ no šī būtu rasisms un seksisms, ja tu vari parādīt, kā pussoli atpakaļ *nebūtu*, you're welcome, jo es nevaru iedomāties.

Read Comments

Reply


No:
Lietotājvārds:
Parole:
(komentārs tiks paslēpts)
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Gandrīz jau aizmirsu pateikt – šis lietotājs ir ieslēdzis IP adrešu noglabāšanu. Operatore Nr. 65.
honeybee - Komentāri

> Jaunākais
> Arhivētais
> Draugi
> Par sevi


> Go to Top
Sviesta Ciba