Oktobris 2., 2015


[info]honeybee08:31
Man šķiet, ka generally robeža būtu novelkama starp "iedzimts" un "iegūts"
Nu tbš ja cilvēks norauj gripu, tad viņam iedod mājas režīmu un zāles, kamēr veselība atgriežas normālstāvoklī. Bet, ja cilvēks ir alerģisks, tā drīzāk ir biodiversitāte (hiperaktīva imūnsistēma), ko nevar "izārstēt" (nu tb "sēdi mājās un dzer klepuszāles" nav risinājums), bet var ar to sadzīvot, un hujviņzin, kādā brīdī tas genotips būs sasodīti noderīgs.

Teiksim, šizofrēnija ir kruts piemērs. Ja tās pamatā ir atšķirīgi prinicipi, pēc kuriem "saslēgtas" smadzenes (more diverse, less hub-oriented), tad tam ir acīmredzami mīnusi (nesakarīgas domas, lēnāks procesēšanas ātrums), bet ir arī plusi (lielāka izturība pret bojājumiem).
We conclude that people with schizophrenia tend to have a less strongly integrated, more diverse profile of brain functional connectivity, associated with a less hub-dominated configuration of complex brain functional networks. Alongside these behaviorally disadvantageous differences, however, brain networks in the schizophrenic group also showed a greater robustness to random attack, pointing to a possible benefit of the schizophrenia connectome, if less extremely expressed.
http://www.jneurosci.org/content/30/28/9477.full

Kā es vispār līdz tam aizrakos savulaik: saistībā ar fun fact, ka pastāv korelācija starp psih. slimībām un rakstniecību :)
However, being an author was specifically associated with increased likelihood of schizophrenia, bipolar disorder, unipolar depression, anxiety disorders, substance abuse, and suicide. In addition, we found an association between creative professions and first-degree relatives of patients with schizophrenia, bipolar disorder, anorexia nervosa, and for siblings of patients with autism. We discuss the findings in relationship to some of the major components of creativity.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23063328

(No pēdējā saraksta es teiktu, ka šizofrēnija, bipolārisms, autisma spektrs ir "neirodiversitāte", bet anoreksija, atkarības un pašnāvība ir pazīme tam, ka grūti integrēties normālā populācijā - tb sekas, nevis cēlonis.)

Ja šizofrēnija tiek skatīta kā patoloģija, tad risinājums ir "sazāļot un neļaut vairoties, lai neizplata sliktus gēnus", bet, ja šizofrēnija tiek skatīta kā neirodiversitāte, tad risinājums ir "palīdzēt adaptēties un stimulēt priekšrocības, šitais genotips mums ir vajadzīgs".

Read Comments

Reply


No:
Lietotājvārds:
Parole:
(komentārs tiks paslēpts)
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Gandrīz jau aizmirsu pateikt – šis lietotājs ir ieslēdzis IP adrešu noglabāšanu. Operatore Nr. 65.
honeybee - Komentāri

> Jaunākais
> Arhivētais
> Draugi
> Par sevi


> Go to Top
Sviesta Ciba