Paviršs auksto zupu atskats.

Wed 18.07.07 | 21:25
music: Stereophonics - You stole my money honey
Populārākā aukstā zupa ir biešu aukstā zupa, parasti ar terminu "aukstā zupa" tā arī saprot - biešu, lai gan pastāv vēl citas variācijas par tēmu bez bietēm (skābeņu, piemēram).

Bērnībā man tā negaršoju, nezinu, kāpēc, iespējams, ka tas bija stila jautājums, jo visi taču fano par auksto zupu (..). Neatceros, kad šo stila iezīmi atmetu, bet tagad aukstā zupa ir viens no maniem iecienītākajiem vasaras ēdieniem, lai gan šosezon neesmu to pārēdusies (vispār ir sākusies vasara ?

Katram ir savas variācijas par auksto zupu, ir tādi, kas visu gatavo paši, bet priekš manis tas sanāk par dārgu un piņķerīgu, tāpēc es izmantoju Spilvas auksto biežu zupu "Vasara", ir mēģināti arī citi varianti, bet, cik atminos, tie nebija tik garšīgi, Spilvas receptei, tāpat kā biezpiena sieriņiem `kārums`, ir savs spēks. Klāt ` vasarai` pievienoju vēl gurķus, olas, dilles, ja ir, mazliet krējumu un daudz kefīra, ja sagribas, tad arī mazliet ūdeni. Nav diez ko barojoši (parasti vajag īstu rupjmaizi piekost), bet anormāli garšīgi.

Ir iestādījumi, kas zupai pievieno klāt etiķi un nepievieno kefīru, vai arī kombinē šo kaut kādās proporcijās, kur kefīrs ir mazākumā (ah- jā'- es jau uzskatu, ka visi zina, ka esmu ķerta uz kefīru). Ģimnāzijas ēdnīcā bija etiķa fanātiķe pavāre, mana izbijušā darba pirmā stāva ēdinātavā arī bija etiķis, taču ciešami. Ēdinātavas nekad neizmanto Spilvas gatavoto, visticamāk viņi pērk tikai bietes burciņās un parasti pārējo pievieno paši (kas arī nav nekas daudz ).

Tad vēl ir gatavā ēdiena produkcija veikalos - Rimi hipermārketā un Sky, vismaz tas, kas iekš Sky & More. Rimi zupā nekas tāds īpašs nebija, godīgi sakot neatminos, jo ēdu pirms kādām 2 nedēļām, bet ēdama bija. Taču vislabāk atmiņā man palika Sky aukstā zupa, jo tā tiešām ir visgaršīgākā aukstā biešu zupa, ko esmu ēdusi publiski pieejamās vietās, šodien pat pusdienlaikā tā bija izbeigusies :(.

Nobeigumā - šosezon veikalos parādījās jau rūpnīcā gatavota aukstā zupa, es diez gan ilgi šaubījos par tā iegādi, taču tā kā vienreiz tai puslitra kārbai bija atlaide, tad iegādājos. Lūk, šī zupa visļaunākā no aukstajām zupām ever. Tai vispār ir jādod cits nosaukums. Krēmzupai bija pievienota kaut kāda pa-asa garšviela, kas nomāca to garšas niansi (biete + kefīŗs), kas man aukstajā zupā patīk vislabāk , ja tur vispār tāda bija. Kaut cik sātīga bija, bet ko tādu var izmantot tikai tad, kad visa gaļa ir apēsta..

Lūk, neatceros vai ātrapkalpošanas zupu restorānā `tikai karotes` ir aukstā zupa un kā tā garšo :/
Tags: