making sense - Komentāri [ieraksti | vēsture | ko es lasu | par mani]
gedymin

[   par mani   ]
[   arhīvs   ]

29. Sep 2012|14:00

gedymin
Socioloģija ir figņa. Tā spēj paredzēt statistiskās sakarības, nevis individuāla cilvēka uzvedību. Aizdomājas par to, cik grūti ķīmija ir pētīt šķidrumu uzbūvi. Ledus gabalā - jā, tur iespējams noteikt molekulu kristālrežģi un katra atoma atrašanās vietu. Atkausējiet to gabalu, un neviens vairs nebūs spējīgs paredzēt, kurš elektrons izrausies no pārējās ūdens masas un iztvaikos, kurš paliks traukā. Ir tikai statistiskās likumsakarības par to tādu elektronu skaitu atkarībā no temperatūras. (Sakiet ko gribiet, bet varbūt "ūdens atmiņā" kaut kas ir.)

Man liekas tas ir tas, kāpēc pareģojumi grāmatās daudz biežāk ir tādi, kuru piepildīšanos var ietekmēt vai novērst ar savu rīcību. Tā nav nejaušība, bet gudrība, kas raksturo cilvēkus. Neviena īpašība nav predeterminēta tāda, kādu to veido apkārt esošā vide vai instinkti. Fokusējot savu saprātu pašam pret sevi, ir iespējams pilnīgi visu sevī mainīt. Statistiskās likumsakarības ir spēkā tikai tiem, kas to izvēlas nedarīt.

***

Jūtos tukšs un bieži vien noguris, tā, ka nekas no tā, kas man pieejams, nevarētu man likt atpūsties. Nezinu, kā pārcietīšu nākošās divas nedēļas.
saite Read Comments

Reply:
No:
Lietotājvārds:
Parole:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Esi modrs! Lietotājs ir ieslēdzis anonīmo komentētāju IP adrešu noglabāšanu..