making sense - Komentāri [ieraksti | vēsture | ko es lasu | par mani]
gedymin

[   par mani   ]
[   arhīvs   ]

15. Nov 2019|13:42

gedymin
Pie visādām diskusijām par to, vai medicīna strādā vai nestrādā.

Vai esat aizdomājušies, ka būtu iespējams medicīnas sistēmas, kuras ir pilnīgi atšķirīgas no mūsējās?

Šobrīd Rietumu medicīnas oficiālais mērķis, kā es to saskata, ir "do no harm" (deontoloģiskā ētika, Hipokrāta zvērests). Faktiskais mērķis nereti ir cits - maksimizēt utility, dot maksimālu labumu maksimālam daudzumam pacientu, bet tas ir ierobežots (constrained) ar to do no harm principu. Piemēram, mēs nevaram veikt eksperimentu, kurā nogalinam vienu pacientu, pat ja tā eksperimenta rezultātu dotu inkrementālu uzlabojumu miljonam citu pacientu.

Līdz ar to no oficiālā medicīnas viedokļa labs ir tas, kas maksisizē utilītu un nepārkāpj šo principu ("nekaitē pacientam"). Bet varētu būt arī pilnīgi citi medicīnas sistēmas mērķi - piemēram, varētu būt tīri utilitārais. Tas atļautu veikt "neētiskus" eksperimentus, un tas jaunus cilvēkus vērtētu daudz augstāk par veciem (jo no pirmajiem ir sagaidāms vairāk cilvēkgadu).

To, ka konstreints "do no harm" ir problemātisks, redzam jau tagad - mirstošu veco cilvēku bezjēdzīgā un antihumānā uzturēšana pie dzīvības tam ir piemērs. Tai pašā laikā ar utilitāro aspektu cilvēkiem ir vēl vairāk problēmu. Ir labi zināt, ka medicīna kopumā virzās uz priekšu, ka ir progress ar minimālu daudzumu upuru atsevišķās situācijās - ja vien tu neesi tas, kurš ir nonācis tajā atsevišķajā situācijā, kuru medicīna ir upurējusi uz vispārējās utilītfunkcijas altāra!

Ir "alternatīvas" kā homeopātija, kuras ir vienkārši bezjēdzīgas, nekas vairāk par dārgu placebo. Bet holistiskā medicīna, piemēram, ir piemērs tādai sistēmai, kurā veselība ir optimizēta pavisam citā veidā. Inside look vs. outside look - var teikt arī, ka Rietumu medicīna ir laba populācijai, bet ne tev konkrēti.
saite Read Comments

Reply:
No:
Lietotājvārds:
Parole:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Esi modrs! Lietotājs ir ieslēdzis anonīmo komentētāju IP adrešu noglabāšanu..