snails with the beard - Day

Monday, August 29, 2011

11:32AM

(comment on this)

12:12PM - Neobjektīvs viedoklis.

Lai atvieglotu pamatojumu rietumu militārajai līdzdalībai, politisko un ekonomisko interešu kontekstā, saistībā ar karadarbību Lībijā tiek radīta tāda infromācijas telpa, kurā dažādu vērtību propaganda pilda cetrālo funkciju. Kā ilustrāciju tam varētu minēt Kadafi tēla konstruēšanu plašsaziņas līdzekļos. Šobrīd jebkuram jau vajadzētu būt apjautušam, ka Kadafi klans ir 'visa ļaunuma sakne' Lībijā un, ka 'Lībijas tauta' vairs nevēlās eksistēt zem šī sloga. Kā to vislabāk attēlot? Droši vien, ka lietojot visiem saprotamu valodu. Daily Mail, piemēram, publicējuši šokējošu rakstu un salikuši fotogrāfijas no Kadafi piejūras īpašumiem, tādā veidā norādot uz milzīgo sociālo netaisnību un nevienlīdzību. BBC, komentējot revolucionāru atrašanos īpašumos, izteica ne mazāk lielu pārsteigumu, ka šis ārvalstu vizītēs 'pieticīgi ģērbtais tuksneša beduīns' patiesībā ir dzīvojis no acīm slēptu, greznu un izšķērdīgu dzīvesveidu. Ja kādam ir īpaša interese, kāds izskatījās pieticīgais beduīns Kadafi, to var viegli atrast internetā, lai gan slavenās rokzvaigznes saulesbrilles dauziem būs svaigā atmiņā. Īsāk sakot, ideja ir tāda, ka demokrātiskie rietumu valstu līderi, protams, uz šī fona dzīvo zaru būdās, dzer lietusūdeni un valkā kartupeļu maisus. Acīmredzami.
Šobrīd galvaspilsētā Tripolē un daudzviet citur ir smagi apstākļi, trūkst dzeramais ūdens, elektrība, slimnīcas ir pārpildītas un funkcionē ar grūtībām. Izrādās, šī humanitārā krīze atšķirās no diktatoriālā režīma vienīgi ar infrastruktūras pilnvērtīgu nefunkcionēšanu, jo režīma laikā, kā stāsta BBC, vismaz minimāli sociālie servisi esot bijuši nodrošināti. Implikācija skaidra. Laikam jau, visa starpā, arī tāpēc pretošanās režīmam un revolūcija nav homogēna, jo ir tādi cilvēki, kuriem patīk minimums.
Tāds, lūk, attīstības aspekts. Bet, piemēram, nesenā Sīrijas slaktiņa gadījumā šķīstie mērķi un 'main priority to keep people from being killed' ir cita veida prioritāte, jo tā ir cita situācija, cita valsts un people, citi apstākļi un vispār, tas ir ļoti sarežģīti.


(comment on this)
Previous day (Calendar) Next day