evergreen - Komentāri

9. Jun 2003

[info]suic

10:52 - Re: Manipulācija!!!

Tātad vēlreiz un no jauna...

Manipulators arī ir tikai cilvēks un viņš parādās kā tēls cita cilvēka galvā. Un šis cits cilvēks arīdzan parādās kā tēls manipulatora galvā.

Tālāk manipulācija, acīmredzot, paredz īpašu tēla izveidi, vai drīzāk manipulatora apzināšanos, ka tēls, kuru viņš radīs otra cilvēka galvā atšķirsies no tā tēla, kāds būtu radies, ja viņš rīkotos atklāti un bez kaut kādiem īpašiem motīviem. Ja manipulators nebūtu centies radīt īpašu savu tēlu otra galvā, tad tās būtu DABISKAS attiecības, nevis manipulācija.

Motivācijas klātbūtne ir ikvienā cilvēka rīcībā, taču ne jebkura rīcība ir manipulācija. (Ja katra rīcība būtu manipulācija, tad vārdam "manipulācija" principā nav jēgas - tad šis jēdziens sakristu ar jēdzienu "rīcība" vai "komunikācija", ja vēlies). Ja mēs tomēr uzskatām manipulāciju par īpašu cilvēka rīcības paveidu, tad jāmēģina atrast tās pazīmes, pēc kurām nošķirt normālu rīcību/komunikāciju no manipulācijas. Es iepriekš piedāvāju nošķirt pēc 3 minētajām pazīmēm (kuras bija jāizskata kopā, nevis kā 3 atsevišķi manipulācijas veidi).

Un par paša manipulatora sevis apzināšanos. Manipulatoram patiešām ir svarīgi nesākt identificēt sevi ar to tēlu, bet manipulācija jau izslēdz šo iespēju, jo manipulatoram labi ir jāapzinās, ka šis tēls ir mākslīgs, un ar tādu domu tas arī jāveido. Nav iespējams būt manipulatoram ar savu patieso "es", jo tad atkal tās ir tikai DABISKAS attiecības.

Turklāt manipulācija paredz pamatīgu devu ironijas, proti skatu no malas uz pašu procesu, kurā ir iesaistīts tēls, kuru viņš ir izveidojis manipulācijas nolūkiem. Proti manipulācijā cilvēks principiāli sevi NEIDENTIFICĒ ar tēlu, kuru ir pats radījis (jo tad tās atkal būtu tikai DABISKAS attiecības).

Read Comments

Reply:

No:
Lietotājvārds:
Parole:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Gandrīz jau aizmirsu pateikt – šis lietotājs ir ieslēdzis IP adrešu noglabāšanu. Operatore Nr. 65.