April 8th, 2012

Mensons, LSD un 60.gadu brīvības alkas

"Viens no iemesliem, kāpēc es negribu laukā, ir tas, ka es esmu ļoti traks, un es nezinu,vai es sevi varētu kontrolēt..." (seko viltīgi smiekliņi/ CNN sižets par apžēlošanu). Tas nav neviens cits, kā Čārlzs Mensons (viņa uzvārdu savā pseidonīmā nes Merlins Mensons). Čārlzs Mensons joprojām ir dzīvs, 77 gadus vecs, un viņš pavada dzīvi cietumā, kurā nonāca vēl 1970. gadā, kad tika notiesāts kā sērijveida slepkava. Turklāt viņš inspirējis sekotāju grupu, komūnu, Mensona ģimeni, ar kuru kopā viņš veica slepkavības. To sastāvā bija arī sievietes, vairākas viņa pielūdzējas, ar kurām kopā viņš slepkavoja, lietoja LSD, kokaīnu, ļāva viņām kļūt par viņa bērnu mātēm ("ģimenes" locekle Marija Brunere dzemdēja dēlu Valentīnu. Mariju 1977.gadā apžēloja un atbrīvoja no cietuma, un viņa joprojām ir dzīva).

Neapskaužu Romānu Polanski, kurš savā dzīvē "daudz kam gājis cauri", jo tieši viņa sieva, aktrise, 26 gadus vecā Šārona Teita, bija viena no tām, kas krita pa upuri Mensona ģimenei (tiesa, viņa nebija vienīgā Holivudas slavenība, kuru nogalināja Mensona sekotāji), būdama grūtniecības 8 mēnesī. Slepkavība notika grupā, Mensona vadībā. Par vainīgu tika atzīta Sjūzana Atkina, kas toreiz bija viena 18 gadus veca. Viņa nogalināju Šāronu Teitu, lai gan aktrise lūdzās, lai saglabā dzīvu viņas vēl nedzimušo bērnu. Sjūzana Teita vēlāk atzina, ka bijusi narkotiku iespaidā un neko nav jutusi pret aktrisi. Sjūzana Atkinsa 2009. gadā mira cietumā no smadzeņu audzēja, 61 gadu vecumā, faktiski visu savu mūžu nodzīvojot cietumā (mūža ieslodzījumu saņēma aptuveni 20 gadu vecumā). Jau pēc pirmajiem cietumā pavadītajiem gadiem viņa pievērsās kristietībai un nožēloja izdarīto (intervijas video).

Man šis stāsts uzrunāja, pirmkārt, atklājot, ka Mensons joprojām ir dzīvs, otrkārt, izbrīnīja Merlina Mensona 'šovbiznesa' piegājiens, izvēloties šādu pseidonīmu (nez, vai viņš arī maksāja honorāru Čārlzam Mensonam), treškārt, t.s. studentu revolūcijas sakarā, kas bija pārņēmusi Eiropu 1960. gadu nogalē. Varētu teikt, ka minētais gadījums parādīja arī otru pusi šai revolūcijai. Protams, te nav nekāda sakara ar studentiem un šo revolūciju. Vien tas, ka runa ir par jauniešiem, kas nepārtraukti lieto LSD, kokaīnu un veic dīvainas darbības. Šoreiz - zvērīgas slepkavības. Jo visapkārt vēl valda salīdzinoši zems narkotiku aizliegums, savdabīgas brīvības jūsma virmo gaisā. Hipiji. Komūnas. Bītli. Un tas ir labs fons, lai rastos gan mākslas ģēniji, gan slepkavas maniaki. Mensons bija uzsācis svēto karu, kuru viņš nosauca Bītlu dziesmas vārdā "Helter Skelter" (Pa galvu, pa kaklu/ dziesmas video).
Tags:

July 2018

Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Powered by Sviesta Ciba