November 16th, 2011

Šahs brlijanta karalim

Ziņa: "Vēlas panākt šaha kā nācijas intelekta veicinātāja iekļaušanos Latvijas populārāko sporta veidu vidū."

Rīga, 16.nov., LETA. Latvijas Šaha federācijas (LŠF) tuvākās nākotnes mērķos ietilpst šī sporta veida popularizēšana, iekļaušana skolu programmās un tā ierindošanās valsts populārāko sporta veidu pirmajā trijniekā, jo šahs spēj veicināt visas nācijas intelekta un loģiskās domāšanas attīstību, uzskata jaunais LŠF prezidents Pēteris Šmidre.

Šmidre par LŠF federācijas prezidentu kļuva šī gada septembrī. Viņš pats šādu izvēli raksturo kā lielu izaicinājumu.

"Vienmēr esmu pret šahu izjutis milzu interesi. Pats ikdienā nodarbojos ar tehniskajām zinātnēm, kuras ar šaha filozofiju ir ļoti vienotas," trešdien mediju pārstāvjus uzrunāja Šmidre. "Šaha popularizēšana un iesakņošanās mūsu ikdienā ļaus attīstīt valsts iedzīvotāju loģisko izpratni un palīdzēs cilvēkiem attīstīties, kā rezultātā uzlabosies arī valsts kopējā ekonomiskā situācija. Varbūt tas ir skaļš apgalvojumus, taču es tam no sirds ticu."

"Situāciju sportā var salīdzināt ar situāciju mākslā un kultūrā, kur cilvēku kultūras izglītība nav iespējama bez mecenātu un valsts atbalsta. Televīzijā katru dienu redzam 15 futbola spēles, lai arī ar šahu nodarbojas tikpat liels cilvēku, tajā skaitā bērnu un jauniešu, skaits, cik ar futbolu," salīdzināja Šmidre. "Mūsu cilvēkiem jāizvēlas intelektuālais sports."

"Ļoti vēlos, lai Latvijas informācijas apritē starp hokeju, futbolu un basketbolu būtu informācija arī par mūsu sasniegumiem šahā. Pilnīgi noteikti gribam to redzēt valsts triju populārāko sporta veidu vidū," piebilda LŠF prezidents, kurš īpaši lielu uzmanību aicina pievērst jauniešu apmācībai.

Kā ziņots, tieši otrdien tika publicēts 2011.gada populārāko Latvijas sporta veidu tops, kurā trešo gadu pēc kārtas pirmo vietu ieņēma futbols. Otrajā vietā šogad iedzīvotāju aptaujā ierindojusies vieglatlētika un skriešana, bet trešajā - volejbols, apsteidzot tādus tradicionāli iecienītus sporta veidus kā basketbols un hokejs.

Šmidres ieceri atbalsta arī pašreizējais Latvijas čempions starptautiskais meistars Arturs Neikšāns, kurš nesenajā Eiropas komandu čempionātā izpildījis pēdējo lielmeistara normu, bet ikdienā nodarbojas tieši ar gados jauno šahistu izglītošanu.

"Agrāk starptautiskās sacensībās startēja bērni no desmit gadu vecuma, bet tagad to dara jau astoņu gadu vecumu sasniegušie censoņi, kas ir ideālais vecums, lai bērns sāktu nodarboties ar šahu," skaidroja Neikšāns. "Jauniešus skolot cenšos pēc labākās sirdsapziņas. Ar katru no viņiem strādāju individuāli, kamēr citur lielākoties tas notiek grupās. Kopīgi esam izaudzinājuši jau divus divus Eiropas čempionus ātrspēlē."

"Diez vai kāds nepiekritīs, ka šahs veicina cilvēka loģisko domāšanu. Pats savā dzīvē ne reizi vien esmu piefiksējis, ka noteiktās situācijās, tieši pateicoties šaham, spēju domāt uz priekšu un plānot savas darbības, izmantojot zināmus šaha spēles elementus," šaha nozīmi ikdienas dzīvē pasvītroja Neikšāns. "Tāpēc būtu svarīgi pievērst bērnu uzmanību šaham jau skolās, apmācot un iepazīstinot ar šo spēli. Tai noteikti jākļūst par bērniem pieejamāku nodarbi."

To, ka šahs kā sporta veids vienlīdz labi veicina gan vīriešu, gan sieviešu izaugsmi, ikdienā piedzīvo uz laiku Saeimas deputāta mandātu nolikusī lielmeistare Dana Reizniece-Ozola (ZZS), kura ir četrkārtēja Latvijas čempione, bet tikko pārstāvēja valsti Eiropas komandu čempionātā.

"Būt dāmai šahistei ir ļoti patīkami, jo gan vīrieši, gan sievietes šajā sporta veidā var būt vienlīdz veiksmīgi. Tas attīsta cilvēka prātu un ļauj būt veiksmīgam dažādās dzīves situācijās, ko esmu izjutusi arī savās politiķes gaitās," uzskata Reizniece-Ozola. "Latvija ir ideāla vieta šaha attīstībai, jo varam lepoties ar panākumiem bagātu šī sporta veida vēsturi, pasaules čempionu Mihailu Tālu un no padomju laikiem mantotām spēcīgām šaha skolām, kas rada veselīgu konkurenci."

Lielu lomu Latvijas šaha attīstībā turpmāk spēlēs lielmeistars Aleksejs Širovs, kurš no 1.janvāra atkal pārstāvēs Latviju. Reizniece-Ozola uzskata, ka šāds līderis ir nepieciešamas jebkurā jomā. "Svarīgi, ka Širovs būs kā paraugs un līderis, kuram līdzināties. Viņš noteikti neliegs savu padomu jauniešiem, kuru kvalitāte ir vēl viens nosacījums šaha attīstībai."

Širovs 1995.gadā pēc konflikta ar LŠF pieņēma Spānijas pilsonību, bet pēc sarunām ar Šmidri un paša iniciatīvas izrādīšanas atgriezies Latvijas pavalstniecībā.

"Sarunas par atgriešanos bija ilgas. Daudz par to domāju, taču dažādu iemeslu dēļ tas ilgi neizdevās. Kad Šmidre vēl nebija LŠF prezidents, viņš izteica aicinājumu, izskaidroja savu vīziju un manu vietu valsts šaha attīstībā. Man ieceres šķita cēlas un loģiskas, tāpēc piekritu," skaidroja Širovs.

Šaham Latvijā ir liela vēsture - vairāk nekā 120 gadu. Visu laiku izcilākais Latvijas šahists un vienīgais Latvijas pasaules čempions ir Tāls, kura pieminēšanas nolūkos nākamā gada februārī Latvijā notiks memoriālās sacensības ar vairāku pasaules vadošo šahistu piedalīšanos. Tik augsta mēroga šaha turnīrs Latvijā nav noticis kopš 1995.gada.

Latvijas Šaha savienība (LŠS) ir dibināta 1924.gada 13.aprīlī. 2010.gadā LŠS pārdēvēta par Latvijas Šaha federāciju.

Latvija pasaules reitingā ieņem 25.vietu sievietēm, bet vīriešu vidū atrodas 46.pozīcijā. Patlaban Latvijā ir astoņi lielmeistari un 12 starptautiskie meistari, kā arī piecas sieviešu lielmeistares un četras sieviešu starptautiskās meistares.

 

July 2018

Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Powered by Sviesta Ciba