October 21st, 2009

Par devalvāciju un banku ekspertiem

Pirmdien, LTV-1 kanālā raidījumā "Sarkanā līnija" Latvijas Bankas ekonomists, pamatojot, kāpēc nevajadzētu realizēt lata devalvāciju, cita starpā teica sekojošo: "Lata stabilitāte ir nepieciešama, jo mums ir nepieciešams kaut kas fundamentāli stabils". Vārdu "fundamentāls" atšķirīgos kontekstos viņš mēdza lietot vēl vairākas reizes.

Savukārt otra lieta. Citādi saskanīgās skandināvu bankas sākušas iet atšķirīgus ceļus - ja Swedbank paziņoja, ka Latvija varētu realizēt devalvāciju, SEB (kas vienmēr ieņēmusi "labā policista" lomu, iepretim agresīvajai Hansabankai/Swedbankai) neatbalsta nekādas devalvācijas. SEB, starpcitu, Skandināvijā ir lielāka banka nekā Swedbank.

Trešā lieta. Katrai bankai tagad ir savs "ekonomikas komentētājs" vai "ekonomikas eksperts". Dažām pat vairāki. Tas tagad modē. Vajag kādu publisku runātāju, kam var uzticēties (ir attiecīgi grādi, diplomi utt.) To aizsāka, manuprāt, Hansabanka ar Pēteri Strautiņu, kas no "Dienas" pārgāja uz banku, bet tagad jau pārgāja uz citu banku - DnbNord (asociācijas gan paliek, līdzīgi kā ar Haraldu Burkovski, kas ilgu laiku strādāja SEB, bet pēc tam sāka ieskaņot Krājbankas un Rimi reklāmas), atstājot Swedbanku bešā (jo visi viņu esošie eksperti pagaidām ir nogājuši nedaudz pagrīdē un uzstājas reti, piemēram, Mārtiņš Kazāks). Swedbank tagad pārsvarā runā no jūras otra krasta (piemēram, kurš ir dzirdējis kādu zviedru SEB pārstāvi kaut ko sakām par Latviju?). SEB ir divi Andris Vilks un bijušais žurnālists Edmunds Rudzītis. Varbūt vēl kāds. Latvijas Bankai arī ir vairāki. Tagad tāds ir arī Nordea - citādi publiski pazīstams kā Stokholmas Ekonomikas augstskolas docents un ekonomists, Stratēģiskās analīzes komisijas loceklis Andris Strazds. Pasniedzējiem laikam visur nogrieztas algas.

Tags:

July 2018

Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Powered by Sviesta Ciba