October 17th, 2009

Traģikomiskais www.lu.lv

Jau kādu laiku, bet ne vairāk par mēnesi, Latvijas Universitāte startē ar jaunu mājas lapas dizainu. Manuprāt, vēlme likt uzsvaru uz centrālo ēku Raiņa bulvārī - ēka ir mājas lapas fonā - ir apsveicama (vismaz - ierasts paņēmiens vairumam universitāšu, kurām ir šādas vēsturiskās ēkas, jo tā uzsver pētnieciskās tradīcijas), taču tas, kas ir uzlikts pa virsu šai ēkai, ir gaužām nožēlojami. Zilganpelēki kvadrāti bezgaumīgi kontrastē ar LU ēkas vēsturisko veidolu. Šādi kvadrāti būtu iederīgi, reklamējot kādas bloka ēkas Zolitūdē vai tamlīdzīgus četrstūrus, nevis akadēmisko iestādi. Turklāt šie kvadrāti aizsedz gandrīz visu LU centrālās ēkas attēlu, atstājot no tā vien dažus jumta dekorējumus. Vismaz pozitīvi, ka mājas lapā informācija ir padarīta lakoniskāka, un tā vairs nav saraibināta ar n-tajiem tekstiem un paziņojumiem kā iepriekšējā versijā. Traģikomiski ir arī tas, ka atverot angļu valodas sadaļu, svaigākā ziņa vēsta par LU folk grupu Dandari, kas atklājusi 29 sezonu. Tā teikt - nothing special for international students!

Es saprotu LU likteni, jo Latvijā nav no kurienes aizņemties akadēmisko iestāžu webdizaina speciālistus  (Mākslas akadēmijas mājas lapa ir tik pat briesmīga kā LU). Taču, ja jau reiz LU vēlas būt starp vadošajām Eiropas universitātēm (kā pati tās rektora personā ir deklarējusi), tad būtu jāpiedomā arī pie mājas lapas dizaina "modernizācijas". Tad jau būtu aizņēmusies kādu ideju no RSU, kas arī sevi piedāvā jaunā webveidolā.

Universitāšu mājas lapas ir ne tikai valsts vizītkartes sastāvdaļa, bet pilda vismaz vēl divas nozīmīgas funkcijas - tā ir platforma zinātnisko sasniegumu, tātad pašas universitātes nešanai plašākā sabiedrībā un var kalpot arī par nozīmīgu informatīvo atblastu studentiem, ja tajā tiek publicētas lekcijas, raksti v.tml. saistoši materiāli.

iTunes sadaļā iTunes Store ir iTunesU - sadaļa, kurā var lejupielādēt vairāku pasaulē vadošo universitāšu lekciju kursus, piemēram, no Stenfordas, MIT, Oksfordas, Kembridžas, Jēlas, Vārvikas u.c. Nu LU vēl tālu līdz nokļūšanai iTunos, bet savā mājas lapā veidot digitālo bibliotēku, kas būtu pieejama ikvienam, tā gan jau varēja sākt. Tiesa, tas ne tik daudz prasītu finansiālus ieguldījumus, cik pasniedzēju rūpīgu sagatavošanos materiāla profesionālai pasniegšanai.

Runājot par universitāšu frontpage'iem, sakarīga ir Heidelbergai, dziļāk gan sūdigi: http://www.uni-heidelberg.de/
Vai arī Hārvarda: http://www.harvard.edu/
Oriģināli ir MIT: http://www.mit.edu/
Bet no Stenfordas var pamācīties, kā reklamēt podcastus: http://itunes.stanford.edu/
Savukārt no Leidenes, kā izcelt savus spožākos zinātniekus: http://www.leidenuniv.nl/jewels/kleingeld.html
Vai aizņemties kādu ideju no Solka institūta askētisma: http://www.salk.edu/

July 2018

Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Powered by Sviesta Ciba