[info]eslijs wrote
on July 2nd, 2011 at 02:12 pm

Promocijas padome: Stankeviča promocijas darbs neatbilst prasībām




Publicēta: 09:40 02.07.2011.

Rīga, 2.jūl., LETA. Izglītības kvalitātes valsts dienesta (IKVD) vadītāja Aivara Stankeviča promocijas darbs "Augstākās izglītības sociāli tiesiskais regulējums Latvijā globalizācijas kontekstā" neatbilst prasībām, aģentūrai LETA atzina Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Promocijas padomes priekšsēdētāja, asociētā profesore Ritma Rungule.

Stankevičs RSU doktora studiju programmā "Socioloģija" studēja no 2006.gada 30.marta līdz 2009.gada 30.martam. Pagājušā gada jūnija beigās Stankevičs iesniedzis promocijas darbu, kas izskatīts pagājušā gada 3.septembra Promocijas padomes sēdē. Kā stāstīja Rungule, darbs tika pieņemts aizstāvēšanai, taču tika norādīts uz nepieciešamību to pilnveidot. Darba recenzents bija uzrakstījis, ka lielāka uzmanība jāvelta socioloģijas teorijām un izglītības pieejamības sociāliem aspektiem. Doktorantam tika dots sešu mēnešu laiks, lai darbu pilnveidotu.

Pēc pusgada IKVD vadītājs iesniedzis pilnveidoto promocijas darbu, un šī gada 19.aprīlī Promocijas padome to vēlreiz vērtējusi. Iepazīstoties ar pilnveidoto darbu, Rungulei radušās aizdomas, ka par sociologu kongresu, kas notika 2010.gada jūlijā, tiek rakstīts nākotnes formā.

"Ja cilvēks uzlabo savu darbu, tad viņš saprot, ka kongress jau ir noticis, var ieiet tā mājaslapā un iepazīties ar referātiem. Tas man radīja aizdomas un secināju, ka ir nomainīts viens vārds nosaukumā, pamainītas dažas rindkopas, kur bija klajas aplamības, taču pētnieciskajā daļa labojumi nebija veikti. Viņš bija izmantojis divas pētniecības metodes - kvantitatīvā aptauja un kvalitatīvās intervijas ar dažādiem augsta līmeņa ekspertiem. Intervijas tika citētas, tās nebija analizētas, kas neatbilst promocijas darba līmenim. Tas bija mans galvenais arguments, kādēļ darbs neatbilst prasībām," stāstīja Rungule.

Viņa domā, ka pareizāk būtu bijis noraidīt šo promocijas darbu jau pirmajā reizē, nevis ļaut veikt uzlabojumus. "Redzot, cik citi cilvēki cītīgi izstrādā promocijas darbu, ņem vērā visus ieteikumus, ir pārsteidzoši, ka Stankevičs izturējās vienaldzīgi un domā, ka viņam pienākas aizstāvēšanas process tikai par to, ka viņš ir studējis doktorantūrā. Taču prasības visiem ir vienādas," teica Rungule.

Pēc tam, kad promocijas darbs netika virzīts tālāk, Stankevičs RSU Ētikas komisijai iesniedza iesniegumu, kurā viņš informēja, ka Rungule un vēl viena Promocijas padomes locekle ir ievēlētas vēl otras augstskolas Promocijas padomē. "IKVD veica pārbaudi par manu un kolēģes lietu. Stankevičs uzskata, ka veidojas interešu konflikts, tādēļ mūs vajadzētu atstatīt no promocijas darba izskatīšanas un meklēt citus cilvēkus, kuri viņu novērtētu," stāstīja Rungule.

Profesore ir pārsteigta par to, ka visi citi, izlasot Ministru kabineta noteikumus par darbības programmas "Cilvēkresursi un nodarbinātība" apakšaktivitāti "Atbalsts doktora studiju programmu īstenošanai" un to nosacījumu, ka mērķstipendiju var piešķirt tikai vienas doktora studiju programmas apguvei un doktora zinātniskā grāda ieguvei, to tā arī saprot, kamēr Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pārstāvji, kas izstrādāja šos noteikumus, uzskata, ka stipendija pienākas, studējot vēlreiz citas augstskolas doktorantūras programmā.

RSU Ētikas komisijas vadītāja, profesore Vija Sīle stāstīja, ka ir saņemti trīs Stankeviča iesniegumi, kuros viņš sūdzas par Promocijas padomes locekļu neētisku rīcību. "Mēs esam ļoti detalizēti iedziļinājušies šajā problēmā no ētiskā aspekta. Saņemot rakstiskus paskaidrojumus, uzklausot viedokļus vismaz četrās Ētikas komisijas sēdēs, esam secinājuši, ka Promocijas padomes locekļu darbībā nav ētisku pārkāpumu," stāstīja Sīle.

Stankevičs pārmetot, ka Promocijas padome ir pārkāpusi procedūru, taču, salīdzinot ar RSU dokumentos noteikto, secināts, ka pārkāpumu nav, teica Sīle. "Viņš pārmet, ka Promocijas sēdē nav piedalījies viņa darba vadītājs asociētais profesors Andris Vilks. Taču procedūra to neparedz. Analizē rakstīto tekstu un vērtē tā atbilstību promocijas darba prasībām doktora līmenī, un darba vadītāja teiktajam nav nekādas nozīmes. Šādi pārmetumi ir subjektīvi, un tie nav balstīti uz objektīviem pamatiem," teica Sīle.

Vienā no iesniegumiem, kuru patlaban turpina skatīt Ētikas komisija, Stankevičs sūdzējies par to, ka neesot ētiski sociālajā vietnē "Twitter" diskutēt par viņa problēmām ar promocijas darba aizstāvēšanu. "Taču nevienā no šīm diskusijām nav minēts Stankeviča vārds. Ja viņš šajās diskusijās atpazīst sevi kā vienu no daudziem Izglītības un zinātnes ministrijas ierēdņiem, tad tā ir viņa problēma. Patlaban mēs apzinām diskusijā iesaistīto cilvēku viedokļus, un atzinums vēl nav sniegts," teica Sīle.

Viņa uzskata, ka šajā gadījumā lielāka atbildība būtu jāuzņemas promocijas darba vadītājam, lai nepieļautu situāciju, ka promocijas darba prasībām neatbilstošs darbs nonāk līdz Promocijas padomei. Patlaban situāciju, kādā ir nonākusi RSU, Sīle vērtē, ka psiholoģisko teroru.

Savukārt sociālantropologs un RSU Komunikācijas fakultātes maģistra studiju programmas "Sociālā antropoloģija" vadītājs Klāvs Sedlenieks ir pārsteigts, kā vienam cilvēkam, kurš atbildīgā amatā strādā pilna laika darba slodzi, ir iespējams studēt doktorantūrā divās augstskolās, turklāt abās saņemot Eiropas Sociāla fonda (ESF) stipendiju.

Kā ziņots, laikraksts "Diena" rakstīja, ka Stankevičs, kurš vienlaikus pamanījies studēt doktorantūrā divās universitātēs - RSU un Daugavpils augstskolā (DU) - un strādāt pilna laika darbu atbildīgā amatā, iespējams, saņēmis divas ESF stipendijas doktorantūras studiju atbalstam.

DU un Stankevičs, kurš turklāt ieņemamā amata dēļ nonācis konfliktsituācijā ar pirmās stipendijas piešķīrēju RSU, pēc savas valdības noteikumu interpretācijas uzskata, ka apjomīgo stipendiju saņemt divreiz nav liegts.

IZM pēc iepazīšanās ar dokumentiem secināja, ka Stankevičs nav vienlaikus studējis RSU un DU, kā arī nav vienlaikus divās vietās saņēmis ESF mērķstipendiju.

Kā liecina Valsts ieņēmumu dienesta (VID) elektroniskajā datubāzē pieejamās valsts amatpersonas deklarācijas, Stankevičs stipendijas RSU saņēmis kopš 2006.gada, kad kredītam pielīdzinātā stipendijā viņš saņēmis 480 latus, 2007. un 2008.gadā - 880 latu stipendiju un 720 latus kredītam pielīdzinātu stipendiju katru gadu, bet 2009.gadā - 3880 latus, bet pērn - RSU saņēmis 5100 latus un 1800 latus DU.

Augstskolu likuma 57.panta ceturtajā daļā noteikts, ka studijas doktorantūrā ilgst trīs līdz četrus gadus.
Daiga Kļanska LETA

02.07.2011
Copyright © LETA

(Read Comments)
From:
Username:
Password:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Subject:
No HTML allowed in subject
  
Message:

July 2018

Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Powered by Sviesta Ciba