There's life - atbildība jeb true blood [entries|archive|friends|userinfo]
re:

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

atbildība jeb true blood [Jan. 25th, 2011|06:42 pm]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
[Tags|, , , , , ]
[ausīs |Faust - Miss Fortune]

TVNET: "[..] Ministre norādīja, ka noziedzinieki mēdz būt visu profesiju pārstāvju vidū. "Par noziedzinieku neizaug policijā, par noziedzinieku acīmredzot piedzimst", sacīja Mūrniece [..]". [izcēlums oriģinālā]

Jā, traģisks notikums. Jā, atsaldēti un vai nu stulbi (ļoti!) vai atbildīgākajā mirklī negadījumu virknei par upuri krituši noziedzinieki (savulaik rekrutēti iekšlietu sistēmā). Jā, ir saprotamas un attaisnojamas mirkļa emocijas, sašutums un vēlme uzturēt policijas tēlu no ministres puses. Plus vēl ir iespēja, ka teikums izrauts no konteksta. BET arī tad - un varbūt tieši tāpēc - tēzi 'ziniet, gēni, ko padarīsi' no personas, kas atbild par sabiedrības drošību un šīs drošības politikas veidošanu, nevēlos dzirdēt, lai cik mierinoša tā būtu 'mums, normālajiem'. Tas ir bīstami.

No vienas puses, šī priekšstata popularitāte sakrīt ar notiesāto likteņiem, taču esošo pieņemot par patieso zūd tiesības vainot, piemēram, irstošu sabiedrību, individuālismu, sociālekonomiskos apstākļus, varas iestāžu autoritārismu, valsts politiku. Tie taču ir gēni, bļaģ, marš! vietā, iezemiet', un paskaties, kādi jocīgi uzvārdi aizturētajiem brāļiem - Hristoforidi! Tā notiek, kad visādiem te ļauj staigāt pa šķīsto latvju senču asinīm un sviedriem slacīto zemi, vienas šausmas, kad te beidzot būs kārtība, klonējiet Kārlīti jel kāds... ai, stop.

Vietējās augstskolās sociālo zinātņu programmās (gan ministres kundzei, gan viņas preses sekretārei ir tieši šādu programmu diplomi) sociālā bioloģija nav visai populāra tēma. To saku tāpēc, ka jau gadu desmitiem, ja šajās disciplīnās diskutē par determinismu, iedzimtības teorijas pelnīti ir MARGINĀLAS. Bet nav jau pirmais gadījums, kad izglītības saturam šai valstī nav nozīmīgas lomas cilvēka domāšanas veidā.
link