There's life - par PV aprakstu, aprakstiem un gaidām [entries|archive|friends|userinfo]
re:

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

par PV aprakstu, aprakstiem un gaidām [Dec. 14th, 2010|12:36 am]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
[Tags|, , , ]
[ausīs |Caravan: Place of My Own]

Lielākā starp Jāņa Daugavieša raksta komentētāju kļūdām bija norāde, ka sociologam jābūt (tikai un vienīgi) objektīvam, acīmredzot, neinteresētam un atsvešinātam jeb patiesam, jeb sabiedrības 'vidējo atspoguļojošam' rādījumam, vēlams, bez kritikas. Šādas prasības piepildījums ir ne tikai neiespējams, bet arī nevajadzīgs un bīstams. Līdzīgi ir arī ar ļ.cien. jūzera rasb. iekavās paustajām aizdomām par JD kā sociologa neleģitīmo iedomīgumu. Atņemiet/aizmirstiet sabiedrības pētniekam viņa subjektivitāti, piespiediet ražot 'tīru' viedokli un pētījumus, un, ja lasīsiet uzmanīgi, atskaitēs ieraudzīsiet visautoritārāko viedokļu kopas, ko nespēsiet apstrīdēt.

Tāpēc sociologi var rakstīt, tā kā viņi ir, kā viņi grib un kā viņi (ie)mācījušies. Grūtības rodas, ja a) ar tekstu autors grib pamācīt, atrast 'vidējo latvieti' un to dara neskaidrā formā; b) lasītāji jucekļa vietā vēlas izlasīt to, kam tic viņi - socioloģijai, kritikai, savai mūzikas gaumei vai Jānim Daugavietim. Šoreiz tāds ab/ba saleciens.

Nobeidzot, lai arī vispārinājumiem lielākoties piekrītu, nesaprotu, kā autoram PV apskatā izdevās ignorēt "Tur kaut kam ir jābūt". Protams, tas diez vai ietekmēs "PV institūtu". Jā, arī tur 'sociālās kritikas' principā nav (bet to gaidīt un vienlaicīgi izbaudīt ir visnotaļ spocīgi un, ehm, hipsterīgi). Ļoti ticams, albums neatstās grupas nākotnē nekādas paliekošas sekas. Tomēr ir visai pavirši  nepieminēt/neapskatīt/neapsmīnēt ļaužu grupas, kas novērtēja diesviņzin kādu apsvērumu dēļ Jelgavas puišu pieņemto lēmumu, ka dauzīties atkal iespējams, un arī bez maskām, vesela albuma garumā. Nu vismaz pamēģināt.

p.s. Es Prāta Vētru pirmoreiz dzirdēju kā skolas ansambli. Atceros vien dažas ģitārskaņas, bet nebiju vienaldzīgs un būtu pateicīgs, ja viņi šādas emocijas spētu manī raisīt visas savas karjeras garumā. Taču novērtēju PV apjūsmošanu arī kā sociālu-nacionālu fenomenu/fenomemu. Lai taču tiek. Sociālo realitāti neatklāj arī Dziesmu svētki, "Menuets", vēlēšanas, vairums vietēji radītās literatūras, policistu algas, cenas "RIMI" un, lielākoties, arī "Torņa" ieraksti. Tie visi ir sociāli fakti. Subkultūras jau labu laiku ir kapitālisma/elišu ideoloģiju, mehānismu radītas un vadītas, nevis stāv nostāk, nemaz nerunājot par kādu atgriezenisko saikni. Es taču drīkstēju teikt, es taču drīkstēju vulgarizēt un vispārināt. Es taču neesmu sociologs (ha).
linkh

Comments:
From:[info]
Date:December 14th, 2010 - 02:13 am
(Link)
brīnišķīgi, ērenpreisij! nudien! :))
[User Picture]
From:[info]eerenpreiss
Date:December 14th, 2010 - 09:32 am
(Link)
priekā, milkij.