drako

(no subject)

Mar. 12th, 2008 | 02:09 pm
From:: drako

Principā nē.

Pamatojums jau daļēji ir manā pukstā.

Ja vēlēšanas ir vienu reizi četros gados, tad partijām par savu programmu un atbildību vēlētāju priekšā ir jādomā reizi četros gados.

Kas patreizējā situācijā tas nav grūti priekš finansu grupējumiem, kas kontrolē mēdijus. Protams nākas cīnīties ar konkurentiem, bet tomēr salīdzinoši viegli ir reiz četros gados uztaisīt PR kampaņu lai pārliecinātu visas tantiņas un visus pensionārus, ka jaukais tēls televizora ekrānā ir tas par kura komandu ir obligāti jāiemet vēlēšanu biļetens.

Ja mums būtu tiesības iniciēt vēlēšanas jebkurā laikā, tad:

1) valdošajām partijām būtu lielāka atbildība par savu rīcību, jo lielu lažu situācijā būtu zināms risks zaudēt savas pozīcijas

2) sabiedrībai būtu iespēja aktīvāk piedalīties politiskajos procesos, jo dalība partijā nebūtu tikai sprints uz vēlēšanām, bet gan tas jau būtu patstāvīgs process, kur jebkurā brīdī var sanākt jaunas vēlēšanas.

3) Pie otrā punkta - citās valstīs, kur jau ir tāda prakse parasti līdz šīm ārkārtas vēlēšanām nemaz nenonāk, tapēc, ka politiķi vienkārši uzmanīgāk klausās sabiedrības viedoklī un dīvainus un šaubīgus likumus apstādina jau sākuma procesā, lai nemaz nenonāktu līdz tādai krīzes situācijai, kā ārkārtas vēlēšanas.

Ir tikai vēl viena lieta, ko manuprāt vajadzētu paralēli šīm izmaiņām Satversmē - proti - vajadzētu nodrošināt kaut kādas kvotas, cik lielā mērā (cik lielu skaitu no ievēlētajiem parlamentāriešiem) saeimu vēlēšanās var pārvēlēt. Tur būtu jābūt kaut kādam rotācijas principam lai nodrošinātu ilglaicīgu politisko stabilitāti, neskatoties uz regulārām vēlēšanām tā lai novērstu to, ka vienas vēlēšas var pagriest politisko gaisotni pa 180 grādiem, tikai tāpēc, ka politiskajā vidē ir parādījies kāds naudasmaks, kas izgrūž te pāris miljonus politiskajai kampaņai un pēc tam mums jācieš sekas vēl 4trus gadus.

Link | view all comments


Reply

From:
(will be screened if not a friend)
Username:
Password:
(will be screened)
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Subject:
No HTML allowed in subject
  
Message:

Notice! This user has turned on the option that logs your IP address when posting.