(no subject)

Sep. 12th, 2007 | 11:27 am
From:: buks

Nuss, Gimbutiene nav īpaša autoritāte baltistikā. Tautā zināmākā, tas jā, bet zinātnes aprindās zināma minimāli (nu tipa kā mūsu pašu Tomašūns vai indietis Čaterdži).

Lai konkrēti varētu diskutēt, jāpalūko literatūru, taču ja atmiņa neviļ, pirms lielās tautu staigāšanas nav ne rakstīto avotu, ne arheloģisko pēdu, kas ļautu kaut kur pasaulē fiksēt kādas nebūt ciltis, ko varētu saistīt ar slāviem. Ir krievu mēģinājumi saistīt pirmsslāvus ar t.s. fatjanovas kultūru, tak arheologi sliecas tos uzskatīt par austrumbaltiem. Bet ja pieņem, ka slāvi nolaidušies no Marsa, tad var droši kaut 40 000 gadu senatni piedēvēt. :)

Man aizdomas (gan neesmu par to speciāli interesējies), ka Joana (ar iesauku Bargais) laikā paši slāvi šādu jēdzienu nemaz nezināja. Tieši tāpat kā zemgalieši un vidzemnieki nezināja, ka ir "balti". Visdrīzāk jēdziens "slāvi" nāk no bizantiešu avotiem, kur tā apzīmēja ziemeļos aiz Boreja kalniem (Karpatiem) dzīvojošās ciltis, jaunajos laikos šo jēdzienu ieviesa vēstures literatūrā, bet plašākā apritē tas iegāja XVIII gs. Te drīzāk jāpalūko Ivanovu un Toporovu, ko šie metri raksta par tēmu.

Link | view all comments


Reply

From:
(will be screened if not a friend)
Username:
Password:
(will be screened)
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Subject:
No HTML allowed in subject
  
Message:

Notice! This user has turned on the option that logs your IP address when posting.