Simboliskā akcijā paudīs atbalstu Igaunijai

« previous entry | next entry »
May. 8th, 2007 | 08:33 am

Šodien Doma laukumā notiks akcija, kuras laikā dalībnieki sadosies rokās, veidojot simbolisku Baltijas ceļu un paužot atbalstu Igaunijai. Viens no akcijas rīkotājiem - partijas "Jaunais laiks" (JL) Jaunatnes nodaļas pārstāvis Ēriks Dauksts - pastāstīja, ka akcijā aicināts piedalīties ikviens, kas vēlas paust atbalstu Igaunijai.

Akcija Doma laukumā sāksies plkst. 11.45. Tā ilgs līdz plkst. 12. Vienlaikus tāda pati akcija notiks arī Lietuvā un Igaunijā. Paredzēts, ka akcijā piedalīsies arī Igaunijas vēstnieks Latvijā Jāks Jērīts.

JL uzsver, ka Krievijas iejaukšanās Igaunijas iekšējās lietās ir absolūti nepieļaujama un pelnījusi plašu starptautisku nosodījumu. Partija uzskata, ka šā brīža Maskavas agresija nav vērsta tikai pret Igauniju, tā jau kārtējo reizi parāda, ka Baltijas valstu drošība un suverenitāte joprojām ir jāaizstāv tāpat kā laikā, kad Latvija, Lietuva un Igaunija cīnījās par savu brīvību un neatkarību. Latvijas pienākums ir pierādīt, ka, dzīvojot lielu pārmaiņu laikā, Baltijas valstis joprojām ir vienotas.

Partija "Visu Latvijai!" arī aicina cilvēkus Latvijā sadoties rokās, "lai parādītu, ka mēs esam kopā brīvi un neatkarīgi" un paustu atbalstu igauņiem. Simboliska rokās sadošanās Baltijas valstīs tiek organizēta galvaspilsētās un pie robežām.

"Visu Latvijai!" līdera Raivja Dzintara izplatītajā paziņojumā teikts, ka "nemieri Igaunijā parādīja, ka drošības problēmas joprojām nav atrisinātas, tikai pieņēmušas citu formu". Šis notikums apliecina, ka "Krievija joprojām iejaucas valstu iekšējās lietās". Nemieri bija nopietns brīdinājums visām trim Baltijas valstīm. Atceroties "Baltijas ceļu", Latvijas, Lietuvas un Igaunijas pilsoņi parādīs, ka grūtos brīžos vienmēr ir kopā.

"Visu Latvijai!" rosina katru Latvijas pilsoni atbalstīt Baltijas vienotības akciju, ka arī aicināt līdzi domubiedrus.

Atbalstu akcijai paudusi arī Latvijas Studentu apvienība. Tās sabiedrisko attiecību virziena vadītājs Mārtiņš Lūsis norāda, ka ir ļoti svarīgi, lai Baltijas valstis viena otru atbalstītu brīžos, kad kādai no tām rodas problēmas.

Akcijas "Esam kopā - brīvi un neatkarīgi!" iniciatores ir Lietuvas nevalstiskās organizācijas un studentu korporācijas, kas ar šo ieceri grib atbalstīt Igauniju un parādīt vecajām Eiropas Savienības dalībvalstīm un pārējai pasaulei, ka savulaik Eiropas klusēšana Baltijas valstīm svarīgos vēstures mirkļos beigusies ar traģēdiju.

Rīkotāji aicina piedalīties akcijā visus cilvēkus, organizācijas, politiķus un mediju pārstāvjus, kurus satrauc notikumi Igaunijā, lai triju valstu galvaspilsētās un pie to robežām sadotos rokās, atceroties 1989.gada Baltijas ceļu un apliecinot, ka lielāko pārbaudījumu brīžos Baltijas valstis turēsies kopā.

Akciju organizē Viļņas universitātes Starptautisko attiecību un politoloģijas institūta studentu korporācija "RePublica" un nedēļas izdevums "Atgimimas" ar interneta portāla "www.delfi.lt", citu studentu korporāciju un jauniešu organizāciju atbalstu.

Kā teikts rīkotāju paziņojumā, Igaunijas notikumi uzskatāmi par "nopietnu mācībstundu visām trim Baltijas valstīm". Par to, ka tā nebija vienīgi Igaunijas iekšējā problēma, liecina arī neadekvātā Krievijas varas iestāžu reakcija, tendenciozā Krievijas mediju loma un nespēja garantēt igauņu diplomātu drošību Maskavā, norādīts dokumentā.

Link | Leave a comment | Add to Memories


Comments {1}

mizu kaste

(no subject)

from: [info]recycle_bin
date: May. 8th, 2007 - 01:04 pm
Link

Reply