per silentium ad as†ra mille - Post a comment [entries|archive|friends|userinfo]
باب

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

tavuvārduvara, uz austrumiem no zaļa zara Nov. 12th, 2013|05:49 pm

dooora
nōrvēģu Aftenpostenā šodien raksts Tabu vārdu varā, kas iesākas ar:

Laura ir no Latvijas, taču dzīvo Bergenā un runā nōrvēģiski, – tā nesen rakstīja Bergens Tidende. Viņai ir laba izglītība un darbs admin.-fin. sfērā. Mums viņa kaut kā jāsauc, bet – kā? Par latvieti? EEZ*-imigranti? Nōrvēģieti? Bergenieti? Laura zin**, kā viņa nevēlas tikt saukta. Par austrumeirōpieti.

[Jo austrumeirōpiešus pieķer sīkās zādzībās un ielaušanās, tos mana ubagojam vai sava prieka pēc štaukājam narkomānus (no pēdējā mēneša nejauši izvēlētiem ziņu virsrakstiem). Bet Šķeltiņa ar to  nevēlas tikt identificēta.]

tālāk seko pagarš un daudzpusīgs iztirzājums, kas dara godu noršku populāržurnālistikai, bet noslēgumā valodas pētniece Rūta Vātvete Fjeļļa, kuras birojs atrodas Problēmu ceļā (mhm, ir tāda smieklīga gāte unīša teritōrijā), šai problēmai vienkārša risinājuma neredz, jo problēma pati ir kļuvusi par nevārdu (polit.nekor.):

Un tomēr viņa netic, ka aizsmiņķēt aizvainojošus vai tabuizētus apzīmējumus ar jauniem vārdiem ir risinājums.

— Tas ir tā kā iemīzt biksēs, lai sasildītos. Uz brīdi palīdz, bet tūdaļ vien kļūst vēl ļaunāk. Ar valodas palīdzību mēs pasauli nepārveidosim. Aizspriedumi tiem tāpat nāk līdzi. Papriekš mums jāizmaina sava attieksme, gan valodiņa pievilksies.

forša ķotka, rspct!

vēl bij patīkami redzēt atsauci uz manu tokelaviešu valodas pasniedzēja sleju par šo pašu. skat, pa šo laiku ticis par Valodas padomes direktōru! kruts onka.

profesionāli krastinēts. būdā!
____
* - jevrōjekonōmiskā zōna
** - dontcha effin dare!
Link Read Comments

Reply:
From:
Username:
Password:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Subject:
No HTML allowed in subject
  
Message:

Notice! This user has turned on the option that logs your IP address when posting.