per silentium ad as†ra mille - Post a comment [entries|archive|friends|userinfo]
باب

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

Viestarts spļaun slīpās pieres AKKĀ Mar. 14th, 2012|10:42 pm

dooora
Zemgales ķēniņš Viestarts — cīņā ar vācu bruņiniekiem 13. g. simt. pēc kādas zaudētas kaujas, nevarēdams citādi atvairīt uzbrūkošu bruņinieku Markvatu, paķer no ugunskura degošu pagali un izdauza ar to bruņiniekam zobus, reizē ar to notriekdams viņu un izglābdams sev dzīvību. Šai Viestarta apķērībā, spēkā, varonībā ir liels, neatvairāms skaistums.

[P. Birkerts. Latvju tautas estetika. 1. grāmata „Cilvēka skaistums”, sadaļā Rakstura estetika]

Tā tad zemgaļi netikvien mīlēja rotāties, bet rotas lietām vajadzēja būt glītām un greznām. Taisnība pētniekam [prof. Fr. Balodim], kas te redz liecību par zemgaļu labo gaumi. Šī gaume, protams, ir estetiska gaume un stāv visciešākā sakarā nevien ar zemgaļu turību un pirktspējām, bet arī ar attiecīgām psiches īpašībām: estetiskām jūtām, estetisko vērtēšanu, jo turīgs cilvēks var nopirkt arī neglītas rotas lietas.

[+/- ibid.]

Par stalta organisma stiprumu dod liecību šāda daina:

„Ak, tu krupi, tautas meita,
Tavu staltu augumiņu!
Velvēts kaklis, stāvi pupi,
Strupu, mazu deguntiņu.” (21168.)

Sieviete ar „velvētu” kaklu un labi attīstītām krūtīm ir vesela un stipra sieviete.

[arī +/-]

Z e m a p i e r e. Kā pretstats platai, resp. augstai pierei ir — zema piere. Zema piere ir neglīta tāpēc, ka parasti saistīta ar zemu un vulgaru gara pasauli. Bez tam viņa cilvēku tuvina vai nu pērtiķiem, vai citiem dzīvniekiem.

Ja stāvas ar 90° leņķi grieķu pieres padara slīpākas līdz 80°, tad dabū kaukāziešu pieres, ar 75° slīpumu ir dzeltenās rases pieres; ar 60—70 — nēģeru rases, ar 31 — gorillas pieri. Ja pieri paslīpina vēl vairāķ atpakaļ, tad dabū suņa pieri, vēl vairāk — tas zoss „pieri”. Ar vārdu sakot: jo piere zemāka un atpakaļ slīpāka, jo garīgais līmenis arī slīd uz leju.

[sadaļa par pieri]
Link Read Comments

Reply:
From:
Username:
Password:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Subject:
No HTML allowed in subject
  
Message:

Notice! This user has turned on the option that logs your IP address when posting.