per silentium ad as†ra mille - Post a comment [entries|archive|friends|userinfo]
باب

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

Jun. 6th, 2018|08:42 pm

dooora
otrpus Vjetnamas ziemeļu kalniem, Ķīnas pusē dzīvo tādi džuani. nekad par tādiem nebiju dzirdējis. bet šodien, študējot Viduszemes administratīvo iedalījumu, uzdūros Gvang Sjī (广西 – Rietumu plašumi) džuanu autonōmajam reģiōnam.
džuanu ir kādi 16 miljōni. laikam sanāk lielākā minoritāte aiz gejiem Ķīnā. animisti, budisti, daoisti. paši sevi sauc par Bouxcuengh vai BouчCueŋƅ. ja var ticēt fonētiskajam alfabētam, tad izklausās vairāk pēc puķēniem nekā džuaniem. bet, nu… Puķins vainīgs, Allahs akbars. jā, starp citu, Ķīnā ir arī savs autonōmais apgabals muzlimiem, pašā Viduszemes sirsniņā maza saliņa. atsauc atmiņā Staliņpapus dāvanu ciōnistiem – autonōmo apgabalu ar Birobidžānu citadelē. bet atpakaļ pie don džuāniem:

visi tie 16 miljōni runā dučos savstarpējami vārgi saprotamu dalailektu. un jau pārtūkstots gadu savai taju valodiņai pielāgo ķīniešu zīmes, patvarīgi un ar izdomu tās izjaucot un asemblējot kopā savām vajadzībām. katrā zīmē viena puse dod norādes uz izrunu, kamēr otra – uz jēgu. kā jau ar pusītēm notiek, bieži nevar saprast, kura ir kura. šo sistēmu sauc par Sawndip. izklausās pēc šļupstošas saudzības. bet esot gadsimtiem šancējis itin labi. līdz atnāca kommūnists Kindzulis un visu sadirsa.

vispirms 1957. gadā pateicīgā Ķīnas tauta un priekšsēdis Maō persōnīgi viņiem dāvā uz kirilicas un kokaīna biezumiem bāzētu rakstību. Šādi izskatījās Cilvēktiesību deklarācijas 1. pants:
Bouч bouч ma dəŋƨ laзƃɯn couƅ miƨ cɯyouƨ, cinƅyenƨ cəuƽ genƨli bouчbouч biŋƨdəŋз. Gyɵŋƽ vunƨ miƨ liзsiŋ cəuƽ lieŋƨsim, ɯŋdaŋ daiƅ gyɵŋƽ de lumз beiчnueŋч ityieŋƅ.
1982. gadā kirilicu metōdiski nomaina latinica, qoqaīns palieq:
Boux boux ma daengz lajmbwn couh miz cwyouz, cinhyenz caeuq genzli bouxboux bingzdaengj. Gyoengq vunz miz lijsing caeuq liengzsim, wngdang daih gyoengq de lumj beixnuengx ityiengh.

novēlēsim izturību brāļiem džuaniem un viņu džudītēm nevienlīdzīgajā Logosu cīņā. laheim!

Internaciōdžvangi
Link Read Comments

Reply:
From:
Username:
Password:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Subject:
No HTML allowed in subject
  
Message:

Notice! This user has turned on the option that logs your IP address when posting.