Trešdiena, 15. Dec 2021, 14:22

3. Kā izpaužas mānija?

Cilvēkam mānijas fāzē ir izteikti eiforisks un pacilāts garastāvoklis, paaugstināts pašvērtējums, paātrināta domāšana. Cilvēks kļūst daudzrunīgs, grūti pārtraucams, familiārs, rodas iespaids, ka viņa “domas skrien ātrāk, nekā mēle tās spēj izrunāt”. Mānijas laikā cilvēkam ir grūti koncentrēties jebkādai darbībai, tādēļ var rasties problēmas skolā vai darbā. Cilvēks kļūst viegli aizkaitināms, dusmīgs, satraukts, reizēm pat agresīvs.

Paaugstināta pašvērtējuma dēļ cilvēks var uzsākt realizēt lielus projektus, paņemt bankā nepārdomātus kredītus, nesaprātīgi tērēt naudu, iesaistīties riskantās attiecībās, bez apdomāšanās izvēlēties seksuālus partnerus vai stāties laulībā ar iepriekš nepazīstamu cilvēku. Mānijas laikā cilvēkam ir samazināta vajadzība naktīs gulēt. Reizēm mānijas periodā cilvēki neguļ pat vairākas diennaktis no vietas. Mānijas periodā cilvēkam nav kritikas par savu rīcību un emocionālo stāvokli. Bieži uz ierosinājumu apmeklēt ārstu viņi reaģē ar dusmām, cenšas pārliecināt apkārtējos, ka ir veseli. Simptomu vieglāka izpausme tiek dēvēta par hipomāniju.


pdf:
KAS IR BIPOLĀRI AFEKTĪVI TRAUCĒJUMI?
KAS JĀIEVĒRO SASKARSMĒ AR CILVĒKU, KURAM IR ŠĪ SASLIMŠANA?

Trešdiena, 15. Dec 2021, 14:34
[info]ne

kas par sūdu

Trešdiena, 15. Dec 2021, 15:35
[info]jefolk

Sūds vai ne

Pirmdiena, 10. Jan 2022, 14:55
[info]divas_zosis

Jan. 10th, 2022 | 05:12 am
Ar vienu vietu jūtu, ka pašlaik man ir ideālais dienas režīms šajos klimatiskajos un psihiskajos laikapstākļos. Esmu augšā jau otro stundu, pamazām miesiski atdzīvojos un gaidu pirmo gaismu, lai laistos rīta slēpojienā līdz Plaudim, tur kādu kilometru pa ledu, tad pie vecās zvejnieku bāzes pirms Ezerniekiem griezt mežā un pa jauno, neviena nebraukto LVM ceļa sniegu (frindžslēpotāja orgasms :) atpakaļ uz savu viena cilvēka un divu suņu komūnu. (Fotogrāfijas: fb.com/nefolk/photos_albums)

It kā savas pēdējo piecu gadu 5,5 stundas (nonstopā vairāk sanāk tikai tad, ja pirms tam 36-48 nav gulēts vispār) esmu aizmidzis tāpat, aizejot pie miera vakarā ap septiņiem astoņiem deviņiem, proti, pāris stundas pēc tumsas, un, esot pareizajā somatiskajā fāzē tajā laikā (22.00), kad tas homo sapisienam esot evolucionāri un ģenētiski visizdevīgāk. Par fizisko pašsajūtu nesūdzos, par mentālo pat prātā nenāk: tas rotors sāk griezties un ieskrienās līdz 100 km/h divās sekundēs pēc pamošanās. Ir tāds Huh, what, Reality? Ok, Go! (Man nav nekādas normīšu prāta miglas no rītiem, drīzāk otrādi, turklāt tas pats jau notiek arī deprī, vienīgi tad Ok Go vietā ir Oh No)

Varbūt kļūstu atkarīgs no slēpošanas, jo nav miera, bet ne jau tādas stadionā pa apli. Mani reāli uzbudina iespēja beidzot tikt visur tur, kur citos gadalaikos un temperatūrās netiec vai tas prasa stundām ilgu brišanu un maldīšanos. Tāpēc tajās dažās stundās līdz ausmas sviedriem laikam jānoskatās līdz galam to Manska Gorbačovu paradīzē. Replay.lsm.lv brīvpieejā šodien pēdējo dienu