brookings - Post a comment [entries|archive|friends|userinfo]
brookings

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

Jan. 20th, 2010|01:28 am

mugursoma
1. Protams, SVF uzstādījumi ir tādi - samaziniet budžetu, lai mums būtu jums jādod mazāk nauda. Varat izvēlēties - aizņemieties pie mums uz 3% un pildiet, ko mēs sakām (tas kā mēs samazinā budžetu SVF neinteresē, bet IR jāsamazina) vai aizņemieties citur (kā to izdarīja Lietuva), bet uz 20%, kuru jums tāpat tagad neviens nedos, vai neaizņemieties vispār, bet tad būs jāsamazina budžets par 1,5 miljard. (iedomājies, ko tas nozīmētu). Kāda ir izvēle? Ko nozīmē sargāt maznodrošinātos šādos apstākļos? Sociālai budžets jau ir pieaudzis par 19% (1,5 miljardi no 4). Kur vēl? Es vienkārši neapskaužu tos cilvēkus, kuriem tagad jāpieņem lēmumi.

2. Burbulis bija banku vaina, jā, bet 1. valsts varēja to mazināt un 2. cilvēki nepārdomāti ņēma kredītus uz 30 gadiem parakstot līgumus, kuros solija atdot visu, līdz santīmam. ASV cilvēks atbild tikai ar ķīlu, mums tā nav. Protams, slikti, ka nav, bet ja ņem kradītu un zin, ka jāatdod viss, tad ir jāatdod. Kreditors nav abstrakts domas auglis, tā ir reāla nauda, kura ir paņemta. Nevar taču aizņemties, iztērēt un neatdot. Negribās, protams, bet tā ir viselemetārākā atbildība no pieauguša cilvēka puses. Par jebkuru rīcību šajā dzīvē ir jāuzņemas atbildība. Vainot ārējos apstākļus, manuprāt, ir bērnišķigi. Tie ir jāpieņem un jādomā ko darīt. Man, piemēram, pienāca nodokļa maksājums uz 2500 latiem (par 3 gadiem), kuru nebiju ievērojis un zinājis. Šoks milzīgs, bet es tak nevaru teikt, ka nezināju un ja zinātu, tad jau sen būtu nokārtojis, lai nav jāmaksā. Aizņēmos, lai atdotu, lai % neskaitās, slikti, bet tie ir apstākļi.

3. Es pilnībā nepieņemu, ka valstij ir jāmaksā banku kreditoriem. Bankas (visas) maksā kraditoriem no ieguldījumiem (arī mazajiem). Valsts ir ieguldījusi naudu parexā uz %, ne atdevusi. Uztraukums ir par to vai parex kads nopirks un ieguldījumus varēs ar laiku izņemt - visus, lidz santīmam.

Es drīzāk nevis moralizēju, bet runāju savas kompetences ietvaros. Ja viss būtu tik vienkārši, tad krīzes nebūtu. Vienkārši, manas seklās domas, šīs sarežģītās un pilnīgi neviennozīmīgās situācijas fonā izskatās moralizējošas. Nespēju aptvert kopumu :)


Arlabunakti! Vai drīzāk, labrīt! :)
link Read Comments

Reply:
From:
( )Anonymous- this user has disabled anonymous posting.
Username:
Password:
Subject:
No HTML allowed in subject
  
Message: