brookings - Post a comment [entries|archive|friends|userinfo]
brookings

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

Jan. 19th, 2010|10:58 pm

mugursoma
Tādā sistēmā kā valsts ir ļoti grūti atrast godīgu politiku, kas katram indivīdam dotu to, kas tam pienākas. Arī vēlēšanās mums katram ir viena balss neatkarīgi vai esam politoloģijas profesori, vai dzērāji, kuri savu balsi pārdod. Ja valsts īsteno sliktu politiku ciešam visi - viens godīgi, otrs negodīgi vairāk, trešais negodīgi mazāk. Nevar atrast kritērijus, kas paredzēti visiem indivīdiem. Ir ļoti grūti vērtēt atsevišķi, bet ja runā par kopumu, tad esam saņēmuši, ko esam pelnījuši. Vai tad pensionāri nezināja, ka sociālo budžetu ir pielikuši valsts budžetam, vai desmitiem balsu neteica, ka vajag apstāties, uzlikt nodolki NĪ, btemzēt kreditēšanu. Rimševics to vien darīja kā teica, ka izaugsmi mākslīgi jāsamazina uz 7% un jāveido 3% budžeta pārpalikums. Tauta atkārtoti iebalso tos pašus. Tas ir tā kā ar banku "Baltija" - kurš ir vainīgs, ka cilvēki lika naudu uz 90% peļņu (kurš mūsdienās uz to uzpirktos?)? Protams, nebija pieredzes (tā pat kā šodien ar šo krīzi), bet atbildība ir jāuzņemas vienalga. Tad to darījām katrs atsevišķi, tagad situācija prasa, ka tas jādara kopā.

Parexu nobrucināja pasaules krīze (Krievijas akcijas kļuva nevērtīgas). Protams, ja Parexu neizglābtu, tad lielie kreditori (virs 50 000) pārējo zaudētu. Bet 1. Lai LV atdotu tos 50 000, cik dzirdēju, iznāktu tērēt pat vairāk. 2. tas ietver arī punktu (1) banka nav uzņēmums, kura bankrotu pat neviens nepamanītu. Tā ir dziļi iesaistīta valsts ekonomikā un ja banka brūk, tad bēg prom gan investori, gan sākas panika (kas ir nozīmīgs spēlētājs nestabilā ekonomikā). Tur jāprasa kārtīgam znatokam, kāpēc valstis bankas nacionalizē, nevis ļauj tām brukt. Nezinu vai ticēt, bet Rimševis teica, ka ja Parexu neglābtu, tad ekonomika kristu pa visiem 25% nevis 18%. Tas, ka bankas glābj daudziem nepatīk arī, piem, ASV, bet kaut kāds iemesls ir. Nedomāju, ka ir tik primitīvi, ka Lielie onkuļi glābj savu naudu, bet ja tā arī ir mēs tur neko darīt nevaram. Un jā - vēl taču teica, ka ja bruktu parex līdzi ietu Igaunija, Lietuva un visa Skandināvija, bet, protams, tie ir bankas "glābēju" vārdi. Tur jāprasa kādam kompetentākam. Un Islande tak arī gatavojās atmaksāt tos 4miljard.$, ko investēja GB iedzīvotāji. Kaut kas tur ir.

Tad jau redzēsim, līdz martam jābūt gatavam Parex pārdošanas plānam. ERAB jau arī 25% akciju nopirka. Nākotne rādīs.

Nav tā, ka pilnīgi nerūpējās par uzņēmējiem. Ir exporta garanijas, ES struktūrfondu apguve (palielināja līdzekļus). Vienkārši, ja bankrotē mazs uzņēmējs, tad to pat nepamana. Daudzi tak strādāja uz burbuļa naudu un loģski, ka tagad bankrotē. Man liekas, ka šajā ziņā tiks cauri labākie, kas spēs izdomāt kā izdzīvot (arī nemaksājot nodokļus). Dzīvojām pārāk labi, tagad tas jāatpelna dzīvojot sliktāk nekā varētu :)
link Read Comments

Reply:
From:
( )Anonymous- this user has disabled anonymous posting.
Username:
Password:
Subject:
No HTML allowed in subject
  
Message: