Prof. Biezpientaures pētījumu centrs - globālā kompaktizācija

11. Jun 2006

11:48 - globālā kompaktizācija

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry

Ir tādas bērnu grāmats, kurās uz 10 lapām ir iebāztas 5 pasakas, pie tam vismaz 2/3 no apjoma aizņem bildes. Atceros, ka man bērnībā pasaka par Aladinu bija atsevišķā grāmatā, kuru lasīju dienu vai pat divas, nevis 6 minūtes. Trāpīgāk būtu teikt, ka agrāk pasakām nebija kompaktversiju. Vai tās būtu orientētas uz bērniem, kas sirgst ar hiperaktivitāti un nespēj koncentrēt uzmanību vairāk kā uz 5 minūtēm ?

Bet - paga, paga. Krietni senāk, ja nealojos, daudzas vācu grāmatas arī tika lokalizētas (tulkotas un vienkāršotas), lai latvju bauri varētu iepazīties ar kultūru, ko citādi nespētu. Varbūt process tikai turpina savu loģisko gaitu ?

Industriālais patērētājs faktiski dzīvo dzimtbūšanā - viņš pavēl savā pakļautībā esošajām iekārtām un sagaida to padevību un pats tai pat laikā ir industriju dzimtcilvēks - jo tās diezgan viennozīmīgi pieprasa paklausību no patērētāja. Industrializācija ir izrādījies kārtējais mīts, jo nav nesusi galveno, ko varēja - ietaupīt kaudzi laika, kuru cilvēce agrāk veltīja eksistences apstākļu nodrošināšanai un dot iespēju to izmantot, nu, kautvai domāšanai. Tagad laiks ir jāekonomē, lai nodrošinātu vēl labākus dzīves un vairošanās apstākļus un to saglabāšanu.

Cilvēki ar ideāliem ķermeņiem un ideālu izglītību meklē ideālu darbu un ideālu partneri, lai ar ideālas bankas kredīta palīdzību iegūtu sev ideālu mājokli, kurā augs abu ideālais bērns. Un bērnam tiks lasītas kompaktās pasaciņas, un kopā ar vecākiem tas dosies brīvdienās uz ārzemēm, lai 3 dienās iepazītos ar 2 valstīm. Ak jā, ceļošanu ir aizstājis turisms, te mums ir 2 CD ar bildēm no pagājušā atvaļinājuma. Viss notiek ātri, tas ir katra veiksmīga uzņēmuma darbības pamatā, jo "kto ņe uspel, tot opozdal".

Kāda psiholoģe teica, ka mūsdienu jaunatne komunicējot čatu valodā. Es to saprotu tā, ka valodas nianses tiek pamazām atmestas, paliek vārdi ar daudz universālāku lietojumu. Un tad tusiņš apzīmē gan paļerkstēšanu starpbrīdī, gan pasēdēšanu bārā, gan partijas kongresu vai bēres. Patusējām. Ir jātaupa laiks, kādēļ rakstīt trīs vārdus, ja pietiek ar vienu. Jeb kā saka industriju rupori - ir jābūt dinamiskiem. Un veiksme jūs noteikti pamanīs.

(ir doma)