Prof. Biezpientaures pētījumu centrs - Komentāri

5. Sep 2008

[info]biezpientaure

14:07

Kas ir tiesiska valsts? Domājat, tas ir tad kad smirdošs bomzis tramvajā apsēžas blakus grūtniecei un nevienai pusei nav iebildumu? Vai kad skolēni smīnēdami raksta esemesus ģeogrāfijas stundas laikā? Vai varbūt kad ikvienam - gan godavīram, gan alimentu nemaksātājam vai slapjam veļas zaglim ir brīv pīpēt liftā?

Stop, lūk par pīpēšanu arī parunāsim. Labi, slikti, patīkami vai nepatīkami - tās ir nianses. Ja kāds pīpē savā divītī un pūš dūmus pa logu, gaisa šahtā vai sava papagaiļa būrī - tā ir viņa darīšana. Ja kāds pīpē ciemos/dārzā, paejot malā vai izejot ārā, tas ir saprotami un pieņemami.

Bet kad parazīts apstājas blakus tramvaja pieturā un apņēmīgi pūš teju sejā - tas ir vairāk nekā nepatīkami. Pat neskatoties uz aizliegumu to darīt publiskā vietā. Tagad noklusēsim nianses par iespēju risināt sutuāciju privāti, bet atgriežoties pie tiesiskuma, mēģināsim saprast - vai pārkāpjot likumu un paliekot nesodītam, veidojas cieņa pret valsti un likumu? Tā kā valsts ir represīvs orgāns, tad šāda situācija neizbēgami noved pie tā ka pārkāpējs sajūt iekšējo atvieglojumu un mēģina noskaidrot robežas, kuras var pārkāpt un palikt nesodītam. Arī piemēri mudina uz to.

Lūk, ja publiskās vietās būtu viela kautkādās, teiksim, kapsulās, kas reaģējot ar smēķētāja organismu, izslēgtu to un liktu mirgot kā avārijas bojai. Cilvēks vientulībā pamostas standarta būrītī, kuru var atslēgt ar Ls100 banknoti. Vai pārskaitījumu. Nospiežot pogu, var veikt divus zvanus 2 min. garumā. Visticamāk, ka tiekot brīvībā, smēķētājs ahūni piedomātu par savu un pārējo vajadzību balansu.

Mēģināsim sašķirot viedokļus.

Poll #14716
Open to: All, results viewable to: All

Šāds modelis ir:

View Answers

tiesiskums
3 (50.0%)

brīvību ierobežojums
3 (50.0%)

Read Comments

Reply:

No:
Lietotājvārds:
Parole:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Esi modrs! Lietotājs ir ieslēdzis anonīmo komentētāju IP adrešu noglabāšanu..