NBA un citi

« previous entry | next entry »
Apr. 16., 2012 | 06:00 pm

Izrādās, ka basketbolu spēlē ne tikai NBA (+NBDL) un vienkārši pagalmā starp paziņām, bet ir arī kaut kādas līgas Eiropā, kur basketbola spēlētāji dzīvē nenodarbojas ar neko citu, kā tikai basketbola spēlēšanu, lai nodrošinātu sev un ar sevi saistītajiem cilvēkiem iztiku, un arī labu dzīvi!

Visu valstu basketbola klubi apvienojas vairākos Eiropas līmeņa turnīros. Pastāv arī vairāki Eiropas mazo reģionu līmeņa turnīri. Un visam apakšā - dažādu Eiropas valstu nacionālie turnīri. Kokteilis tiešām iespaidīgs! Patiesībā tas haoss nav nemaz tik liels, kā varētu spriest no tā, ko savos twitter kontos raksta dažādi personāži.

Divus pirmos vada "Euroleague basketball". Trešo vada FIBA. Pārējos - kā nu sanāk. Kas vada Eirolīgu - nav skaidrs. FIBA teorētiski vada valstu federācijas.

1. Visaugstākais līmenis: "Turkiš eirlein Eirolīga".

Cik dzirdēts, Turkiš eirlein ir dārgā gala aviosabiedrība. Tagad viņi piemetušies pasponsorēt Eiropas labāko reģionālo līgu. Nez, vai NBA arī kādreiz būs līgas nosaukums uz pārdošanu? Piemēram, "NBA JPMorgan Chase" vai "NBA Sony". Vai otrādāk, "Sony NBA" un "JPMorgan Chase NBA".

http://www.euroleague.net/ - mājas lapa tāda samērā sviestaina, bet ņemot vērā, ka tur jau tāpat neko nevar atrast, un neviens tur neskatās, tad var pieciest.

Eirolīgas izspēles kārtību nesaprotu, nevienu spēli šogad kādu 1-2 spēles ir sanācis redzēt. Tur laikam ir nokopēts, lai apmēram līdzīgi kā UEFA sistēma: kaut kādas kvalifikācijas kārtas mazajiem, tad ir grupu turnīrs, un tad izslēgšanas spēles, kuras kulminē ar "Pēdējo četrinieku" jeb angļu valodā "Final 4". Atšķirība no UEFA - šeit laikam vēl aizvien ir dubultais grupu turnīrs, no kura UEFA atteicās. Un, protams, Pēdējais četrinieks, kas ir basketbolam tipiska izspēle (futbolā tāda sistēma būtu pārāk laikietilpīga, ņemot vērā sporta veidu specifiku). euroleague.net ir pārāk nepārskatāma lapa, un neredzu jēgu iedziļināties :)

Par sevi jau viņi skaistu pasaku ir uzrakstījuši: http://www.euroleague.net/euroleague-basketball/news/i/92496/6331

2. Otrās šķiras līmenis: Eirokauss"

http://www.eurocupbasketball.com/

Tur sezona noslēgusies, kā sapratu no oficiālās lapas:
3. vieta: Valencia Basket vs. Lietuvos Rytas 80-70
1. vieta: BC Khimki vs. Spartak SPB 77-73

Bet no eurobasket:
3rd Place Apr. 15: Spartak SP 61-72 Lietuvos ryt.
FINAL Apr. 15: Khimky 77-68 Valencia

:D tieši tik sviestains ir tā turnīra saitiņš :)

Kaut kādi latviešu basketbolisti arī esot bijuši šajās komandās: R.Kuksiks Valensijā, J.Strēlnieks spartakā. Pie Last 16 bija arī kluba no Latvijas, turklāt uzvarēja 3 mačus no 6. Ja salīdzinātu ar NBA, tad tas apmēram tā kā starp Ņujork Knicks (31-29) un Milvokī Bucks (29-31).

3. šķiras līmenis: "Eurochallenge"
Mājaslapa ir zem FIBA, un saite ir apmēram šāda: http://www.fibaeurope.com/cid_KNce8jInH7Qj1EsyH5rjn2.compID_BYg5Rb55Jw-G5I3MZ6JB01.html

Sākumlapā rakstīts, ka 2.rezultatīvākais ir aptuveni 34 gadus vecais M.Četmens no kluba "PINAR KARSIYAKA". Bet vispār šajā turnīrā spēlēja klubs no Latvijas, tiekot grupu turnīrā Nr.2, kur ar bilanci 4-2 kvalificējās Izslēgšanas spēlēm jeb "Play-offs".

---

Visās trijās Eiropas līmeņa līgās Pēdējā četriniekā ir krievu klubi. Kopumā: Krievija 4, Spānija 3, Grieķija 2, Lietuva 1, Ungārija 1, Francija 1, Turcija 1. "Krizisniji" grieķi tik kapā! Itālija, teorētiski basketbola lielvalsts, arī pārdzīvo krīzi (ekonomisko), bet basketbola klubiem to neizdodas pārdzīvot kā grieķiem. Lai gan vienam itāļu klubam izdevās uzvarēt grupu turnīra Nr.2 apakšgrupu.


Ja tic http://eurobasket.com/ sarakstam, tad

kopumā reģionālo turnīru tops ir šāds:
Euroleague
Eurocup
EuroChallenge
Adriatic League
VTB League
Baltic League
Balkan League
Other Cups

Savā laikā pat bijuši 4 Eiropas līmeņa turnīri... Bet vēl senāk - "tikai" 2. Futbolā ir skaidrs - Čempionu līga, un Eiropas līga (ik pa laikam maina nosaukumu,s utt., bla bla bla - tas ko basketbolā dara visi, izņemot Eirolīgu, kuras nosaukumā ieliktais sponsora nosaukums nemaina būtību, ka tā ir "eirolīga").

---

smieklīgi vai traģiski, bet apmēram tā, ka pirmie trīs pārklājas pēc reģiona (Eiropa, it kā), bet sadalās līmeņos pēc spēka, ievērojot arī kaut kādas valstu kvotas.

Pēdējie četri ir tā, ka 2 reģioni apmēram pārklājas vismaz daļēji, bez spēles līmeņu būtiskas izšķiršanas. lāču ādu dalītāji...

Links | ir doma | Add to Memories


Comments {0}