NBAPA noraida kolektīvā līguma piedāvājumu

« previous entry | next entry »
Nov. 14., 2011 | 08:15 pm

NBA spēlētāju arodbiedrība ir noraidījusi NBA izteikto kolektīvā līguma piedāvājumu. Tātad...

Kas tad tagad notiks vispār?

NBAPA plāno "desertificēties" jeb vairs nebūt par NBA sertificētu spēlētāju arodbiedrību. Līdz ar to šobrīd spēlētāji domā vērsties tiesā kā atsevišķi indivīdi, parastas privātpersonas. Spēlētāji vēl izlemšot, kurus virzīs kā sejas. Tā teikt, "flagmaņi".

Es tā saprotu, ka lietas būtība ir ļoti vienkārša. Mūsdienu ekonomiskajā pasaulē ir daudz globālu korporāciju, finanšu milžu - tas pats Microsoft, visi naftinieki, utt. dažnedažākie ražotāji. Latvijas mērogā to varētu teikt par, teiksim, Rimi un Maximu savā jomā; varbūt vēl kaut kas, bet tagad ātrumā nenāk prātā.

Lūk, un amerikāņi ir izpīpējuši, ka NBA ir tāds pats ekonomisks gigants, kuram jāievēro godīgas konkurences noteikumi.

Uzdodot jautājumu, vai NBA kā līga un NBAPA kā spēlētāji ir vienlīdzīgi spēlētāji? - var saprast atbildi. NBA ir varenāka. Tāpat kā Maksima vai Rimi nedrīkst uzspiest negodīgus noteikumus saviem biznesa partneriem (vai tad mazā zemnieku saimniecība nebūtu gatava dirsu laizīt, lai tikai tiktu ar savu produkciju tajā noieta tirgū?), un kā ražotāji nedrīkst mazajiem patērētājiem uzspiest kaut ko sliktu,
->
tāpat arī NBA nedrīkst uzspiest spēlētājiem kaut ko tādu, kas normāli neeksistētu.

Šeit ir jāizdara pieņēmums, ka gadījumā, ja būtu tādas 10 līgas kā NBA, vai attiecīgais kolektīvais līgums būtu "bizness"?

Valsts aizsargā vājākos - spēlētājus, patērētājus, mazos zemniekus, utt. Jo citādi lielie milži augtu vēl lielāki un varenāki, kas ilgākā laikā valstij būtu neizdevīgi...

http://en.wikipedia.org/wiki/Competition_law
http://en.wikipedia.org/wiki/United_States_antitrust_law


Domājams, ka par NBA līdzīgi varēs teikt.
the 2010 Supreme Court ruling in American Needle Inc. v. NFL established the NFL as a "cartel" of 32 independent businesses subject to antitrust law, not a single entity.

Links | ir doma | Add to Memories


Comments {0}