10. Feb 2009 @ 16:23 Sīkie ubagi
Mūzika: Radio Skonto

es nezinu, kā ir bijis citiem, bet es šo parādību esmu jau novērojis sen, tomēr tagad tā ir kļuvusi gana bieža (varbūt, ka esmu vairāk uz ielas sasniedzams, tapēc) :)

uz ielām pēdējā laikā piesienas jaunie ubagi - kaut kādi skuķi un puišeļi :)
un mēģina iestāstīt, ka viņiem nu pēkšņi ir kaut kur tālu jābrauc un ka nu baigi vajadzīga nauda.
Jāsaka un jānosarkst, ka kādreiz es šad un tad esmu izpalīdzējis, nokļūstot tādējādi viņu apsmiekla objektu sarakstā, par kuriem papriecāties, kad tiek tērēta šādi noubagotā naudiņa. Gan bez manis vēl ir daudzi "sponsori" uzķērušies :D

Bet nu pēdējā laikā gan neko nedodu.
šodien pat mani dēļ tā viens skuķis izlamāja :)

Stāvu pie luksofora, pretī viesnīcai "Latvija", piepeld viena skuķe un krieviski prasa pēc 50 sant., es šai krieviski pasaku, ka nedošu. ši prasa, kapēc, es pasaku, ka "takim, ka vi boļše ņeverju!"
Skuķis paziņoja, ka viņi esot jātiek uz Bolderāju un viss, lai dodot naudu! :DDDD (Kaut kāda bezkaunība, ne?!?)
Pie tam vēl tonis ar katru vārdu kļuva aizvien pavēlošāks, bet skuķis nervozāks.
Tad es uzsmaidīju viņai ar savu slaveno "Avenala smaidu" un pateicu, ka naudu nedošu, un sāku skatīties uz luksoforu, kuram tūlīt arī vajadzēja pārslēgties uz zaļo gaismu.
Skuķis nosprauslojās, sāka kliegt uz mani, nosauca par "suku" :DDDD un, izlamājies aizdevās prom, katedrāles virzienā - laikam meklēt nākamo "sponsor-suku" :))))

Principā man patiešām ir dziļi nospļauties uz šo nožēlojamo dzīvības formu, bet mani satrauc kas cits, proti, es vēl varu saprast, ka ir ubagi vecāka gadagājuma cilvēku vidū, invalīdi u.tml. bet - šitādi jauni skuķi vai puišeļi, kā nācies arī sastapties (vismaz viņi nelamās, kad saņēma atteikumu), liek aizdomāties par to, cik ļoti daudzās ģimenēs ir ieaudzināts naudas vieglās pieejamības princips, cik ļoti ir ieaudzināta attieksme, ka kādam ir PIENAKUMS dot viņam to naudu, un šis citu "pienākums" tiek uztverts kā aksioma :)

Jā - no vienas puses ir labi, ka ir krīze :)
About this Entry
[User Picture Icon]
From:[info]dachux
Date: 10. Februāris 2009 - 16:49
(Permanent Link)
NJā. Tieši ar tādu formu nav nācies saskarties, bet vispār arvien biežāk nākas sastapt cilvēkus, kas domā, ka viņiem kaut kas pienākas un citiem tas ir jādod tikai tāpēc vien, ka viņš ir atnācis prasīt. Vai tad kaut ko nopelnīt ir vecmodīgi tagad?
[User Picture Icon]
From:[info]bacillus
Date: 10. Februāris 2009 - 16:52
(Permanent Link)
nu es jau domāju,ka psihiskais mehānisms abos gadījumos ir līdzīgs vai pat vienāds - atšķirīgs ir agresivitātes un nekaunības kā ārējo izpausmju līmenis :)
From:[info]zeno
Date: 10. Februāris 2009 - 21:37
(Permanent Link)
Piebildīšu, ka faktiski jau šī arī ir pelnīšanas metode, tikai morāli un likumiski nepieņemama. Viņai jau naudu tāpat neviens nedod, jāiet, zin, ielās un jāmeklē dāsni onkuļi :) Un tad vēl pagadās tādi, kas pasūta tālāk. Vai nav bezgala sūdīga dzīve? :DDD
[User Picture Icon]
From:[info]darkjedi
Date: 10. Februāris 2009 - 20:41
(Permanent Link)
Vajadzēja izmantot larpojamo gabalu un uz jautājumu atbildēt

A) Ņehuj dzīvot Bolderājā, ej tagad ar kājām (un sākt ļauni smieties)
B) Teikt, ka tev tikai 2 Ls gabalā tādēļ nevar dot
C) Tēlot pedofīlu un prasīt pretī seksu
D) Tēlot tūristu (atbildēt angliski) un kad viņa būtu riktīgi iefanojusies, ka nu tik no tūrista izkrāps lielo piķi teikt ''Kā es tevi piedirsu'' (un skaļi smieties)
[User Picture Icon]
From:[info]galadriela
Date: 10. Februāris 2009 - 20:50
(Permanent Link)
C un D varianti ir cute.
^^
[User Picture Icon]
From:[info]bacillus
Date: 10. Februāris 2009 - 22:37
(Permanent Link)
SUPER :)

nākamreiz būs tiešām kaut kas jānoimprovizē :)))
[User Picture Icon]
From:[info]atiitis
Date: 12. Februāris 2009 - 09:25
(Permanent Link)
Paldies par lieliskajaam idejaam! Tagad es zinaashu kaa riikoties shaadaa situaacijaa! :)) Ja ubags neatsiesies, tad izmantoshu visus atbildes variantus peec kaartas, beigaas saakot runaat angliski =)

From:[info]zeno
Date: 10. Februāris 2009 - 21:44
(Permanent Link)
Arī ir bijušas šādas situācijas. Parasti nedodu, bet dažreiz, ja ir laba oma, vai ubagotājs uzstājīgs un prot pareizi pieiet tai lietai, tad iedodu. Bet diemžēl, ilgāk domājot par šādām situācijām, ir jāsecina, ka jauniešu gadījumā gandrīz nevienā gadījumā netiek runāta taisnība. (Šeit ar atkāpi ir jāsaka, ka man pašam ir bijusi situācija, ka nav naudas ar ko aizbraukt uz mājām un esmu lūdzis, lai naudiņu iedod - šit happens). Bet mana pārliecība ir ka šādi ļaudis šo naudu iztērē īstermiņa priekiem.