Ja pieņem, ka garšvielas jau ir mājās, tad 3,5 litri zupas izmaksā ap diviem latiem. Izklausās darbietilpīgi, bet īstenībā nav. Var gatavot arī vienu dienu ar konservētām pupiņām, bet tad izjuks nevis vistas gaļa, bet pupiņas. Ja konservēto tomātu vietā lieto svaigos, tie noteikti jānomizo + jāpieliek kāda ēdamkarote tomātu pastas.
Sastāvdaļas:
iepakojums vistu kakliņu (nezinu, cik tur varētu būt, puskilo?)
liels burkāns
sīpols
opcionāli - kāds liellopa kauliņš
pāris melno piparu graudiņu
300 g sarkano pupiņu
vēl viens sīpols
ēdamkarote sviesta, var aizvietot ar eļļu
viena mazā bundžiņa konservēto tomātu (labāk veselus, nevis sagrieztus)
viena sarkanā paprika
tējkarote kanēļa
tējkarote kumina
puse tējkarotes kurkumas
pāris centimetri nomizota svaiga ingvera
sāls pēc garšas
4-6 ēdamkarotes miltu (jāskatās uz aci, nemērīju)
Iepriekšējā dienā iemērc pupiņas pietiekami lielā auksta ūdens daudzumā. Noskalo kakliņus un opcionālo liellopa kauliņu, liek katlā kopā ar sīpolu, burkānu, piparu graudiņus, pielej divuarpus litrus ūdens un vāra buljonu. Pēc pāris stundām katlu ņem nost no ūdens, izzvejo kaulus, izmet sīpolu un burkānu, buljonu izkāš caur sietu vai marli. Kauliņiem ļauj atdzist (ja nav žēl pirkstu, var uzreiz) un noloba visu gaļu. Kārtīgi izspaida ar pirkstiem, lai pārliecinātos, vai nav palicis kāds sīks kauliņš. Liek gaļu atpakaļ buljonā, un kad tas ir atdzisis - iebāž katlu ledusskapī.
Nākamajā dienā uzvāra buljonu ar gaļu, pieliek klāt pupiņas un ingvera gabaliņu. Pieber klāt garšvielas, kuminu iepriekš var mazliet saberzt. Apcep (labāk sviestā) otru sīpolu, pievieno zupai un vāra, kamēr pupiņas ir gatavas. Pa to laiku sagriež papriku, kā arī attaisa tomātu konservus, šķidrumiņu pataupa, izzvejo un noņem visas iespējamās mizas, saplūkā vai sagriež tomātus gabalos, izmet ārā serdītes. Kad pupiņas ir gandrīz vai pilnībā gatavas, liek klāt tomātus, tomātu sulu un papriku. Pasāla. Ļauj paprikai kļūt mīkstai. Sajauc miltus ar ūdeni viendabīgā masā bez kunkuļiem pankūku mīklas biezumā, lej iekšā zupā tievā strūkliņā, visu laiku maisot. Uzvāra un gatavs!
Garnēt vislabāk ar citronu un kinzu, bet var arī iztikt.
*Bez lēcām nevis tāpēc, lai būtu ekonomiskāk, bet tāpēc, ka zinu kādu, kam no lēcām ir slikti.