mana daļa ir zaļa... - gastronomisks sajūsmas kvieciens [entries|archive|friends|userinfo]
Rigoleta

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

Links
[Links:| pukstētājs taujātājs klejotājs ]

gastronomisks sajūsmas kvieciens [Oct. 25th, 2010|04:08 pm]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
[fonā grab |Scorpions "We Will Rise Again"]

Mēneša prieks: Rimi* veikalos beidzot parādījies siers Raclette. Protams, pie mums tas cēli tiek dēvēts par "cieto sieru", kas ir dīvaini, jo, pat pieliekot pirkstu, uzreiz ir skaidrs, ka tas ir mīkstāks par jebkuru vidusmēra sieru. Tikai žēl, ka šis siers, iespējams, mūsu zemē paliks īsti nenovērtēts, jo nav īstas skaidrības par tā pielietojumu, cena tam ir astronomiska (parasti ap 9 Ls/kg, akcijas laikā 7 Ls/kg), smako arī specifiski**, īsāk sakot, īsti uzticību nevieš. Taču es no sajūsmas nezinu, kur likties, jo man ir vairāk nekā skaidrs, kas ar to ir darāms. Tiesa, arī es to uzzināju tikai pirms gada, kad dzīvoju Luksemburgā, jo tieši tur es iepazinu un iemīļoju attēlā redzamo uzparikti, ko tā arī dēvē par rakletes grilu un kas ir paredzēta tam, lai kausētu šo sieru un ēstu kopā ar vārītiem kartupeļiem, grilētiem vai svaigiem dārzeņiem, gaļiņām un salātiem. Latvijas veikalos gan šī panna ir redzēta ar nosaukumu "galda grils", un cilvēki ir svēti pārliecināti, ka tās galvenā funkcija ir cept desas un gaļas. Un nevar jau to nevienam pārmest, tomēr būtu žēl, ja kaut kas tik fantastiski jauks un gards kā šis siers paliktu neatklāts. Atgriežoties mājās, atvedām vienu tādu grilu sev līdzi kā dāvanu. Protams, nestāvēja jau panna kaktā. Tā tika daudzkārt lietota, un process guva lielu atzinību draugu un paziņu vidū, tik līdz šim izlīdzējāmies ar Klostera sieru, kurš bija vienīgais, kas izturēja kritiku un tika atzīts par labu esam. Taču tagad viss ir kā nākas, turklāt rudens un ziemas sezona ir kā radīta virtuves ballītēm :) Mmmmmmm.
___________
* Kas to būtu domājis, ka pienāks diena, kad teikšu lielu paldies "Rimi" :D
** Ja ledusskapī uz pāris dienām ieliek trauciņu ar malto kafiju, visas smakas pazūd, kā nebijušas.
Linktu saki?

Comments:
[User Picture]
From:[info]pistole
Date:October 25th, 2010 - 04:53 pm
(Link)
Ahh, velns, cik gardi uzrakstiits!
[User Picture]
From:[info]nxn
Date:November 3rd, 2010 - 10:12 pm
(Link)
jā, uzparikte ir gana laba, tik vajadzīgs ļoti liels galds, lai uz tā visu savietotu. kā jūs izlīdzaties?
par rakletes sieru- tas ir padārgs arī Vācijā, salīdzinoši ar citiem sieriem, ir labas alternatīvas :)
[User Picture]
From:[info]rigoleta
Date:November 4th, 2010 - 12:31 pm
(Link)
Jā, Tev taisnība - galda problēma arī mums ir aktuāla :) Ja taisām rakleti četratā, tad vēl ir kaut cik normāli, bet vairāk cilvēkiem gan pie mūsu virtuves galdiņa vietas nav. Es par to vienmēr iedomājos, stumdot riņķī apkārt visas daudzās bļodiņas un uzpariktes - vajag lielāku galdu!

Kādas ir tās labās alternatīvas rakletes sieram?