gandrīz gandrīz ideālas vakariņas - Post a comment

Jan. 29th, 2012

[info]tante

10:49 pm - Kvartets Nr 2 - Izpriecas Nr 3 - atskaite no izklaidētāja

tiem, kuri mani nepazīst tik ļoti labi kā daži labi citi, jau laicīgi ir jāzin, ka man piemīt daži netikumi - es smēķēju, man garšo alus un man ļoti patīk gatavot ēst..:) es varu iztikt bez ēšanas, ja vien man ļauj izcūkot visadažādākos produktus visdažādakajās variācijās un, ja mani laicīgi neapstādina, tad es varu sataisīt baisu lērumu visdažādākā ēdamā - tik baisu, ka normālam vidusmēra izrijējam ieraugot visu to kvantumu apetīte uzreiz naproč pazūd, jo katrs normāls izēdājs zina, ka kunģim ir limitēta ietilpība....

ēsttaisīšana priekš manis ļična ir izklaide, jo ēst man patiešām nepatīk tik ļoti, kā taisīt ēst, bet tā kā arī man dažreiz ir jāēd, tad es jebkurā situācijā taisu tikai to, kas garšo man pašai un man pilnīgs pofigs par to, kas garšo citiem..:)

tā nu vakar es tā palēnām sāku riktēties uz šodienas ēsttaisīšanu, visu laiku sev atgādinot - [info]tante neaizraujies un pacenties ierobežot savas virtuviskās āxtības... kopsummā visa tā, ko jūs tur turpmāk redzēsiet, pagatavošana ir atņēmusi apmēram 6 stundas manas dzīves laika, no kurām es nenožēloju nevienu sekundi...:)

šodien, kaut arī es zināju diezgan precīzu savu štata izrijēju ierašanās laiku un, vispār, pa virtuves logu redzēju kā viņi tur tai āra auxtumā sarāvušies tuntulējas uz manas mājas stūri, man tik un tā visu laiku iekšās mutuļoja domas kas nu būs, kas nu būs, kas to visu apēdīs.., jo es labi apzinājos, ka to visu apēst nemaz tik viegli nevar..

kad dārgie viesi zvanīja pie manām duravām, es no pilnīgi saprotamiem satraukumiem uzņēmu Tik strauju rixi, ka sapinos savos brunčos un diezgan pamatīgi nokritu, diezgan pamatīgi sasitos un tāda kliba un sāpēs savaikšķītu ģīmi tad arī vēru vaļā duravas, lai dārgajiem viesiem rastos iespēja uzzināt kādas šausmas šos šodien gaida....

kad dārgie viesi ienāca istabā uz brīdi mājās iestājās klusums, jo ieraudzījuši niecīgās uzkodas viņi centās tā ātri un man nemanānmi izprast vai tad tas būs viss?...

uz viņu ierašanās brīdi galds izskatījās apmēram tā -

uzkodas

domāju, ka par citronapelsīnolīvplati sīkākus paskaidrojumus na vjāsniedz, tos produktus tāpat visi atpazīst...

sīkākus paskaidrojumus noteikti prasa plate Jūras meita -

zivju plate

pa malām tālo austrumu gaumē marinētu garneļu karbonādes - karaliskās vai tīģergarneles (svaigas) pa muguras daļu pārgriež, ar gaļas āmuriņu viegli izklapē no abām pusēm un liek marinādē medus/sausais baltais vīns/malti melnie pipari/kapāts ķiploks/sojas mērce uz stundu-divām, pēc tam apmērc sakultā olā, apvārta rīvmaizē un cep no ab`ma pusēm, kamēr aste paliek smuki sarkanbrūna..:)

vārītas karaliskās garneles ieceptas ar olīvu ir stipri vienkāršākas - garneles labāk ņemt jau vārītas un notīrītas, tās caurdur ar iesmiņu cenšoties pa vidam garneles līkumā ieriktēt melno olīvu, kura uzmaukta uz tā paša iesmiņa - apmērc olā, viegli panē un cep, kamēr panējums kļuvis zeltains....

pa vidu platei divi aspiki - siļķe vīna/medus aspikā un anšovs tai pašā vīna/medus aspikā - aspiku gatavo gauži vienkārši - sausajā baltvīnā izkausē medu, izšķīdina sāli un nedaudz maltu balto piparu, var pievienot nedaudz maltas kreicnagliņas, var arī nepievienot - kamēr šis savārījums vēl karsts, to sajauc ar uzbriedinātu želatīnu un lej trauciņos, kuros jau laicīgi sagatavots viss tas, ko paredzēts aspikot...

nākamais redzamais šai komplektā ir fingerplate "Šlesera pirksts" -

shlesera pirksc

tai platē ir divi fingerfūdi - krabja miesa vistā - krabja gaļas masa vistas filejas veltnītī, kurš panēts un apcepts un vistas miesa krabī - žāvētas vistas krūtiņas masa ietīta krabju nūjiņā..:)

vēl tur ir bumbuļplate "Bolās, kā tūrists vecrīgā" -

ko bolies

galvenās vērtības pikantais Rafaello, kura recepti varat atrast iekš receptes.lv ar šo pašu nosaukumu, kur es to pirms dažiem gadiem ievietoju un vistas siers sezamā - lai to dabūtu gatavu, vajag izvēlēties pikantāku sieru - šajā gadījumā siers ar koriandru, to sablenderēt kopā ar žāvētu vistas krūtiņu attiecībās 1:1 un ļoti nedaudz majonēzes, kā saistvielu, savīļāt tik lielas bumbiņas cik grib un apvārtīt tās sezama sēkliņās - abus bumbuļus ieteicams pirms pasniegšanas galdā 2 stundas noturēt ledusskapī..:)

tā kā iepriekšējā izēšanās reizē pie [info]vilibaldis es savējos jau brīdināju, ka piedāvāšu tiem dažus kokteiļus pēc manas izvēles, tad viņi, ieraudzījuši to bardaku uz galda, uzreiz pieprasīja dzert...
un dabūja kokteili Zaļais samts -

zaljais samc

75 ml ananāsu sulas, 75 ml apelsīnu sulas, 75 ml šnabja (vodka), 10 ml Curacao Bleu sīrupa, 1 bāra karote pūdercukura, ledus pēc patikas - šeikēt pa porcijām - dotais sastāvdaļu daudzums iz tām milzu glāzēm, no kurām es dzirdīju savus viesus - parasta izmēra glāzēm pamatšķidrumus lieto 50 ml apmērā....

tā notiek kārtējās porcijas izliešana no šeikera -

samta tapshana

kamēr šeikējas atlikušās porcijas, dārgie viesi var skatītes pa manas virtuves logu uz āra ainavu -

skats pa logu

tie, kurus neinteresē plenērskati, var samērīties augumiem -

augumu meeriishana

tas pac

visgrūtāk iet tiem, kuri gaidot savu kokteili, cenšas izdomāt no kura gala sākt ēšanu -

guuta izveele

kad visi dabūjuši savus kokteiļus, es arī beidzot tieku pie sava dzerekļa -

es dzeru

tā kā ēdmaņas man tādas neikdienišķākas, tad arī maizi es neatļāvos pirkt veikalā, bet sacepu pati tādas nelielas bulačkas -

maize

400 gr miltu, 50 gr eļļas, viena paciņa ātrišķīstošā rauga, pustējkarote malta koriandra - visu sajaukt kopā, tā lai eļļa pilnīgi saaug ar miltiem - bez kunkuļiem, 3/4 glāzē silta ūdens izšķīdina 1 līdzenu tējkaroti sāls un 1 līdzenu ēdamakaroti medus, to lej klāt miltu maisījumam un minūtes 5 sirsnīgi mīca mīklu, kamēr tā kļūst pilnīgi elastīga, saveļ bumbulī, apklāj ar dvieli un liek siltā vietā rūgt uz 2 stundām... pēc divām stundām ieklāj cepamplātī cepampapīru, no mīklas bumbuļa plēš nost nelielus gabaliņus, kurus ar eļļā kārtīgi sacūkotām rokām (pirms katra bumbuļa rokas jācūko!) savīļā bumbiņās...bumbiņas liek uz plāts, ievērojot attālumus - mīkla vēlreiz rūgs un pletīsies, katru bumbuli padziļi krusteniski iegriež ar šķērēm, katrā iegriezumā ieliekot 2 (ne vairāk!!!) anīsa sēkliņas, apklāj ar dvieli un atstāj rūgt vēl uz vienu stundu... cepešplīti iesilda līdz 200 grādiem, ieliek apakšā bļodiņu ar ūdeni un liek maizītes cepties - cep 15-20 minūtes, kamēr maizītes glīti apzeltojas, izņem ārā no pīts, apklāj ar dvieli unļauj dabiski atdzist uz tās pašas plāts...

šīs maizītes lieliski garšo kopā ar zupu Godmaņa smaids -

zupa

zupas pamats ir itāļu Zuppa di aglio con formaggio - ķiploku zupa ar sieru, no manis klāt ir krabju gaļa...

padaudz ķiplokus (četrām porcijām viena vesela paliela galviņa) nomizo, sagriež plāksnītēs un liek katliņā, uzlej virsū 100 ml piena un vāra uz vidējas uguns, kamēr piens novārās uz pusi, pieliek klāt 200 gr sasmalcinātu krabju gaļu un ļauj vēlreiz uzmest burbuli, tad visu sablenderē, pielej klāt 500 ml ūdens, kad atkal sāk vārīties, pielej klāt 300 ml piena, kad atkala sāk vārīties pieliek klāt sieru - var izmantot mūsu pašu Dzintara kausēto - kad siers izkusis, pieliek pēc vajadzības sāli, nedaudz maltus melnos piparus un kapātus pētersīļa zaļumus... vajadzības gadījumā sabiezina ar pienā izšķīdinātu kukurūzas vai kartupeļu cieti - 2 tējkarotes cietes uz 50 ml piena....
pasniedzot pārkaisa ar kapātiem pētersīļu zaļumiem....

tā izskatās pilns un absolūti pareizs zupas ēšanas komplekts - zupa, maize, kokteilis -

zupa1

tā kā solītais pamatēdiens vēl jāgaida, es piedāvāju viesiem izklaidēties -

miiklas

tā ir manas bērnības grāmatiņa ar 100 mīklām - dažas atminēt bija viegli, dažas grūti, par dažu labu atminējumu nāca smiekli..

mineeshana

minot mīklas, glāzes iztukšojās un viesi pasūtīja Mojito -

mojito

Mojito recepti pavisam mierīgi var atrast ar google palīdzību..:)

tad pienāca ilgi gaidītais brīdis pamatēdiens Oligarhs uz zirņa tapa gatavs -

oligarshs ar sieru

oligarhs

te var redzēt, kas tai Oligarhā ir iekšā -

oligarhs griezts

tātad, viss ir vienkārši - ar vistu pildīts kalmārs..:)

3 burkānus nomizo, vienu sagriež kubiņos un liek bļodā, 3-4 ķiploka daiviņas sagriež parupjos gabalos un liek turpat, 2 vistas filejas (4 porcijām) sagriež kā grib un liek turpat, apsāla, appiparo, samaisa un ļauj pastāvēt 15 minūtes...

traukā, kurā vārīsies kalmāri ieliek pārējos burkānus, sagrieztus palielos gabalos, 2-3 zariņus dilles, 2-3 zaļos lokus, kalmāru liemeņus piestūķē ar brukānu/vistas filejas maisījumu, galus aizsprauž ar iesmiņiem, un liek tos kalmārus virsū burkāniem, pāri pārlej (4 porcijām) 300 ml apelsīnu sulas un 300 ml sausa baltvīna, liek uz vidējas uguns un sutina zem vāka 20 minūtes, pēc tam pievieno vienu paciņu saldētus zaļos zirnīšus un turpina sutināt vēl 30 minūtes.... sāli ieteicams likt tikai un vienīgi pildījumā un arī tur ne pārāk daudz..:)

tā notiek oligarhu iznīcināšana saviesīgu sarunu pavadībā -

oligarha izniicinaashana

kad Oligarhs ir daudz maz noēsts, atliek vien lūkoties uz galda anturāžu -

noskanja

naivi cerot, ka saimniece dos arī kādu desertu...


desertu viesi dabūja...
deserts saucas Gaismas pils -

gaismas pils

gabalinjsh

gabalish

desertam izmantotas divu itāļu desertu Zuccotto un Zuppa inglesiasa apvienojums samazinātās proporcijās...

ja ir interese par deserta recepti, tad es to vēlāk kaut kad uzraxtīšu, jo nupat jau jūtos piekususi raxtīt - baisi gara penetere man tāpat jau te sanāk...

kā jau es sākumā teicu, man nedrīxt ļaut tuvoties ķēķim, jo tad es tā pavisam nemanāmi aizraujos ar ēsttaisīšanu - šajā sakarā arī deserti man uztaisījās divi un, pēc konsultācijas ar dārgajiem viesiem, mēs nolēmām šo manu expromtu nosaukt par Alberts Kviesis -

alberts kviesis

tā kā es patiešām esmu jau piekususi visu šito apraxtīt, tad arī šī deserta recepti es iesniegšu kādreiz vēlķa, ja būs tāda interese...


viss...
es piekusu...
un man visu šito raxtot nav pat laika iedzert kokteili..:(((

p.s. to, ko dārgie viesi neapēda - es tā arī nesapratu - negribēja vai nespēja - es viņiem iedevu līdzi burciņās.....

Read Comments

Reply:

From:
Username:
Password:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Subject:
No HTML allowed in subject
  
Message: