Ceturtdiena, 13. Maijs 2004, 13:19
[info]hemmis: SETI@home

Sen jau gribēju, tikai tagad atcerējos - super projekts, man pašam baigais gandarījums tajā piedalīties. Gan jau daudzi dzirdējuši, bet atgādināšu par to enīvei.
Tātad, pirms vairākiem gadiem zinātnieki Berkelija universitātē, strādājot pie citplanētiešu signālu meklēšanas, nonāca pie idejas, ka milzīgo datu apjomu (ap 35Gb katru dienu), ko ieraksta Arecibo radioteleskops, varētu sadalīt sīkās porcijās un izsūtīt miljoniem datoru, tad tie datori nočekos tās mazās porcijas un sūtīs pārbaudīto datu rezultātus atpakaļ uz SETI@home centrāli.
Lai ņemtu dalību, jāpiereģistrējas viņu lapā, jānovelk maziņš softs, to viegli sakonfigurēt, un tad šis softs darbojas visu laiku 'fonā' - tas ir, viņš izmanto datora liekos resursus analizējot datu vienības, ko pats automātiski ielādē no interneta. Ir entās pamācības un triki, kā panākt, lai tas softs strādātu pēc iespējas ātrāk, izmēģināt var visu ko. Vidēji 1Ghz procesors vienu darba vienīgu atkož piecās līdz septiņās stundās. Jo jaudīgāks kompis, jo ātrāk ies tā lieta. Var arī šo softu sakarināt uz visa kantora datoriem, lai tad griežās uz nebēdu, kā tas ir 'Diena' ofisā. No Latvijas dalību ņem kaut kādi 2,5 tūkstoši lietotāju, pasaulē to ir miljoniem. Starp citu, nekas jau vēl nav galā, iespējams tieši Tavs dators pirmais pamanīs reālu 'svešo' signālu ;)

Vienvārd sakot, "SETI@home is a scientific experiment that uses Internet-connected computers in the Search for Extraterrestrial Intelligence (SETI). You can participate by running a free program that downloads and analyzes radio telescope data."

Linki:
SETI@home
Latvija SETI@home programmā
Arecibo radioteleskops