Patiesā notikumu gaita - Komentāri

About Komentāri
5. Marts 2004 - 16:11
"Viņu tēvs bija solījis sagādāt viņiem zirgu, ja viņi iemācīsies no galvas Korānu. Viņi ļoti centās to iemācīties, lai dabūtu zirgu, un tas liecina, ka viņi ir normāli bērni," teica Abdurahmans.

Trešdienas vakarā pārraidītajā programmā Kanādas televīzijas kanāls CBS ielūkojās pasaulē visvairāk meklētā cilvēka privātajā dzīvē, kuru apsūdz par to, ka viņš plānojis un vadījis 2001. gada 11. septembra uzbrukumus ASV.

Programmā bija iekļautas garas intervijas ar Ēģiptē dzimušo bin Ladena draugu Ahmedu Saidu Hadru, kuru uzskatīja par «Al Qaeda» finanšu lietu pārzini.


Hadrs tika nogalināts Pakistānā apšaudē ar policiju pērnajā oktobrī, bet viņa dēls, 17 gadus vecais Omars, atrodas ieslodzījumā Gvantanamo karabāzē par līdzdalību amerikāņu karavīra nogalināšanā Afganistānā.

Otrs viņa dēls, 21 gadus vecais Abdurahmans, tika atbrīvots no Gvantanamo pagājušā gada beigās un tagad dzīvo Toronto. Dokumentālajā filmā viņš raksturo bin Ladenu kā pilnīgi normālu cilvēku.

«Viņam ir problēmas, ar sievu, problēmas ar bērniem, finanšu problēmas. Bērni neklausa, nedara to un šito. Galu galā viņš ir tēvs un cilvēks,» stāstīja Abdurahmans.

Sportiskais Bin Ladens

Hadra 23 gadus vecā meita Zeinaba teica, ka bin Ladens, kurš 1999. gadā piedalījies viņas kāzās, esot sportisks. «Viņam patika spēlēt volejbolu. Un viņam patika jāt (..). Bērni rotaļājās ap viņu (..). Kad viņi devās šaut, viņš parasti gāja viņiem līdzi. Ja viņš netrāpīja mērķī, bērni smējās par viņu un tamlīdzīgi,» viņa stāstīja.

Ahmeds Saids Hadrs emigrēja uz Kanādu 1977. gadā un tur apprecējās, taču devās uz Afganistānu cīnīties pret padomju karaspēku pēc 1979. gada iebrukuma. Ģimene viņam pievienojās vēlāk.

Vairākus gadus Hadri dzīvoja bin Ladena ģimenes rezidencē Dželalabadā, bet aizbrauca neilgi pirms ASV spēku iebrukuma Afganistānā 2001. gadā. Viens dēls, 14 gadus vecais Abduls, tika paralizēts apšaudē, kurā tika nogalināts viņa tēvs.

Lielākā daļa ģimenes locekļu, izņemot Omaru un Abdurahmanu, patlaban dzīvo Pakistānā, taču ir saglabājuši Kanādas pilsonību. Abdurahmans ir vienīgais ģimenes loceklis, kurš atteicies no «Al Qaeda» un bin Ladena taktikas.

Liegumi ģimenē

Zeinaba stāstīja, ka bin Ladens noteicis savām trim sievām un bērniem daudzus ierobežojumus un aizliedzis lietot elektrību viņu ēkas daļā.

«Viņš neļāva viņiem dzert aukstu ūdeni (..), jo viņš vēlējās, lai viņas būtu gatavas izdzīvot, ja kādu dienu vairs nebūtu auksta ūdens, un tas viņām nebūtu pārāk grūti,» viņa teica.

Abdurahmans atcerējās: «Viņš bija pret ledus lietošanu un faktiski aizliedza to lietot cilvēkiem, kas bija ap viņu.»

Ahmeds Saids Hadrs tika apcietināts Pakistānā 1996. gadā aizdomās, ka viņš finansējis bumbas sprādziena sarīkošanu Ēģiptes vēstniecībā šajā valstī. Taču viņš apgalvoja, ka esot nevainīgs palīdzības dienesta darbinieks, un tika atbrīvots pēc Kanādas premjerministra Žana Kretjēna iejaukšanās šajā lietā.

«Es atzīstu, ka mēs esam «Al Qaeda» ģimene. Mums bija sakari ar «Al Qaeda»,» teica Abdurahmans Hadrs, kurš teicās esam pretojies tēva mudinājumiem kļūst par spridzinātāju pašnāvnieku.

Turpretim 22 gadus vecais Abdulla Hadrs atbalsta islama mocekļa ideju. «Katrs musulmanis sapņo kļūt par mocekli islama vārdā,» viņš teica. «Ikviens sapņo par to. Pat kristietis gribētu mirt par savu reliģiju.»

Dokumentālajā filmā nav minēts, kad Hadru ģimene pēdējo reizi redzējusi bin Ladenu, kurš joprojām tiek vajāts cilšu apdzīvotajā reģionā uz Afganistānas un Pakistānas robežas.

Abdurahmans un Zeinaba atceras «Al Qaeda» līderi kā cilvēku, kurš mīlēja zirgus un kamieļus — tāpat kā viņa bērni.

«Viņu tēvs bija solījis sagādāt viņiem zirgu, ja viņi iemācīsies no galvas Korānu. Viņi ļoti centās to iemācīties, lai dabūtu zirgu, un tas liecina, ka viņi ir normāli bērni,» teica Abdurahmans.
Reply to this:(Lasīt komentārus)
No:
Lietotājvārds:
Parole:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:
Top of Page Powered by Sviesta Ciba