Patiesā notikumu gaita - Komentāri

About Komentāri
7. Maijs 2004 - 08:38
Kā noskaidrojuši itāļu zinātnieki...

Tiem, kuri ir iemīlējušies, nomierinošās vielas serotonīna līmenis organismā noslīd zem normālā līmeņa. Tādu pat efektu novēro arī tiem, kuri ir nepārvaramas apsēstības stāvoklī, liecina 1999.gadā Pizas universitātē veiktie pētījumi.

Reklāma

Donatella Maraciti, kura veica arī iepriekšējos pētījumus, tagad analizēja iemīlējušos cilvēku dažu galveno hormonu līmeņus. Pētījumā piedalījās pa 12 vīriešiem un sievietēm, kuri apgalvoja, ka pēdējos sešos mēnešos ir iemīlējušies.

Hormonu līmeņus noteica arī 24 brīvprātīgajiem, kam bija ilgtermiņa stabilas attiecības, vai arī viņi dzīvoja vieni. Speciālisti konstatēja, ka mīlniekiem ir ievērojai augstāks stresa hormona kortizola līmenis, norādot, ka šādas attiecības ir kaut kas satraucošs.

Taču lielāko uzmanību izpelnījās vīrišķā hormona testosterona līmenis. Ja vīrietis bija iemīlējies, viņa testosterona līmenis pazeminājās. Testosterona līmeni vīriešiem saista ar agresiju un dzimumtieksmi. Savukārt mīlas skartajām sievietēm bija paaugstināts testosterona līmenis.

Tādējādi iemīlējušies vīrieši līdzinās sievietēm, bet sievietes - vīriešiem, norādīja Maraciti. Acīmredzot daba vēlas pielīdzināt sievietes un vīrieša atšķirības, lai šajā stadijā būtu lielākas izredzes turpināt attiecības un vairoties, uzskata Maraciti.

Citi speciālisti pieļauj, ka hormonu līmeņa izmaiņas varētu radīt nevis iemīlēšanās, bet gan palielinātā seksuālā aktivitāte. Maraciti šādus argumentus neatzīst, norādot, ka viņas kontroles grupas dalībniekiem bija ne mazāk aktīva seksuālā dzīve.

Citu pētījumu autori uzskata, ka seksuāli aktīviem vīriešiem testosterona līmenis palielinās, tādēļ tā samazināšanās nevarētu būt saistīta ar seksu.

Nav bez pamata arī apgalvojums, ka iemīlējušies ir akli. Andreasa Bartela vadītie speciālisti atklāja, ka mīlētājiem ir nomāktas nervu ķēdes, kas parasti tiek saistītas ar kritisku sociālu vērtējumu.

Taču romantiskai mīlai nav ilgs mūžs. Atkārtoti pārbaudot tos pašus cilvēkus pēc diviem gadiem, kad attiecības pāros vairs nebija tik neprātīgas, Maraciti konstatēja, ka hormonu līmenis ir atkal sasniedzis normālu pakāpi.
Reply to this:(Lasīt komentārus)
No:
Lietotājvārds:
Parole:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:
Top of Page Powered by Sviesta Ciba