Patiesā notikumu gaita -

About  

Previous Entry 27. Jun 2005 @ 10:23 Next Entry
es nezinu, var jau būt, ka tur tiešām kas nopietns, bet nu teksts ir baigi smieklīgs:
Šobrīd masu mediji pievērsuši sabiedrības uzmanību, publicējot it kā patiesu informāciju par “Alviksu”. Taču, diemžēl patiesība nav tik vienkārša un nav gluži tāda kā pasniegta, jo “Alviksa” nav bankrotējusi, kā raksta.


Laikrakstos arī publicēta informācija par firmas pārdošanu un saimnieka maiņu, par ko var teikt, ka pārdoti ir tikai izsaukuma tālruņa numuri un nosaukums, ko veicis “Alviksa” valdes priekšsēdētājs A. Ceļmins, un kopš kura stāšanās pie vadības grožiem, viena mēneša laikā sagrauta rīdziniekiem labi pazīstamā taksometru firma. Atstāti bez darba gandrīz 100 cilvēki, pakļauti nezināmai apkalpošanas kvalitātei vidēji 1000 klientu diennaktī. Par it kā pārdoto nosaukumu arī var filozofiski padiskutēt, jo tas sastāv no triju firmas dibinātāju vārdu pirmajiem burtiem: Alberts, Viktors, Saša. Nav iespējams, ka nosaukuma “vidusdaļas” pārstāvis būtu bijis gatavs pārdot sava vārda daļu.

Neizpratne un pārsteigums strādājošo vidū valda jau no dienas, kad 2. maijā, iepriekš bijušais valdes loceklis A. Ceļmins, bez iepriekšēja brīdinājuma ieradās ofisā un uzrādīja dokumentu, kurš apliecina, ka viņš ir pilntiesīgs priekšnieks, valdes loceklis G. Kožimjako, kurš nevienam nav stādījies priekšā. Savukārt iepriekšējais valdes priekšsēdētājs V. Švedovs no 27. aprīļa ir atcelts un vispār atbrīvots no “Alviksa” valdes un jebkāda veida saistībām ar to. Uzņēmuma pāreja notika vienā mirklī, bez lietu inventarizācijas, gluži kā viduslaikos.

Notiekošo varētu salīdzināt ar apvērsumu vai pēkšņu atgriešanos no demokrātijas totalitārismā. Visi rīkojumi no priekšniecības puses galvenokārt izskanējuši mutiski un pārlieku bieži pretrunīgi un līdz galam neizprotami. Darbinieku viedokļu uzklausīšana par notiekošo tika uzskatīta par nepieņemamu un rupji pārtraukta.

Lērums svarīgu jautājumu, kas bija jārisina nekavējoties, tika atlikti uz nenoteiktu laiku. Mistiskā veidā sākta jaunu darba līgumu slēgšana. Līgumu otrie eksemplāri darbiniekiem netika izsniegti, jo tā neesot viņu darīšana. Darba alga aizturēta. Automašīnām pārtraukta regulāra tehniskā apkope. Valde atteikusies parakstīt un apzīmogot darbnespējas lapas B. Jaunais priekšnieks nonācis pat līdz tādām absurdām rīcībām, kā draudiem atlaist no darba, ja cilvēki viens otra kabinetā uzturēsies ilgāk par 3 minūtēm; neizmaksāt maija algu, ja neparakstīsies aprīļa algu sarakstā bez naudas saņemšanas.

Nav brīnums, ka šāda vadības stila dēļ radās ne viens vien konflikts firmā strādājošajiem ar priekšnieku. Dažs labs ar atpakaļesošu datumu atbrīvots no darba sliktu tikumu dēļ. Nevilšus rodas jautājums: kas šo cilvēku izpratnē ir labi tikumi? Vai likumu nezināšana?... Darbinieki vērsušies Valsts Darba inspekcijā, lai saņemtu konsultāciju par to, cik likumīga ir darba devēja rīcība, taču vairāk par administratīvā soda uzlikšanu tā nevar izdarīt. Vienīgais ir ieteikums vērsties tiesā. Līdz jaunās vadības ierašanās dienai uzņēmumā nebija ne mazākās bojāejas pazīmes, taču mēneša laikā atklājās, ka strauji krities pasūtījumu skaits.

“Alviksā” strādājošie ap 100 (!) darbinieku ir patiesi šokēti neapskaužamās situācijas dēļ, kas norisinās uzņēmumā, jo tik bezatbildīgu attieksmi no darba devēja puses neviens nav gaidījis. Reālā situācija ir tāda, ka operatori, atslēdznieki, administrācijā palikušie darbinieki, autobusu vadītāji un taksometru vadītāji vienā dienā palikuši bez garantijām, ka par darba laiku, kas nostrādāts un par piespiedu dīkstāvi, kas sākusies no 7. jūnija, būs iespējams saņemt samaksu. Dīkstāve sākusies sakarā ar saistību nepildīšanu ar līzinga kompānijām un nomnieku.

Saliedētais kolektīvs, ar kura palīdzību “Alviksa” attīstījusies no nulles, būtu gribējis pasargāt firmu no iznīcības, taču diemžēl tas vairs nav iespējams. Valdes priekšsēdētājs ofisā rādīties izvairās kopš no iznomātāja saņēmis brīdinājumu par telpu atbrīvošanu līdz 12. jūnijam, kā arī neatbild uz telefona zvaniem. Telpas atbrīvot vilcinās. Ja arī priekšnieku izdodas noķert uz brīdi, tajās retajās reizēs, kad viņš ofisā ieradies, tad nekāda konkrēta atbilde par turpmākajām darbībām netiek sniegta. Nevienam nav skaidrs vai var atbrīvoties no darba attiecībām ar Alviksa un kādā veidā tas panākams, nav iespēja saņemt algas nodokļu grāmatiņas. Pagaidām nākotne paliek miglā tīta līdz brīdim, kad tiesa izskatīs kolektīvi iesniegto prasību, jo firma nav ne bankrotējusi, ne maksātnespējīga, ne iesniegta likvidācijai.

V. Švedova vadītā firma “Marits” uzņemas daļu “Alviksa” parādu, turpinot līgumsaistības ar tām pašām līzinga kompānijām, taču Rīgas Dome vēl nepiešķir licenci pasažieru pārvadājumu veikšanai ar vieglajiem taksometriem. Ap 100 cilvēku gaida pozitīvu rezultātu, lai varētu turpināt strādāt.
(ir doma)
[User Picture Icon]
From:[info]anonymous
Date: 27. Jūnijs 2005 - 10:37
(Link)
Vidusdaļa kā viduslaikos
From:[info]murse
Date: 27. Jūnijs 2005 - 13:17
(Link)
nu tāds bardaks arī ir laikam
(ir doma)
Top of Page Powered by Sviesta Ciba