Smēķētājiem draudzīgās vietas - [entries|archive|friends|userinfo]
Smēķētājiem draudzīgās vietas

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

[Jun. 29th, 2008|02:53 pm]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry

nikotins

[petrovichs]
No 1.jūlija Nīderlande pievienojas Eiropas valstīm, kurās aizliegts smēķēt kafejnīcās un restorānos, sekojot Īrijas paraugam, kura ieņēma stingru nostāju pret tabaku 2004.gadā. Eiropā patlaban ir spēkā šādi smēķēšanas aizliegumi:
- Lielbritānijā: Smēķēšana publiskās un darba vietās Anglijā tika aizliegta 2007.gada 1.jūlijā - dažus mēnešus pēc tam, kad tā tika aizliegta Velsā un Ziemeļīrijā, bet Skotija noteica smēķēšanas aizliegumu 2006.gadā.
- Dānijā: Dānija bija pēdējā Ziemeļvalsts, kura ieviesa smēķēšanas aizliegumu. 2007.gada augustā tabakas lietošana tika aizliegta bāros, kafejnīcās un restorānos, kuru platība ir lielāka par 100 kvadrātmetriem.
- Francijā: Francija sāka 2008.gadu ar jaunu smēķēšanas aizliegumu kafejnīcās, restorānos un bāros. Tiem, kuri aizsmēķē publiskās vietās, draud 450 eiro (316 latu) sodanauda, bet biznesa struktūru īpašniekiem sodanauda var sasniegt 750 eiro, ja viņi atļauj smēķēt.
- Vācijā: 1.janvārī Vācija sāka aizliegt smēķēšanu bāros un restorānos gandrīz visā valstī.
- Grieķijā: Šajā valstī ir procentuāli vislielākais smēķētāju skaits Eiropā - 45% pieaugušo iedzīvotāju - un tā bija pirmā valsts kontinentā, kas aizliedza smēķēt publiskās vietās jau 2002.gadā, kaut gan šis likums neattiecās uz bāriem. Tabakas apkarošanas likuma ievērošana netiek uzraudzīta, izņemot sabiedrisko transportu.
- Īrijā: 2004.gadā aizliedzot tabaku vienā no viscienījamākajām institūcijām - pabos, Īrija radīja domino efektu visā Eiropā, lai aizliegtu smēķēšanu bāros un kafejnīcās.
- Itālijā: Kopš 2005.gada janvāra itālieši kafejnīcās, restorānos un citās sabiedriskās vietās bauda savu espreso, neaizdedzinot cigareti.
- Norvēģijā: Dažus mēnešus pēc Īrijas Norvēģija aizliedza smēķēt bāros un restorānos, taču darba vietām ir atļauts ierīkot īpašus "smēķētāju stūrīšus". Aizliegums stājās spēkā 2004.gada 1.jūnijā.
- Portugālē: Portugāle pieņēma likumu 2007.gada jūnijā ar lieliem labojumiem, kas "atšķaidīja" sākotnējo valdības priekšlikumu. Tāpat kā Francijā, tas stājās spēkā 1.janvārī, taču tas atļauj izvēles brīvību bāriem, kuru platība ir mazāka par 100 kvadrātmetriem. Sabiedriskās ēkās atļauts ierīkot smēķēšanas vietas, taču iegādāties cigaretes smēķētājiem atļauts no 18 gadiem.
- Spānijā: Aizliegums smēķēt darba vietās Spānijā stājās spēkā 2005.gada 1.janvārī, un gadu pēc tam cigarešu realizācijas apjoms nedaudz samazinājās.
- Turcijā: Valstī, kurā gandrīz divas trešdaļas vīriešu smēķē, likums, kas aizliedz smēķēt publiskās vietās, stājās spēkā šā gada maijā.
- Maltā, Zviedrijā, Latvijā, Lietuvā, Igaunijā, Beļģijā un Īslandē arī pieņemti tabakas apkarošanas likumi, taču šo valstu lielākajā daļā galvenā uzmanība tiek veltīta no tabakas dūmiem brīvu darba vietu radīšanai.
LinkLeave a comment