lasītprieks' Journal -- Day [entries|friends|calendar]
lasītprieks

[ userinfo | livejournal userinfo ]
[ calendar | livejournal calendar ]

Kadzuo Išiguro "Tāla kalnu ainava" [06 May 2007|09:18am]

Pēc vilšanās ar iepriekšējo grāmatu, šo ņēmu ar mērenām trīsām mierinot sevi, ka "japāņu autors ir japāņu autors, būs vismaz savādāk".

Savādāk tiešām bija un pat ļoti labi bija. Smalks, virtuozs sižeta vijums, kas ļauj lasītājam pašam mēģināt atminēt, kas stāv aiz nepateiktā.

Romāns sevī apvieno divas realitātes - atmiņas par pagājušo un varbūt ne tik veiksmīgo (atmiņas par dzīvi vēlākā laikā pēc Hirosimas - Nagasaki traģēdijas) ar tagadnes realitāti, kas līdz galam netiek atšifrēta. Mātei bijušas divas meitas, no kurām vecākā pirms dažiem gadiem izdarījusi pašnāvību, pakaroties savā istabā Mančestrā. Pie mātes ciemos ierodas jaunākā meita (no otrā vīra, kas nav japānis, bet arī jau vairs nav šai saulē), bet tā arī nekļūst skaidrs, vai tā ir tikai pienākuma vizīte, vai vēlēšanās tuvināties. Māte gana labi iepazinusi savu meitu (lasot dialogus starp Niki un māti, vilku paralēles starp Megiju un Džastinu no "Dziedoņiem ērkšķu krūmā"), bet vienlaikus pastaigājas atmiņu takās par dzīvi Japānā ar pirmo vīru (no kura bija pirmā meita, kas padarīja sev galu). Acīmredzot pirmās meitas pašnāvības iemeslus ietekmējušas tās situācijas, kurās topošā māmiņa nonākusi, gaidot mazo. Ap to arī notiek galvenā sižeta līnija.

Lasot ne mirkli neradās vēlēšanās atšķirt grāmatas beigas, lai uzzinātu, kā viss beigsies (tā dažkārt notiek ar citām grāmatām). Tāpat bija skaidrs, ka nekāds jeņķiskais happy end te nebūs. Izskatās, ka šo grāmatu pēc laika pārlasīšu vēlreiz :)   

post comment

Selma Lāgerlēva "Kristus leģendas" [06 May 2007|11:15am]

/tikai nesitiet :) vnk sanācis tā, ka pēdējās dienās remdēju savu literāro izsalkumu, revidējot grāmatu plauktu/

Pa Latvijas Radio 1 agrāk biju dzirdējusi iestudētu vienu no leģendām "Sveces liesma", kas mani ārkārtīgi aizkustināja. Un nesen, esot Zvaigznes ABC grāmatu kluba kliente, saņēmu info, ka šo grāmatu var iegādāties par maķenīt lētāku cenu (lai gan pieņemu, ka kādā grāmatu bāzē Maskavas forštatē (?) to varēja izdarīt vēl lētāk).

Mani nopietni pārsteidz autores spēja aizvilināt lasītāju savā domu ceļā, ka tu no tiesas sāc domāt, ka aprakstītais tieši tā arī varēja būt noticis. Ne mazākās tendenciozitātes un tēmas uzspiešana. Atceros, ka savos aktīvās kristietes-pusaudzes laikā lasīju Janīnas Babres (ceru, ka nekļūdos ar uzvārdu) fantāzijas par Bībeles tēmām, bet tajās visās bija jaušama pašas Bībeles tekstu klātbūtne. Šeit lasītājs to nesastaps. Sižeti zināmi un veci kā pasaule, bet - jauns skatījums tik un tā.

Starp citu - šī var būt jauka Ziemassvētku dāvana, ja kāds/kāda ir pietiekoši čakls, lai tās sāktu gādāt pirms Jāņiem ;))) Un izskatās, ka šī grāmata paliks manā grāmatu plauktā tiem gadījumiem, kad vajadzīgs mierinājums dvēselei.    

post comment

navigation
[ viewing | May 6th, 2007 ]
[ go | previous day|next day ]