Šodiena mazlet saulaina ar vēju jūrmalā- tas nozīmē, ka butes neviens nemakšķerēs. Lielais šī gada makšķernieku daudzums pārsteidzis visus vietējos. Arī viņu atsātais atkritumu daudzums ir iespaidīgs. Mūsu ciemā atkritumu tvertnes nav. Un katru reizi publiskajās sanāksmēs tiek spriests par to ne - nepieciešamību. Mēs esam pret- meža zvēri iznēsās, vasarā retās izvešanas reizes un pilnie konteineri- viss pa gaisu...
Mēs cenšamies savu klientu atstātos šķirot (iespēju robežās)- stikls, PET, pārtikas atliekas un pārējais...
Vedam paši uz Talsu tuvumā esošo atkritumu savāktuvi. Tur PET un stiklu pieņem bez maksas.
Tā nu sezona ir galā- jāsāk domāt par gada aizvadīšanas svētkiem - sienu puzurus, re kur būs kekss un nākošajā nedēļā jau jāķeras pie Adventes vainaga...
Ziemassvētku kekss
750 g dažādu augļu cukātus (ja tie ir lieli - sagriež gabaliņos)
200 g tumšo rozīņu
200 g gaišo rozīņu
200 g sakapātu valriekstu
1/3 tējk samaltas citronu mizas
1/2 tases apelsīnu vai aprikožu ievārījuma
1/4 tases citronu sulas
1/4 tases brendija
1/2 tējk vaniļas
1/4 tējk. mandeļu ekstrakta (ja ir)
2 tases miltu,
1 tējk. kanēļa,
1 tējk muskatriekstu,
1/2 tējk. maltas krustnagliņas,
1 tējk cep. pulvera
1/2 tējk sāls
250 g sviesta
1 tase cukurs
6 olas
NB \"tase\" = 240 ml vai 16 ēd/k
Sagatavošana
Lielā bļodā sajauc augļus, mizas, riekstus, ievārījumu, ekstraktu, sulu un alkoholu. Šo maisījumu apklāj un atstāj istabā pa nakti.
Nākamajā dienā gatavo kūku:
1.- bļodā samaisa miltus, kanēli, muskatriekstu, krustnagliņas, cepamo pulveri un sāli.
2.- citā bļodā saputo sviestu lēnām pievienojot 1 tasi cukura, rūpīgi sakuļ
pa vienai pievieno 6 olas (pēc katras pamatīgi sakuļot), pievieno miltus ar garšvielām (no 1. bļodas). Rūpīgi samaisa.
3.- pievieno augļu maisījumu (lielā bļoda - skat. iepriekš)
4.- ar taukvielām ieziestā lielā tortes formā ieklāj cepamo papīru, ielej mīklu
Zem kūkas plītī ieliek cepešpannu līdz pusei pilnu ar ūdeni. Kūku 3-4 h cep 120\'C, kamēr tā ir mazliet \"atrāvusies\" no pannas un kūkā iesprausts skaliņš paliek tīrs.
Kūku 1 h atdzesē, tad izgāž uz galda no formas
Brendijā rūpīgi izmērcē marles gabalu.
Kūku ietin izmirkušajā marlē, tad folijā.
Liek noslēgtā traukā un glabā tumšā vietā VISMAZ 2 NEDĒĻAS
Kūku var glabāt arī ilgāk, tikai tad ik pa pāris dienām tā jāaplaista ar dažām ēd/k brendija.
Tie kuriem pašiem slinkums cept, var braukt pagaršot...
Mēs cenšamies savu klientu atstātos šķirot (iespēju robežās)- stikls, PET, pārtikas atliekas un pārējais...
Vedam paši uz Talsu tuvumā esošo atkritumu savāktuvi. Tur PET un stiklu pieņem bez maksas.
Tā nu sezona ir galā- jāsāk domāt par gada aizvadīšanas svētkiem - sienu puzurus, re kur būs kekss un nākošajā nedēļā jau jāķeras pie Adventes vainaga...
Ziemassvētku kekss
750 g dažādu augļu cukātus (ja tie ir lieli - sagriež gabaliņos)
200 g tumšo rozīņu
200 g gaišo rozīņu
200 g sakapātu valriekstu
1/3 tējk samaltas citronu mizas
1/2 tases apelsīnu vai aprikožu ievārījuma
1/4 tases citronu sulas
1/4 tases brendija
1/2 tējk vaniļas
1/4 tējk. mandeļu ekstrakta (ja ir)
2 tases miltu,
1 tējk. kanēļa,
1 tējk muskatriekstu,
1/2 tējk. maltas krustnagliņas,
1 tējk cep. pulvera
1/2 tējk sāls
250 g sviesta
1 tase cukurs
6 olas
NB \"tase\" = 240 ml vai 16 ēd/k
Sagatavošana
Lielā bļodā sajauc augļus, mizas, riekstus, ievārījumu, ekstraktu, sulu un alkoholu. Šo maisījumu apklāj un atstāj istabā pa nakti.
Nākamajā dienā gatavo kūku:
1.- bļodā samaisa miltus, kanēli, muskatriekstu, krustnagliņas, cepamo pulveri un sāli.
2.- citā bļodā saputo sviestu lēnām pievienojot 1 tasi cukura, rūpīgi sakuļ
pa vienai pievieno 6 olas (pēc katras pamatīgi sakuļot), pievieno miltus ar garšvielām (no 1. bļodas). Rūpīgi samaisa.
3.- pievieno augļu maisījumu (lielā bļoda - skat. iepriekš)
4.- ar taukvielām ieziestā lielā tortes formā ieklāj cepamo papīru, ielej mīklu
Zem kūkas plītī ieliek cepešpannu līdz pusei pilnu ar ūdeni. Kūku 3-4 h cep 120\'C, kamēr tā ir mazliet \"atrāvusies\" no pannas un kūkā iesprausts skaliņš paliek tīrs.
Kūku 1 h atdzesē, tad izgāž uz galda no formas
Brendijā rūpīgi izmērcē marles gabalu.
Kūku ietin izmirkušajā marlē, tad folijā.
Liek noslēgtā traukā un glabā tumšā vietā VISMAZ 2 NEDĒĻAS
Kūku var glabāt arī ilgāk, tikai tad ik pa pāris dienām tā jāaplaista ar dažām ēd/k brendija.
Tie kuriem pašiem slinkums cept, var braukt pagaršot...