Ar gaišu skatu uz LV politiku
kabinets
.. ::..:::.

Citāts
Tēvzemietis Imants Kalniņš sacīja, ka viņa balsojumu noteicis veselais saprāts, bet Jānis Straume uzticējies I.Kalniņa saprātam.


Diena, 25.11.2005.

February 2010
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28

Skaitītājs
hackers counter system

jauna un kaislīga [userpic]
Ētiskās dāvanas

LETA, 17.04.2006.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) rosina noteikt jaunu kārtību valsts amatpersonu dāvanu pieņemšanai, vienlaikus paredzot ētikas komisiju dāvanu pieņemšanas ierobežojumu ievērošanas nodrošināšanai.

..valsts amatpersonai nedēļas laikā pēc dāvanas pieņemšanas būs jāiesniedz ētikas komisijā rakstisks paziņojums, pievienojot tam dāvanu.

..ja tādas dāvanas vērtība, kurai noteikts vienas minimālās mēnešalgas ierobežojums, to pārsniegs, valsts amatpersona nevarēs segt summas starpību un pieņemt dāvanu. Ja vienā reizē būs dāvinātas vairākas dāvanas, kuru kopējā vērtība pārsniegs vienu minimālo mēnešalgu, tad valsts amatpersonai jāatsakās no kādas no dāvanām.

Dāvanas, kuras valsts amatpersona būs pieņēmusi ārpus pienākumu pildīšanas, būs šīs amatpersonas īpašums un netiks reģistrētas.



LETA
Dāvanas valsts amatpersonām vērtēs ētikas komisija
Publicēta: 08:28 17.04.2006.

Rīga, 17.apr., LETA. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) rosina noteikt jaunu kārtību valsts amatpersonu dāvanu pieņemšanai, vienlaikus paredzot ētikas komisiju dāvanu pieņemšanas ierobežojumu ievērošanas nodrošināšanai.

Jaunajos noteikumos, kas iesniegti izskatīšanai valdībā, piedāvāts noteikt, ka valsts amatpersonai nedēļas laikā pēc dāvanas pieņemšanas būs jāiesniedz ētikas komisijā rakstisks paziņojums, pievienojot tam dāvanu.

Valsts vai pašvaldību institūcijas vadītājiem par saņemtajām dāvanām būs jāziņo attiecīgās institūcijas ētikas komisijai. Ministru prezidentam un Ministru prezidenta biedram par saņemtajām dāvanām paziņojumi būs jāiesniedz Valsts kancelejas ētikas komisijai, Saeimas deputātiem - Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijai, Valsts prezidentam - Valsts prezidenta kancelejas ētikas komisijai.

Dāvanu paziņojumam varēs nepievienot gadījumos, ja dāvana būs nekustamais īpašums vai citāda veida labumi, tajā skaitā pakalpojumi, tiesību nodošana vai citi.

Ētikas komisijai saņemtie paziņojumi būs jāizskata mēneša laikā.

Ja ētikas komisija konstatēs, ka valsts amatpersona pieņēmusi dāvanu, kura aizliegta ar likumu, vai nav ievēroti paziņojuma iesniegšanas termiņi, tā par šo faktu informēs attiecīgo valsts amatpersonu un institūcijas vadītāju. Tam savukārt nekavējoties būs jāinformē KNAB un likumā noteiktajos gadījumos - arī Satversmes aizsardzības birojs.

Ja, izskatot paziņojumu, netiks konstatēti dāvanu pieņemšanas ierobežojumu pārkāpumi, ētikas komisija reģistrēs dāvanu institūcijas izveidotajā reģistrā. Līdz ar to dāvana kļūs par valsts vai attiecīgās pašvaldības īpašumu.

Dāvanas, kuras valsts amatpersona būs pieņēmusi ārpus pienākumu pildīšanas, būs šīs amatpersonas īpašums un netiks reģistrētas.

Dāvanas varēs izmantot tās valsts vai pašvaldību institūcijas vajadzībām, kurā dāvanas pieņēmējs ieņem amatu, tāpat dāvanas varēs nodot bez atlīdzības citai valsts vai pašvaldību institūcijai, nodot muzejam vai izpirkt.

Lēmumu par dāvanas izmantošanu pieņems attiecīgā ētikas komisija.

Valsts amatpersona varēs izpirkt dāvanas līdz amata pienākumu pildīšanas beigām, bet Valsts prezidents, Ministru prezidents vai Saeimas prezidija priekšsēdētājs arī sešu mēnešu laikā pēc amata pienākumu pildīšanas beigām.

KNAB piedāvā noteikt, ka gadījumos, ja tādas dāvanas vērtība, kurai noteikts vienas minimālās mēnešalgas ierobežojums, to pārsniegs, valsts amatpersona nevarēs segt summas starpību un pieņemt dāvanu. Ja vienā reizē būs dāvinātas vairākas dāvanas, kuru kopējā vērtība pārsniegs vienu minimālo mēnešalgu, tad valsts amatpersonai atsakās no kādas no dāvanām.

Par jauno noteikumu apstiprināšanu būs jālemj valdībai.

Comments

Ja uzdāvinās suni, piemēram. Vai tad arī jāiesniedz ētikas komisijai izskatīšanai?

Šodien vēl īsti negribas šajā iedziļināties, bet šķiet, ka kaut kādā mērā uz mani tas arī var attiekties.