Ar gaišu skatu uz LV politiku
kabinets
.. ::..:::.

Citāts
Tēvzemietis Imants Kalniņš sacīja, ka viņa balsojumu noteicis veselais saprāts, bet Jānis Straume uzticējies I.Kalniņa saprātam.


Diena, 25.11.2005.

February 2010
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28

Skaitītājs
hackers counter system

jauna un kaislīga [userpic]
Vīrs ar hūti rullē

Diena, 10.04.2006.

Todien Ventspils domes deputāts Aivis Landmanis (JL) ar elkoni piebikstījis blakus sēdošajam kolēģim Ojāram Grinbergam (JL), kurš, lasot dokumentus, nav pamanījis, ka sākusies balsošana. Par to izpelnījies sēdes vadītāja, mēra Aivara Lemberga (Latvijai un Ventspilij) aizrādījumu: "Jūs iesitāt ar elkoni deputātam O.Grinbergam. Lūdzu, nedrīkst sist savu kolēģi O.Grinbergu, tā norādot, kā viņam jābalso." Aizrādījums pēc A.Lemberga lūguma ierakstīts sēdes protokolā.
Anekdotiskais aizrādījums pavisam citu jēgu ieguvis nedaudz vēlāk, lemjot par domes finanšu komitejas sastāva papildināšanu. Pretstatā valdošās partijas Latvijai un Ventspilij izvirzītajam dārzkopības speciālistam O.Grinbergs ieteicis tajā ievēlēt ekonomista izglītību ieguvušo un finanšu jomā strādājošo A.Landmani. Tad sēdes vadītājs paziņojis, ka aicina noraidīt šo priekšlikumu, jo "šodien deputāts A.Landmanis iesita deputātam O.Grinbergam, tāpēc uzskatu, ka tik nesavaldīgu cilvēku nevar iekļaut finanšu komitejā". Pozīcija viņa nostāju atbalstījusi.




Diena
Lemberga likums
Jānis Trops

Pirmais gads opozīcijai Ventspilī aizritējis cīņā par informāciju un saņemot aizrādījumus

Todien Ventspils domes deputāts Aivis Landmanis (JL) ar elkoni piebikstījis blakus sēdošajam kolēģim Ojāram Grinbergam (JL), kurš, lasot dokumentus, nav pamanījis, ka sākusies balsošana. Par to izpelnījies sēdes vadītāja, mēra Aivara Lemberga (Latvijai un Ventspilij) aizrādījumu: "Jūs iesitāt ar elkoni deputātam O.Grinbergam. Lūdzu, nedrīkst sist savu kolēģi O.Grinbergu, tā norādot, kā viņam jābalso." Aizrādījums pēc A.Lemberga lūguma ierakstīts sēdes protokolā.

Anekdotiskais aizrādījums pavisam citu jēgu ieguvis nedaudz vēlāk, lemjot par domes finanšu komitejas sastāva papildināšanu. Pretstatā valdošās partijas Latvijai un Ventspilij izvirzītajam dārzkopības speciālistam O.Grinbergs ieteicis tajā ievēlēt ekonomista izglītību ieguvušo un finanšu jomā strādājošo A.Landmani. Tad sēdes vadītājs paziņojis, ka aicina noraidīt šo priekšlikumu, jo "šodien deputāts A.Landmanis iesita deputātam O.Grinbergam, tāpēc uzskatu, ka tik nesavaldīgu cilvēku nevar iekļaut finanšu komitejā". Pozīcija viņa nostāju atbalstījusi. Tā 20.marta domes sēdi atceras A.Landmanis, raksturojot metodes, ar kādām A.Lembergs vada domi, kurā līdz ar JL divu deputātu ievēlēšanu pirms gada pirmo reizi reāli parādījusies opozīcija. No 13 domes deputātiem 10 pārstāv mēra vadīto organizāciju, un arī viens Tautas saskaņas partijas deputāts pārsvarā atbalsta pozīcijas nostāju.

Demonstrē varu

Sociologs Aigars Freimanis teic, ka A.Lembergs ir ekstravagants vadītājs, kam tīk demonstrēt varu, dažubrīd pat uz korektuma robežas. "Tas pieder viņa imidžam un nes viņam popularitāti," — tā A.Freimanis. "Cita lieta, kā jūtas Lemberga režisētā skeča dalībnieki — pazemoti vai uzjautrināti. Lembergs daudzas lietas apzināti noved līdz absurdam, tad no šīm pozīcijām tās veiksmīgi menedžē." A.Lemberga atbildes uz Dienas pagājušo nedēļ rakstiski uzdotajiem jautājumiem par attieksmi pret opozīciju solītas pēc 15 dienām. Agrāk presē A.Lembergs devis mājienus, ka varētu iesaistīties lielajā politikā.

"Man nav šaubu, ka jau gandrīz divus gadu desmitus pie absolūtās vienvaldības pieradušais Ventspils mērs premjerministra statusā pret citādi domājošiem izturēsies līdzīgi," paredz A.Landmanis. Jau pērn kandidējot, JL pārstāvji gatavojās pretestībai, taču nav gaidījuši tik klaju A.Lemberga nepatiku, regulārus mēģinājumus pazemot un slēpt būtiskas ziņas. Par pēdējo A.Landmanis februārī aicinājis Ģenerālprokuratūru sākt kriminālprocesu pret A.Lembergu. Pašlaik iesniegumu pārbauda Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs.

"Esam mēģinājuši pirms balsošanas noskaidrot, kāpēc un ar kādiem noteikumiem Ventspils brīvostas pārvalde ieķīlā miljoniem vērtus pilsētas īpašumus. Atbilde — tas ir komercnoslēpums," stāsta A.Landmanis. Līdzīgi slēpti Ventspilī lielākā zivju pārstrādes uzņēmuma ārzonā nolīdušie īpašnieki, vienlaikus aicinot tam piešķirt domes kredītu ar ļoti izdevīgiem noteikumiem. Bez ekonomiskā pamatojuma deputātiem piedāvāts lemt par dienesta viesnīcas ierīkošanu Ventspils rajonā, balsot par ētiski apšaubāmām tiesībām A.Lembergam vai viņa vietniekam vienpersoniski piešķirt prēmijas par darbu Ventspils brīvostas valdē. Mēģinājumi to noskaidrot domes sēdēs beigušies ar A.Lemberga lūgumu fiksēt protokolā, ka A.Landmanis traucē sēdes gaitu, pārkāpj likumus vai pašvaldības nolikumu. Aizrādījumi izteikti vismaz septiņas reizes.

Labi eļļots mehānisms

Opozicionārs uzskata, ka JL klātbūtne nevar ietekmēt domes lēmumus, jo viņu projektus vienkārši pārbalso. Viedokli darīt zināmu ventspilniekiem JL ir faktiski neiespējami, jo laikraksts Ventas Balss un pilsētas televīzija tradicionāli ir varas pusē. "Taču, ja mūsu nostāja parādās citos medijos, arī Ventspils varas elite un žurnālisti ir spiesti reaģēt kaut vai ar atspēkojumu, tā apstiprinot, ka vienvaldība Ventspilī vairs nav absolūta," opozīcijas pienesumu novērtē A.Landmanis.

Esot domes sēdēs un pārlūkojot tās protokolus, Diena pārliecinājusies, ka Latvijai un Ventspilij ievēlētie deputāti darbojas kā labi eļļots balsošanas mehānisms, kura pults ir A.Lemberga rokās. Izmaiņas samanāmas tikai tādā ziņā, ka sēžu gaitā kaut formāli jārēķinās ar opozīciju. Jaunajā sasaukumā notikušo vairāk nekā 20 domes sēžu protokolos neviena jautājuma apspriešanā nav fiksēts neviens pozīcijas deputātu viedoklis, kas atšķirtos no lēmumu projektos piedāvātā. No viņu rindām nav bijis mēģinājumu iebilst pat opozīcijas viedoklim, kādu JL pārstāvji pauduši vairākus desmitus reižu. Uz tiem atbildējis tikai sēžu vadītājs A.Lembergs vai dažas reizes viņu aizstājušais pirmais vietnieks Jānis Vītoliņš.

Jūtas iztraucēti

Tam varētu piekrist, ja vien pašā sēdes gaitā nerastos neparedzētas situācijas, uz kurām reaģēt loģiski būtu ne vien no tautas kalpu, bet arī tīri cilvēciskām pozīcijām. Piemēram, 9.janvāra sēdē deputāts A.Landmanis trīs reizes vērsās pie pozīcijas deputātiem, aicinot nebalsot par lēmuma projektu, kas atbalsta bēdīgi slavenā Ojāru Grinbergu konkursa izsludināšanu. Lai arī gandrīz gadu nosēdējuši pie viena galda, pozīcijas deputāti, kolēģim O.Grinbergam virsū skatīdamies, klusējot nobalsoja par konkursu.

Deputāte Edīte Didrihsone (Latvijai un Ventspilij), kas domē ir ne pirmo sasaukumu, salīdzināja, ka opozīcijas biežo iebildumu dēļ sēdes kļuvušas ilgākas, bet ne produktīvākas: "Tā vietā, lai uzticētos un balsotu par komitejās un komisijās profesionāļu sagatavotajiem lēmumu projektiem, tagad jāatbild uz aizdomu pilnās opozīcijas jautājumiem."

Publicēšanas datums: Pirmdiena, 2006. gada 10. aprīlis.
Rubrika: (3. lpp.)

Comments

hahh jā es par šito iesmēju hahh gribēju ar iepoistēt :D

Bet tak kaut kādas šausmas Gobu ielā.

Bet toties Ventspilii viss notiek :)