Journal    Friends    Archive    User Info    memories
 

graamatu draugi - Komentāri

[info]medem26. Mar 2011 14:17 Söldner ohne Sold

Söldner ohne Sold (Algotņi bez algas) ir franču autora, ģermanofila, jaunībā labējā aktīvista, bet pēc tam vēsturnieka, Dominika Vennera darbs par vācu brīvkorpusiem.
Söldner ohne Sold
Grāmata bija viens no pirmajiem, ja ne pirmais, pēckara pētījums par brīvkorpusiem - tā iznāca 1974. gadā. Tā arī ļauj redzēt pētnieka viedokli, kurš skatās uz šo tēmu no malas, kaut arī provāciskām pozīcijām. Iztulkots ir ievads un divas nodaļas, kas attiecas uz brīvkorpusu darbību Baltijā.
Mūsdienu lasītājs grāmatā saskatīs daudzas jo daudzas neprecizitātes (piemēram, Landesvērā vācieši esot stājušies kopā ar saviem zemniekiem). Var izteikt pretenzijas arī par autora stilu, viņa pārspīlēto pievēršanos atsevišķu detaļu aprakstam (kā Rosbaha brīvkorpusam), pārāk biežo citēšanu, pie tam no tā paša avota.

Līdz ar to liekas, ka pati svarīgākā no iztulkotajām nodaļām ir priekšvārds, kurā autors satiekas ar savu jaunības varoni Ernstu fon Zālomonu. Pārējās nodaļās lielākā daļa citātu ir nākuši no fon Zālomona darbiem, kaut arī dažreiz doti bez atsaucēm.

Priekšvārda vietā: Ciemošanās pie Ernsta fon Zālomona.
VIII Dzīves telpa austrumos
IX Baltijas traģēdija

Slavenais fon Zālomona citāts, kas sākas ar "Mēs medījām latviešus kā zaķus...", ir dots IX nodaļā, un atšķiras no tā visiem zināmā teksta.

Read Comments

Reply

No:
Lietotājvārds:
Parole:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa: