P'n'P - Psihodēlija & Psihonauti.


29. Augusts 2008

Pārāk skaļi sākāt runāt, bērni! @ 16:25

[info]po:
http://diena.lv/lat/politics/sabiedriba/narkotikas-2008-08-28-1
Kamēr ministrija vilcinās ar salvijas aizliegšanu, tās tirdzniecība uzņem apgriezienus. Es vienreiz paprovēju, bet otrreiz nevilkšu, negribu palikt par dārzeni. (…) Man sākās panika, varētu tanī brīdī pat izlēkt pa logu — portāla draugiem.lv domubiedru grupā par salviju (lat. — Salvia divinorum) raksta kāds jaunietis Mārcis. Narkologi uzsver — šā auga lietošana, kas lietotāju vārdiem "noceļ jumtu", ir bīstama — līdzīgi kā narkotika LSD, salvija izraisa halucinācijas un neprognozējamu rīcību. Tomēr Latvijā salvija nav aizliegta. Īpaši pēdējos mēnešos salvijas popularitāte pieaugusi — internetā izveidojušās jaunas domubiedru grupas par salvijas lietošanu un efektiem, pieaug arī šā auga nelegāla tirdzniecība un popularizēšana internetā.

SALVIJU VEIDI
Pasaulē sastopams daudz dažādu salvijas sugu. Dažas no tām ir dekoratīvas, dažas tiek lietotas kā garšvielas vai ātsnieciskiem nolūkiem bez halucigēna efekta. Psihotrops un apreibinošs augs, kas rada halucinācijas, ir Salvia divinorum, tā izcelsmes valsts ir Meksika


Nē salvijai pateikušas vairākas Eiropas valstis, piemēram, Beļģija, Dānija, Somija, Itālija, kur šis augs ierindots līdzās citām aizliegtajām vielām. Arī kaimiņvalstīs Igaunijā un Lietuvā salvijas lietošana un izplatīšana ir aizliegta. Igaunijas sociālo lietu ministrijas pārstāve Eli Lilles par salvijas statusu Igaunijā vēstulē Dienai raksta: "Atsaucoties uz Igaunijas Valsts medicīnas aģentūru, Salvia divinorum ir psihotrops augs, kurš rada spēcīgus efektus. Igaunijā šis augs ir klasificēts kā narkotikas un ir aizliegts to importēt vai sūtīt pa pastu šo augu." Arī Lietuvā pēc plašām diskusijām Seimā apreibinošā salvija aizliegta šā gada maija beigās. Rīgas Atkarības profilakses centrs (RAPC) rosina aizliegt salviju Latvijā. Arī Valsts policijas (VP) Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes (ONAP) Narkotiku apkarošanas biroja priekšnieks Kārlis Dombrovskis norāda, ka ONAP vērsies Veselības ministrijā (VM), rosinot iekļaut salviju Latvijā kontrolējamo narkotisko un psihotropo vielu sarakstā. VM vilcinās to darīt, vēl neesot pietiekami daudz informācijas par salvijas un tās lietotāju izplatību — tikšot prasīti dati VP un Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centram (RPNC), saka VM pārstāve Daina Biseniece. "Man ir tāda sajūta, ka valstī gaida, kad salvijas ietekmē kāds patiešām izlēks pa logu," par vilcināšanos saka RAPC direktore A.Vagale. Tas, ka strauji augusi interese par salviju, liecina pēdējā pusgadā RAPC speciālistiem sūtītie jautājumi par šo augu.

Tirgo kā suvenīrus

Pasaulē plašāka diskusija par salvijas aizliegšanu sākusies pēc tam, kad 2006.gadā ASV kāds 17 gadu vecs pusaudzis, kurš regulāri smēķējis salviju, kļuvis ļoti depresīvs un izdarījis pašnāvību. Latvijā par salviju visvairāk informācijas var iegūt internetā. Diena atrada divas pirms neilga laika izveidotas domubiedru grupas portālā draugiem.lv, veltītas tieši apreibinošajai salvijai, kurās jaunieši apmainās ar padomiem, kā efektīvāk apreibināties. Vienā grupā ir 168 lietotāju, otrā — 609, jau dažās dienās lietotāju skaits ievērojami pieauga.

Līdzko Diena pievienojās šīm grupām, uzreiz vēstuli atsūtīja kāds grupas dalībnieks vārdā Aleksejs, kurš piedāvāja pirkt no viņa salviju. Sarakstē atklājās, ka puisis "biznesu" sācis pirms diviem trim mēnešiem. "Jā, klientūra ir jau, ir vairumpircēji, ir arī jaunie pircēji," viņš rakstīja. Pie viņa varot salviju iepirkt arī vairumā. Salviju viņš iepērkot no ASV, "varam satikties jebkurā laikā". Jautāts par šā auga ietekmi uz veselību, viņš atbildēja: "Bad tripi ("sliktie ceļojumi" — red.) var būt vienmēr. Tas nav atkarīgs no salvijas kvalitātes. Tas ir atkarīgs no daudzuma un citiem apstākļiem, cilvēkiem, kuri skaļi runā, vai no kaut kā cita, bet ne no salvijas." Diena internetā uzgāja arī kādu mājaslapu latviešu valodā, kur līdztekus citiem apreibinošiem augiem piedāvā pirkt salviju. Lapā vēstīts — augi tiekot pārdoti kā suvenīri. Esot jāuzraksta uz e–pastu pieprasījums, pircēja personas dati un pēc laika jāierodas pastā saņemt paciņu ar augiem.

Citā, apreibinošiem augiem veltītā interneta lapā, arī latviešu valodā, izplatīts aicinājums audzēt salviju un padomi audzēšanai, kā arī detalizēti izklāstīts, kā izgatavot ierīci, lai to smēķētu.

Kavējas aizliegt

Salvia divinorum iedarbības ziņā atrodas psihotropo augu galvgalī, tā satur salvinorum A, kas ir spēcīga psihotropa viela un izsauc halucinācijas. RAPC speciālisti skaidro — nekontrolējamo halucināciju ietekmē cilvēks var nodarīt ļaunu gan sev, gan arī apkārtējiem. "Aptumšota apziņa, īss seanss, kura laikā cilvēks var izdarīt jebko. Var jau būt halucinācijas, ka aiz loga ir ļoti skaistas trepes, cilvēks sāk pa tām kāpt un nositas," stāsta A.Vagale. Salvija rada arī ļoti spēcīgu psiholoģisku atkarību, piebilst RAPC pārstāve narkoloģe Tatjana Juste. Tāpat arī salvijas lietošana var provocēt neatgriezeniskas psihes izmaiņas.

Ar lūgumu veikt Salvia divinorum un dažu citu apreibinošu vielu iedarbības izpēti un sniegt slēdzienu par tās iekļaušanu Latvijā kontrolējamo narkotisko un psihotropo vielu sarakstā jau aprīlī RAPC rakstīja vēstuli VM. Tas bija saistīts ar RAPC redzeslokā nonākušu mājaslapu, kurā tika piedāvāts iepazīties ar dažādām vielām, to skaitā Salvia divinorum. Pēc policijas sāktā kriminālprocesa mājaslapu slēdza. VM uz RAPC vēstuli atbildēja — lai sarakstos iekļautu jaunas vielas, jābūt pamatojumam par vielu lietošanas apjomu, par psihotropo vai narkotisko vielu izplatību šajos produktos, draudiem veselībai.

"Līdz šim mums nav pieejama statistiska informācija par šā apreibinošā auga lietošanas izplatību, jo nav apstiprināta metodika, kas ļauj konstatēt šā auga klātbūtni organismā," apgalvo Elīna Sprūde, Sabiedrības veselības aģentūras pārstāve. Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra valdes locekle Astrīda Stirna uzsver, ka VM neesot devusi uzdevumu izstrādāt metodiku, centrā nav arī nonācis neviens salvijas lietotājs. Tiesa, patlaban salvijas lietošanu ekspertīzē neesot iespējams noteikt. "Man ir grūti pateikt, vai salvija ir liela problēma. Kad mums būs tādi klienti un tiks dots uzdevums, sāksim problēmu risināt," saka A.Stirna.


Lietuvā aizliedza steigšus

Troksnis ap Salvia divinorum Lietuvā tika sacelts gada sākumā — presē parādījās publikācijas par brīnumaino un legālo narkotiku. Narkotiku kontroles dienests atbildot paziņoja, ka viņi zina par Salvia divinorum lapu un ekstraktu tirdzniecību internetā, taču ierēdņiem neesot informācijas, ka tā tiktu lietota Lietuvā.

Savukārt Saindēšanās kontroles un informācijas biroja vadītāja Ramūne Rutkauskaite uzskatīja, ka vairāki cilvēki Lietuvā jau saindējušies ar šo augu, taču ārsti nav varējuši to noteikt. Klīniskie pētījumi parādīja, ka tā nav marihuāna, taču Lietuvas ārstiem nebija nepieciešamo reaģentu salvijas identificēšanai.

Šie un citi stāsti uzreiz uzrunāja politiķus. Jau janvārī Seima deputāts Alfrēds Pekeļūns vērsās Veselības aizsardzības ministrijā. Ministrijas rīkojums — aizliegt augu — nebija ilgi jāgaida.
 

Comments

 
From:(Anonymous)
Date: 29. Augusts 2008 - 16:28
(Link)
izraisa atkariibu :D
From:[info]po
Date: 29. Augusts 2008 - 16:31
(Link)
izraisa aptuveni tikpat smagu atkarību kā skrūvgrieži, pelni un rabarberu aromāts
[User Picture Icon]
From:[info]artizar
Date: 29. Augusts 2008 - 16:39
(Link)
Trolejbusi, starp citu, arī izraisa smagu atkarību. Katru rītu redzu cilvēkus, kas vienkārši nespēj atteikties no ikrīta un ikvakara brauciena pārpildītā trolejbusā. Jau lietošanas laikā vairums no viņiem paliek sarkani un sāk intensīvi svīst. Nereti izpaužas arī agresīvas tieksmes. Pēclietošanas periods arī nepaliek bez sekām. Daudzi nokāpj no trolejbusa nomocīti un bezspēcīgi, ar manāmu elpas trūkumu un paātrinātu sirdsdarbību, nereti - asinspiedienu. Bet trolejbuss tas ir tikai viens no nenovērtētajiem atkarību izraisošajiem un bīstamajiem objektiem. Starp mums ir ļoti daudzi, kas sirgst ar smagu atkarību no autobusiem, tramvajiem, vilcieniem...
From:(Anonymous)
Date: 29. Augusts 2008 - 16:40
(Link)
visu aizliegt :|
From:[info]po
Date: 29. Augusts 2008 - 16:45
(Link)
From:[info]nephrite_
Date: 29. Augusts 2008 - 16:41
(Link)
Reklāmraksts :D
From:[info]po
Date: 29. Augusts 2008 - 16:46
(Link)
Jā, psc - Dienā!
Bet nu - tāds nu reiz ir tas varas mehānisms - liec viņiem kko gribēt, tad aizledz to un izraisi vainas apziņu. Viss - tauta pieder tev!
From:[info]nephrite_
Date: 29. Augusts 2008 - 16:48
(Link)
Varētu aizliegt arī melno tēju.
From:[info]po
Date: 29. Augusts 2008 - 16:54
(Link)
Ja melnā tēja ir opijs, tad kafija ir heroīns. Par tās izplatīšanu/lietošanu/pirkšanu - nāvessods!
Protams, jāaizliedz arī garšīgi ēdieni, tīrs gaiss, siltums un prieks! Atsevišķos gadījumos tos drīkst lietot stingri kontrolētos, speciāli organizētos apstākļos.
SUperīgs sviests :)
Būtu labāk zāli atļāvuši, lai bērniem nav elementāra prieka pēc ar hardcore shamanismu jānodarbojas!
From:[info]nephrite_
Date: 29. Augusts 2008 - 17:00
(Link)
Zāles legalizēšanai iebilst personas, kas pārtiek no melnā tirgus organizēšanas. Es personīgi uzskatu, ka mūsu valdībā tādu netrūkst.
From:[info]po
Date: 29. Augusts 2008 - 17:07
(Link)
totāli
From:(Anonymous)
Date: 3. Septembris 2008 - 00:31
(Link)
vai alkohols nebutu jaaizliedz vispirms skatoties pec lietoshanas raditajam sekam, kapec to neviens neapspriezh?
From:[info]po
Date: 3. Septembris 2008 - 00:37
(Link)
nu jā, un tā kā pēc idejas derētu apkarot arī vardarbību un organizēto noziedzību, vajadzētu arestēt visus policistus...
From:(Anonymous)
Date: 14. Jūnijs 2010 - 23:43

xxx

(Link)
Nebliez, ja baidies. Just chillax.

P'n'P - Psihodēlija & Psihonauti.