[info]ld rakstīja
16. Marts 2008, 10:46

Švābu zeme, Štutgarte

Man bija tas prieks un laime divus gadus nodzīvot Štutgartes pakājē. Te būs dažas lietas, ko ieteiktu tūristam.

īsam ieskatam. Vācu dienvidgals skaitās Vācijas labi pelnošais reģions, jo to par mājvietu sauc vairāki lielie koncerni. piemēram, Mersedess, IBM. V-Dienvidos cilvēki saņem gadā 13 algas. trīspadsmitā tiek izmaksāta prēmiju veidā uz Ziemassvētkiem vai arī dalīti - puse vasarā un puse ziemā. Algas ir augstākas kā vidēji pārējā Vācijas daļā. taču tā ir ļoti katoliska zeme un ierasts, ka sieviete nestrādā, bet audzina bērnus. Bērnudārzi pieejami tikai bērniem no 3 gadu vecuma un tikai uz pāris stundām. Lai gan pastāv uzskatas, ka vidusskolas(13 gadi) eksāmeni Baden-Württemberg ir visgrūtākie visā valstī, stundas beidzas vidēji ap 12-13 dienā arī lielajiem bērniem. un tikai vienreiz nedēļā mācības notiek arī pēcpusdienās. siltas pusdienas skolā nav pieejamas, tās tiek ēstas mājās.


Lai gan daba un tradicionālā arhitektūra tur ir ļoti skaista un algas lielas, tomēr ne es, ne mana ģimene nespējām tur iedzīvoties. Švābi ne tikai runā nesaprotamā vācu valodā, bet arī ir noslēgti un reizēm pat naidīgi noskaņoti pret iebraucējiem (ļoti augsta iebraucēju koncentrācija reģionā).

autocienītāji Štutgartē var izvērsties - iesaku apskatei milzīgo Mersedesa muzeju.


otrā pilsētas pusē ir arī Porsche muzejs, kas atšķirībā no Mersedesa muzeja ir par brīvu. turklāt laicīgi piezvanot un piesakoties ir iespējama ekskursija arī caur ražotni.

Pilsētas vidū plešas milzīgs parks - Schloss park. kas sākas pie vecās pils, netālu no iepirkšanās ielas König straße. Parks, kur pastaigājas pāvi un arī citi mazāk eksotiski putni, ir iecienīta pilsētnieku atpūtas vieta. blakus atrodas muzeji, teātri. vasaras laikā katru ceturtdienu parka centrā pulcējas skrituļslidotāji. Nepieciešamais aprīkojums - ķivere un aizsargi un Tu kopā ar citiem vari doties satiksmei slēgtajās Štutgartes ielās.
Pils parka dienvidu daļā atrodas burvīgs Zoodārzs, kas ir arī botāniskais dārzs. neesmu baigais dabas draugs, bet milzīgās siltumnīcas ar visu krāsu un lielumu fuksijām mani pamatīgi iespaidoja. un tad vēl žirafu race un lielie draudzīgie baltie lāči aiz stikla un rotaļīgie roņi - super-duper forši.

metro līnija S1 aizvizinās Jūs ārpus pilsētas uz Plochingen, kur iespējams apskatīt vienu no slavenajām Hundertwasser mājām.


Netālu no Štutgartes (dienvidu virzienā) sākas Švābu albi (nejaukt ar Alpiem). Latviešu valodā šim kalnu veidam nav nosaukuma, tiek tulkoti kā kalnu ganības, bet tas nav precīzi. Albi ir kalnu sistēmas, kam augša ir plakana un tie ir tik lieli, ka augšā pietiek vietas vairākiem ciemiem vai pat pilsētām. visskaistākā ir Albkante - vieta, kur albi sākas.

Albkanti vislabāk novērot no augšas - kādas pils Hohenneuffen vai Teck vai arī lidojumā, kas nav nemaz tik nereāli - albu piekājē ir daudz planieru lidlauku(augšupnesošo kalnu gaisa strāvu dēļ), un nedēļas nogalēs piloti labprāt veic arī viesu lidojumus, turklāt bieži vien par simbolisku maksu.

Kas neaizraujas ar dabas pētniecību, tas droši vien atradīs sev, ko tīkamu brendu outlet pilsētā Metzzingen(www.metzingen-best.de). uzreiz gan saku, ka dēļ divām blūzītēm vai vienas žaketes, tālo ceļu mērot nav vērts. dārgie brendi ir lētāki, bet ne tik lēti :)

(Lasīt komentārus)
No:
Lietotājvārds:
Parole:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Jūlijs 2015

Svētdiena Pirmdiena Otrdiena Trešdiena Ceturtdiena Piektdiena Sestdiena
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Powered by Sviesta Ciba